KONDA ve Go-For'dan 'gençlik araştırması': Gençlerin yüzde 26'sı Demirtaş’ın cezaevinde tutulmasını 'haksız' buluyor

KONDA ve Go-For'un gençlerle yaptığı araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde 26'sı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde tutulmasını 'haksız' buluyor. Araştırmada, istihdamda ve eğitimde olmayan gençlerin yüzde 21'inin Kürt olduğu belirtildi.

KONDA ve Go-For'dan 'gençlik araştırması': Gençlerin yüzde 26'sı Demirtaş’ın cezaevinde tutulmasını 'haksız' buluyor

Artı Gerçek - Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) ve KONDA Araştırma’nın iş birliğinde İsveç Büyükelçiliği’nin desteği ile hazırlanan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporu, kamuoyuyla paylaşıldı.

“Kaç Genç Var” kampanyası kapsamında hazırlanan raporda, gençlerin siyasi partilerden beklentileri, yeni anayasa çalışmaları, siyasi tutuklulara ve yerel yönetimlerin tutumlarının oy verme reflekslerine etkisi ön plana çıkarıldı. Araştırmaya göre, gençlerin en çok etkilendikleri konunun ekonomik kriz. Buna göre, yüzde 63’ü “genç intiharların” da ekonomik sebepli olduğunu düşünüyor.

GENÇLER SİYASİ TUTUKLULARLA İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR?

T24'ten Ceren Bala Teke'nin aktardığına göre, raporda öne çıkan başlıklar arasında gençlerin siyasi tutuklulara karşı yaklaşımı yer alıyor. Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi Davası hükümlüleri Osman Kavala ve Can Atalay ile ilgili cevaplar da raporun önemli detayları arasında yer aldı.

YÜZDE 35 CAN ATALAY KARARINI 'HUKUKSUZ' BULUYOR

Rapora göre, gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda; yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının desteklerken, yüzde 35’i kararı hukuksuz bulduğunu belirtti.

YÜZDE 46 DEMİRTAŞ'IN CEZAEVİNDE KALMASINI 'HAKLI' BULUYOR

Rapordaki en çarpıcı sonuçlar da Demirtaş’ın tutukluluğuna verilen yanıtlarda oldu. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararını "haklı" bulanların oranı yüzde 54. Fikrim yok diyenler ise yüzde 20. Selahattin Demirtaş’ın hapiste olmasını "haksız ve yanlış" bulanların oranı ise yüzde 26 olarak ölçüldü.

Gençlerin yüzde 20’si Kavala’nın tutukluluğuna dair kararın “kesinlikle haksız” olduğunu belirtirken; yüzde 29’u “kesinlikle haklı” bulduğunu açıkladı.

SEÇİMLERE 10 GÜN KALA GENÇLER HÂLÂ 'KARARSIZ'

Yerel seçimlere 10 gün kala, gençlerin yüzde 29’unun kararsız olduğu da raporda yer aldı. Siyasi partilere güven bağlamında; gençlerin yüzde 52’si hiçbir siyasi partiye güvenmediğini beyan etti.

GENÇLER YENİ ANAYASA KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Araştırma kapsamında, gençlerin yeni anayasa tartışmaları hakkındaki görüşleri sorulduğunda, 4’te 3’ü hiçbir koşulda özgürlüklerin kısıtlanmaması gerektiğini savundu. Ancak kalan kısım “toplumsal düzenin sağlanması” için özgürlüklerin kısıtlanabileceğini düşündüğünü aktardı. Gençler arasında özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı çıkanlar ise yüzde 77’lik bir oranla kadınlar oldu. Raporda, bu durum kadınların özgürlüklerinin kısıtlanmasıyla ilgili daha çok endişelendiğini vurgulandı.

GENÇLERİN ÇOĞU EKONOMİK KRİZDEN ETKİLENİYOR

Araştırma kapsamında, “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gerekçe gösterdi.

İSTİHDAMDA VE EĞİTİMDE OLMAYAN GENÇLERİN YÜZDE 21’İ KÜRT

Araştırmaya göre, NEET; yani “Ne İstihdamda Ne de Eğitimde Olmayan” gençlerin oranı da çarpıcı sonuçlar oraya çıkardı. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 23’ü ne okuyor ne de çalışıyor. OECD 2022 verilerine göre, Türkiye’deki 15-29 yaş arası NEET gençlerin oranı yüzde 27,9... TÜİK 2022 verilerine göre, NEET gençlerin oranı yüzde 24,2... KONDA Barometresi 2023 verilerine göre ise Türkiye’de ne istihdamda ne de eğitimde olmayan gençlerin oranı yüzde 23. NEET kapsamında gençlerin etnik kimliklerine bakıldığında ise yüzde 21’ini Kürt gençlerin oluşturduğu ortaya çıktı.

TİP VE ZAFER PARTİLİ GENÇLER AB KONUSUNDA ORTAKLAŞTI

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında devam eden üyelik müzakereleri, 2021 yılında AB tarafından donduruldu. Türkiye’deki gençlerin yüzde 57’si gibi önemli bir bölümü AB müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 15’lik kesim bu fikre karşı çıktı. Yüzde 15’li kesim içinde dikkat çeken ortak küme ise TİP ve Zafer Partili gençlerin AB müzakere sürecinin yeniden başlamasına gerek olmadığı ve üye olunmaması gerektiği yönünde olması.

CHP’DEN ZAFER PARTİSİ’NE KAYAN OYLAR

Rapora göre, CHP’nin oylarında gözlemlenen yüzde 3’lük düşüşte oyların bir kısmı Zafer Partisi’ne kaydı. Cinsiyet dağılımına bakıldığında genel hatlarıyla erkeklerde Zafer Partisi’ne yönelim gözlendi. (Kaynak)