Kobanê Davası’ndaki 'gizli tanıkların' ifadeleri kelimesi kelimesine aynı çıktı
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 14’üncü duruşması 3’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görüldü.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına tutuklu siyasetçilerin aileleri ve ile çok sayıda avukat katıldı.
Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
TUNCEL, TANIK DİNLEMENİN USULSÜZ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ
Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada gizli tanık Atlas’ın dinlenmesine karar verildi. Karara dair söz alan avukatlar, gizli tanığa ana dosya kapsamı dışında soru sorulmaması gerektiğini hatırlattı.
Sonrasında konuşan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, sorgular bitmeden tanık dinlemenin usulsüz olduğuna dikkati çekerek, "Siz ara kararlarla bunu kabul etmiyorsunuz ancak yaptığınız hukuksuzdur. Diğer tanıklarda gördük ki tanıkların olaylarla alakası yok ama birleşen dosyalar kapsamında beyanlarda bulunuyorlar. Buna da itiraz ediyoruz" dedi.
Mahkeme heyetine tanıklar hakkında dilekçe sunduğunu belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Gültan Kışanak da "gizli tanıklar"ın kimin hakkında ifade verdiğini duruşmalar öncesinde bilmek istediğini söyledi ve "usulüne uygun bir yargılama talep ediyorum" diye ekledi.
TALEPLER REDDEDİLDİ
Mahkeme başkanı, tanıkların dinlenme usullerine dair gelen itiraz ve talepler sonrası ara karar kurarken, bu periyotta dinlenecek olan tanıkların isimlerinin bir önceki duruşma bitiminde bildirildiğini belirtti. Tanıkların dosya kapsamı dışında beyanlarda bulunmasını "hukuka uygun" olarak bulan mahkeme başkanı, siyasetçilerin ve avukatların itirazlarını reddetti.
Daha sonra söz alan Tevgera Jinen Azad aktivisti Ayla Akat Ata, "Bugün tanık dinleme ile ilgili yaşanan sorunların tamamı iddianamenin bu koşullarda kabul edilmesiyle ilgilidir" dedi.
KOPYALA-YAPIŞTIR İFADELER
Ardından SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanan ve yazılı ifadesini tekrarladığını ifade eden gizli tanık ATLAS, tutuklu siyasetçi Mesut Bağcık’ın yanı sıra Mazhar Öztürk, Ercan Arslan ve Yüksel Baran hakkında soyut beyanlarda bulunurken, Kobanê protestolarıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını aktardı.
Gizli tanık ATLAS’ın yazılı ifadesinin TJA aktivisti Ayla Akat Ata hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nda 8 Mart 2021 tarihinde ifade veren gizli tanık HERMES’in ifadeleriyle tıpatıp aynı olması dikkati çekti.
Sonrasında söz alan siyasetçiler ve avukatlar tanık dinleme usulüne dair itirazlarını sürdürdü. Mahkeme başkanı öğleden sonraki oturumda yeni tanık hazır edileceğini belirterek duruşmaya 13.30’a kadar verdi.
Verilen öğle arasının ardından gizli tanık A53A53T61MCF5215592’nin (A53) dinlenmesine geçildi.
SİYASETÇİLERİ SADECE HDP’DEN TANIYOR
Mahkeme başkanı, iddianamede yer alan siyasetçilerin isimlerini okuyarak gizli tanık A53’e, "Siyasetçiler hakkında ne biliyorsunuz?" diye sordu. Siyasetçilerin birçoğunu HDP’de çalışma yürütmesinden dolayı tanıdığını ancak PKK-KCK’de faaliyet yürütüp yürütmediğine tanık olmadığını söyleyen A53, buna rağmen siyasetçiler hakkında "örgüt üyesi" dedi.
"Mahkeme başkanının Kobanê olayları sırasında Ayla Akat Ata’nın ne yaptığına dair bilgin var mı" sorusuna "HDP MYK toplantılarına katıldığını biliyorum" diye cevap verdi.
Kobanê olaylarıyla ilgili hiçbir somut bilgi vermeyen gizli tanık A53’ün, "Figen Yüksekdağ, DHKP-C ve MLKP faaliyetleri yürütüyor" ifadesine HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, gülerek tepki gösterdi. MLKP Merkez Komitesi, 2014 yılında DHKP-C'yi devrimci sorumluluğunu yerine getirmediği sebebiyle eleştirirken DHKP-C ile ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.
KIŞANAK’I EKRANDA GÖRDÜĞÜ İÇİN İFADE VERDİ
Sonrasında söz alan Gültan Kışanak, "Daha önce kaç kez ifade verdiniz? Benim hakkımda daha önce ifade verdiniz mi" diye sordu. A53, cevaben "Hem polis hem savcılık hem de mahkeme huzurunda çok kez ifade verdim. Sizinle alakalı daha önce beyanım olmadı ama şimdi SEGBİS ekranında gördüğüm için sizin hakkınızda da verdim" dedi.
Avukat Cihan Aydın, gizli tanık A53’e, "HDP’nin çözüm sürecindeki basiretsizliği sonucu ifade vermeye karar verdim’ dediniz. Doğru mu" diye sordu. A53’ün "Bu kararın ardından KJA aktivistleri kadınlar hakkında ifade vermeye gittim" cevabı dikkat çekti. Aydın ise "HDP’ye kızdınız ama sadece Akat Ata ve kadınlar hakkında ifade vermişsiniz. Bir tuhaflık yok mu?" diye sordu. A53, "Öyle olmasını istedim" dedi.
Avukat Nuray Özdoğan ise "HDP içerisinde hangi toplantılara katıldınız?" diye sordu. A53, kimliğinin açığa çıkma ihtimaline karşın cevap vermek istemediğini ifade etti. İddia makamı, bir kısım soruların tanığa yönetilmesine itiraz etti.
Bu sırada duruşma salonundaki elektrikler kesildi. Elektriklerin tekrar gelmesi sonrası iddia makamının sorulara itiraz etmesi eleştirildi. Özdoğan, "Çapraz sorgu yöntemlerini uygulayamadığım için başka soru sormayacağım" dedi.
Avukat Özgür Erol da gizli tanık A53’e ifadelerinde yer verdiği "kadro" tanımını sordu. A53, daha önce verdiği yazılı ifadesinin aksine çelişkili ifadelerde bulundu.
Daha sonra konuşan avukat Kenan Maçoğlu, tanığa yönelik "Yalancı tanıklığın 40 ile 60 yıl arası hapis cezası var, biliyor musun" hatırlatması yaptı.
Ardından HDP eski MYK üyesi Mesut Bağcık, söz alarak tanık dinlenmesi sırasında duruşma salonunda olmadığı için tanığın yeniden dinlenmesini talep etti.
Duruşma, yarın saat 10.00’da devam edecek. (MA)