Kılıçdaroğlu’nun söylemleri Kürt seçmeni nasıl etkiler?

Kılıçdaroğlu’nun söylemleri Kürt seçmeni nasıl etkiler?
CHP’nin ikinci tur seçim sürecinde milliyetçi seçmeni kazanmak için uygulayacağı strateji Kürt seçmeni nasıl etkileyecek? HDP’li Rıdvan Turan, muhalefetin kazanmasının temel sigortasının hâlâ HDP olduğunu söyledi.

Seda TAŞKIIN


ANKARA - 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarışacak olan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kampanya stratejisini netleştirdi. İkinci tur kampanyasına son şeklini ittifak ortağı diğer beş siyasi partinin lideriyle yaptığı toplantıda veren Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nın “terörle yan yanalar” algısını kırmak için mücadele verecek. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu’nun söylem ve dil konusunda belli farklılıklara gideceği belirtiliyor.

Artı Gerçek’e konuşan CHP’li yöneticiler Erdoğan’ın kullandığı ifadeleri boşa çıkarmak ve milliyetçi seçmeni ikna etmek için belli kampanyalar yürüteceğini belirtiyor. Bu kapsamda özellikle çözüm sürecinde gündeme gelen bazı konuşmalar ve görüntüler seçmene gösterilecek.

CHP’nin seçim sürecinde bu tür milliyetçi seçmeni kazanmak için uygulayacağı strateji Kürt seçmeni nasıl etkileyecek?

‘NASIL BİR DİL KULLANILACAĞI ÇOK ÖNEMLİ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve aynı zamanda Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Millet İttifakı’nın milliyetçi seçmeni ikna etmek için kullanılacak dilin Kürt seçmene etkisini değerlendirdi.

“Öncelikle nasıl bir dil kullanılacağı çok önemli” diyen Turan, Kılıçdaroğlu’nun sağ seçmenin görmek ve duymak isteyeceği türde bir düstura sahip olacağını zannetmediğini söyledi. Turan, Kılıçdaroğlu’nun kullanacağı milliyetçi dilin ise bu zamana kadar kullandığı birleştirici tutuma da uymayacağını belirtti.

‘AYRIŞTIRICI DİLİN MUTLAKA OLUMSUZ ETKİSİ OLACAKTIR’

Ayrıştırıcı dilin mutlaka olumsuz etkilerinin olacağını söyleyen Turan, “Ama ben böyle bir durum olacağını düşünmüyorum. Esasen burada muhalefetin kazanmasının temel sigortası ve garantisi hala HDP’dir” dedi.

Sinan Oğan’ın ciddi bir tabanı olmadığını düşünen Turan, “Bu gibi durumlarda olası reaksiyoner oylara bakmaktan ziyade eldekine bakmak lazım. Her zaman eldeki bir kuş daldaki üç kuştan daha evladır. Bu siyasette de böyledir. Bu nedenle bunlara dikkat edeceği kanısındayım” dedi.

Turan muhalefetin seçimleri kazanma olasılığının yüksek olduğunu belirterek, moral bozmadan tüm motivasyonla çalışmalara devam etmenin önemine de dikkat çekti.

Öne Çıkanlar