Kılıçdaroğlu: Suç Anayasa Mahkemesi’nde

Kılıçdaroğlu: Suç Anayasa Mahkemesi’nde
Eşit koşullarda referanduma gidilmediğini söyleyen CHP lideri, ‘Bunun gerçek sorumlusu kim? Hükümet değil, yürütme organı da değil' diyerek eleştiri...

Eşit koşullarda referanduma gidilmediğini söyleyen CHP lideri, ‘Bunun gerçek sorumlusu kim? Hükümet değil, yürütme organı da değil' diyerek eleştiri oklarını Anayasa Mahkemesi'ne yöneltti.

POLİTİKA – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM), Yüksek Disiplin Kurulu ve TBMM Grubu'nun ortak toplantısının açılışında konuştu. Anayasa değişikliği referandumuna eşit koşullarda gidilmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Parlamentonun vermediği hakkı, OHAL ile kullandılar. Yüksek Seçim Kurulu'nu devre dışı bıraktılar. Yani seçimler, yani referandumun adil koşullarda olmayacağının mesajını verdiler. Bizim üzerimize gelecek. Günün 24 saati, tek yanlı yayın yapacaklar. Eşit koşullarda bir referanduma gitmeyeceğiz. Bunu açıkça OHAL kararnamesi ile ilan ettiler. Bunun gerçek sorumlusu kim? Hükümet değil, yürütme organı da değil. Bu işin gerçek sorumlusu unutmayalım, Anayasa Mahkemesi" dedi.

‘ANAYASA MAHKEMESİ HUKUKU DIŞLADI’

Olağanüstü hal (OHAL) kararnameleri üzerinden Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "AYM, anayasayı ve hukuku dışlayarak, ‘Ben OHAL kararnamelerine bakmam' diye eskiden verdiği üstelik iki kez verdiği kararı değiştirdi. Bakmayacağım, dedi. Böylece anayasada temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınan bir ülkede AYM, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması konusunda siyasi iktidara ‘Her şeyi yapabilirsin' dedi. Arzu ederim ki vicdanlarını sorgulayıp, koltuklarından ayrılırlar. O koltukta oturmayı hak etmiyorlar. Ettikleri yemine sadık kalmıyorlar. Türkiye'yi bugün bir kaos ortamına sürükleyen temel öge, Anayasa Mahkemesi'dir. Bu Anayasa Mahkemesi, asla ve asla topluma güven veremez. Hiçbirimizin haklarını güvence altına alamaz"

‘MUHALİF MEDYA SUSTURULDU’

Muhalif medyanın susturulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, tutuklu gazetecileri de hatırlatarak, "Bütün muhalif medya susturuldu. Televizyonlar, gazeteler. Hapisteki gazeteci sayısında son rakamlar 150'nin üstünde. Bir ülkede 150'nin üstünde gazeteci hapiste olursa siz o ülkede demokrasi vardır, diyebilir misiniz?" dedi.

AKADEMİSYENLERİN GÖREVDEN ALINMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Akademisyenlerin kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilmesine ve görevden alınmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, " KHK'lar ile üniversiteler susturuldu. Görevine son verilen, açığa alınan üniversite öğretim üyelerinin sayısı 4 bin 811 oldu. Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştıracak olan insanlar, değişik siyasi görüşlerde olabilirler; ama her birisi bu ülkenin emekle yetiştirdiği bilim insanıdır. Hangi vicdan, hangi akıl, hangi ahlak bir akademisyeni kapının önüne koyar düşünceni beğenmiyorum, diye? Bunun adı, en basit tanımıyla ahlaksızlıktır." dedi.

CUMHURBAŞKANI'NA EL BAB KONUSUNDA ELEŞTİRİ

Türkiye'nin dış politikasına yönelik eleştirilerde de bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, El Bab'da yaşanan ölümleri de hatırlatarak, şöyle devam etti: "El Bab'dan şehitlerimiz geliyor. Şehit sayımız 60'ı aştı. ‘Güvenli bölge yaratacağız'. Yaratın, desteliyoruz biz de dedik. El Bab'ı niye alacaksın? Türkiye topraklarına mı katacaksın? Hayır. O zaman El Bab'a kadar olan bölgede, güvenli bölge ilan et. Orada dur. Daha derinlere inme."

 

Öne Çıkanlar