Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Veziri verip şahı kaçıramazsın

Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasını yaklaşık 1 gün boyunca haber yapmayan haber kanallarına da tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Veziri verip şahı kaçıramazsın

Berat Albayrak'ın istifasını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a seslenerek, "Veziri verip şahı kaçıramazsın" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'te düzenlenen grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "Hazine'den sorumlu bir kişi ben istifa ettim diyor. Sosyal medyada yaptığı istifa açıklamasının üzerinden 17 saat geçmesine rağmen 1780'inden sadece 5'i veriyor. Gerçek anlamda havuz medyası olduğunu kanıtladı. 27 saat sonra istifa dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Ülke böyle yönetilmez" dedi.

'NE OLDU DA AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI?'

Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, "Damadı feda ederek kaçınamazsın. Veziri verip şahı kaçıramazsın" ifadelerini kullandı. "Ne oldu da at iti it izine karıştı?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Belki Berat Bey önümüzdeki günlerde çıkıp daha detaylı bir açıklama yapar" dedi.

EKONOMİK BUHRANDAN ÇIKIŞ İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Konuşmasının büyük bölümünü 'Kobiler için çözüm yolları'na ayıran Kılıçdaroğlu, ekonomik buhrandan çıkış için kısa vadade yapılması gerekenleri 13 maddede sıraladı. İşte, Kılıçdaroğlu'nun çözüm önerileri:

1. Nisan’da ertelenen vergiler ve banka kredileri için, vadelendirme imkânı getirilmelidir. KDV sistemi baştan revize edilerek girdi-çıktı farkları ortadan kaldırılmalı, şirketlerin devletten tahsil edilemeyen KDV alacakları süratle ödenmelidir.

2. KOBİ'lerin kredi piyasalarında değişen koşullara karşı direncini artırmak ve ekonomik büyümeye katkılarını güçlendirmek için, yararlanabilecekleri finansman seçenekleri genişletilmelidir. KOBİ’ler için banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfırlanmalıdır.

3. Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlanmalıdır. Teşvikli kredilerin yerinde kullanıldığını ölçmek amacıyla teşvik kredisi denetim mekanizması oluşturulmalıdır.

4. Asgari ücrette vergi kaldırılmalıdır.

5. Kamu İhale Sistemi KOBİ’lerden alımları teşvik edecek şekilde değiştirilmelidir. (AB ülkelerinde kamu alımlarının KOBİ’lerden yapılması AB direktifleri doğrultusunda teşvik edilmektedir. AB genelinde alımların ortalama %56’sı KOBİ’lerden yapılmaktadır. Yunanistan’da bu oran %84’tür. Türkiye’de bu konuda bir rakam yoktur.)

6. Devlet kurumlarına satılan mallar dolayısıyla üreticinin kamuda bekleyen alacakları süratle ödenmelidir.

7. Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde "Teknoloji Liseleri" kurulmalıdır. İnovasyon ve dijitalleşme desteklenmelidir. Dijitalleşme için gerekli beceriye sahip işgücü yetiştirilmelidir.

8. KOBİ’lerin uluslararası pazarlara erişimi desteklenmelidir.

9. Teşvik sistemi bölgesel ve sektörel faktörler göz önünde bulundurularak dizayn edilmeli, işsizlik üreten Doğu – Güneydoğu’da yeni cazibe merkezleri yaratılarak yatırım ve istihdam teşvik edilmelidir.

10. Organize sanayi bölgelerindeki KOBİ’ler için enerji özel olarak fiyatlandırılmalı, üretimde verim ve rekabet gücü artırılmalıdır.

11. Bilişim altyapısında bölgesel farklar giderilmelidir.

12. Ekonomik kriz öncesi vergi ve sigorta borcunu düzenli ödemiş olan KOBİ’lere, belirlenecek koşulları taşımaları kaydıyla, vergi indirimi teşviki verilmeli, vergi sorumluluğunu yerine getirmiş KOBİ’ler zor zamanda ödüllendirilmelidir.

13. Ödenmeyen banka borçları, çekler ve protesto edilmiş senetler nedeniyle "kara listede" yer alan KOBİ’ler bir defaya mahsus kara listeden çıkartılarak finansmana erişimleri kolaylaştırılmalıdır.

meclis kılıçdaroğlu Berat Albayrak