‘Kriz çıkardı’ iddialarına yanıt veren Davutoğlu: Sembolik işler yapmam
Akşener ve Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmede ‘kriz çıkardı’ iddialarıyla ilgili konuşan Davutoğlu, ‘ Bizi hiç hiç tanımıyorlar, krizle ilgili bir şey yok’ açıklaması yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 20 Ocak'ta Ankara'da bir araya gelmişti. Bu toplantılar, çeşitli medya organlarına Gelecek Partisi'nin Millet İttifakı'na katılımıyla ilgili sorun çıktığı yönünde yansıdı. Davutoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği zirveye ilişkin toplantı sonrası ortaya atılan kriz çıkardığı ve bu yüzden üç liderin bir araya geldiği iddialarıyla ilgili konuştu. Davutoğlu, "Bazıları bir kriz çıktı da bu haber çıktı gibi sözler sarf ediyorlarmış. Böyle düşünenler bizi hiç tanımıyorlar. Ben öyle küçük şeyleri kafaya takıp da sembolik işler yapmam. Aksine hiçbir krizle ilgili bir şey yok" açıklaması yaptı.
Davutoğlu HDP ile ittifaka ilişkin ise, "HDP kendi yolunu çizdi. O ayrı bir ittifak oluşturdu. Yukarda liderlerin anlaşması yetmiyor. Aşağıda tabanlarında anlaşması, kaynaşması ve kadrolaşması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Davutoğlu, halktv.com.tr'den İsmail Saymaz'a üçlü zirvede konuşulanları ve gündeme gelen iddialara dönük değerlendirme yaptı.
‘BİZİ TANIMIYORLAR’
Davutoğlu, açıklamasında şunları ifade etti:
"Bazıları bir kriz çıktı da bu haber çıktı gibi sözler sarf ediyorlarmış. Böyle düşünenler bizi hiç tanımıyorlar. Ben öyle küçük şeyleri kafaya takıp da sembolik işler yapmam. Aksine hiçbir krizle ilgili bir şey yok. Her iki genel başkanla ayrı ayrı görüşmüştük. Yılbaşı için aradığımda bir araya gelmemizde fayda var demiştim, onlar beni aradı ben onları aradım. Yani önceden planlanmış bir çalışma üzerinde detaylı olarak düşündüğümüz bir konuydu. Önce Meral Hanımla görüştük, sonra Kemal Beyle. Konuşacağımız konuları birlikte değerlendirmemizde fayda olacağını düşünerek dün birlikte oturduk. Üç saati aşan güzel bir görüşme oldu. Diğer arkadaşlarla da görüşeceğim. Bugün akşam saat altıda Gültekin bey misafirim olacak. Salı günü Sayın Ali Babacan ile görüşeceğim. Temel Bey Covid olduğu için çıkar çıkmazda onunla görüşeceğim."
‘GÜVEN PEKİŞTİ, PSİKOLOJİK ALT YAPIYI KURUYORUZ’
Üçlü zirveye yönelik, "Dünkü toplantıda tam olarak ne çıktı? Nerede uzlaştınız?" sorusuna yanıt veren Davutoğlu, "Ben bazı çerçeve görüşler getirdim. Sayın Kılıçdaroğlu getirdi. Önce öyle anlaşmıştık zaten, düşüncelerimizi getirelim diye. Somut yapılabilecek şeyler. Şu ana kadar çok iyi bir güven ilişkisi var. Ben şuna inanıyorum: Siyasetin yüzde 70'i psikolojiktir. En iyi metni çıkartırsınız. En geniş oy tabanı çıkarırsınız. Ama güven tabanı, zayıfladığınız zaman onlar yürümez. Benim dün gördüğüm hava oturduğumuzda konuştuğumuz hava; güven unsuru pekişiyor. Psikolojik altyapıyı kuruyoruz bir anlamda. Benim de arkadaşlara dün ifade ettiğim gelin bunun içini dolduralım. Sadece 6 lider olarak bir masa etrafında oturup resim vermek bir müddet kamuoyunu tatmin eder ama bir müddet sonra bu resimlere alışılır ve daha ne yapacaksınız diye sorarlar" dedi.
"HAZİRAN’DA BİR SEÇİM GÖRÜYORUM’
Davutoğlu, "Haziran’da bir seçim olma ihtimalini mümkün görüyorum. Ekimde yüksek görüyorum. Şimdi biz mart ayında Bahçelinin kafasına esip de erken seçim dediğinde bu konuları oturup konuşacağız. Cumhurbaşkanlığı dahil hepsini konuşacağız. Niye şimdiden konuşmuyoruz. Niye topluma güven hissi vermeyelim? Dünden beri tebrik alıyorum ben. Her kesimden 'çok iyi yapıyorsunuz' diye mesajlar. Bu güvenin uyanması lazım. Bir tarafta çıkara doğru organik bir cumhur ittifakı var, diğer tarafta iyi niyetle bir araya gelen liderler. Bunun ötesine geçip somut olarak belli aralıklarla kamuoyu önünde bir araya gelelim. TV yayını gibi değil. Konuşalım ve koordinasyon yapalım. Bu damarları temsil eden ve psikolojik güven unsurunu oluşturan yeni bir dönem başlatmak lazım’ vurgusu yaptı.
‘ADIM ADIM İLERLEYECEĞİZ’
Masadan hangi kararlarla kalkıldığına ilişkin soruya da yanıt veren Davutoğlu, "Dediğim gibi yaptığımız çalışmaları paylaştık. Güzel de çalışmaya devam edeceğiz. Ben bugün Gültekin bey ile görüşeceğim. Salı günüde Ali Bey ile görüşeceğim. Sayın Babacan ile bu hafta görüşecektik Kayseri'ye gitmişti, o yüzden görüşemedik. Gültekin Beyle bugün görüşeceğim. Temel beyle görüşeceğim. Yani aramızda bir iş bölümüyle bütün arkadaşlarla bunu adım adım ilerleme kararıyla" dedi.
‘KALICI, VİZYONER BİR İŞBİRLİĞİ’
"Millet İttifakı'na katılıyor musunuz" sorusuna verdiği yanıtta, "Türkiye'de ittifaklar, cumhurbaşkanı hükümet sisteminin getirdiği konjonktürde doğdu ve o konjonktürde gelişti. Şimdi yapmaya çalıştığım açıkçası sadece seçimle ilgili bir ittifak veya bir işbirliği değil" değil ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Daha kalıcı, vizyoner bir işbirliği. Seçim ittifakı değil, vizyon ittifakı" dedi.
Davutoğlu, seçim ittifakı ile vizyon ittifakı arasındaki farkın ne olduğuna dair yöneltilen soruyu, "Şöyle bir farkı var; seçimle kazanırsınız ve biter. Nitekim 24 Haziran seçimleri sonrası Sayın Karamollaoğlu ayrıldı ittifaktan. Sanki millet ittifakı 4 parti gibi göründü" sözleriyle yanıtladı.
‘OTURUP BİRLİKTE ÇALIŞILABİLECEK BİR ORTAM OLUŞTURMAK LAZIM’
"Millet İttifakı'nı yeniden kurmak mı lazım?" sorusunu da yanıtlayan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Onu konuşuyoruz. Alternatifleri dün akşam konuştuk. Bir de kimsenin dışlanmadığı bir siyasi iklim oluşturmak. Bu var olan bir yapıya hemen eklemek gibi değil. Genç kitlelerin hepsinin 'burada biz de varız' şeyini doğuracak ve AKP ve MHP'nin kutuplaştırıcı dilinin etkisini yok edecek bir ittifak kurmak lazım. Temel ilkeler üzerinde inşa edilebilecek politikalar, seçim sürecine giderken takip edilecek yön ve yöntem, seçimden sonra takip edilecek yol ve yöntem.
Açıkçası aslında, bir gün bir seçim kararıyla uyanıp bu konuların o gün tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü o gün geldiğinde yine biz pratik konuları konuşuyor olacağız. Kim aday olacak, milletvekilliğinde nasıl işbirliği yapılacak? Bunlar önemli ama nihayetinde bu işbirliğinin bir hedefi olması lazım. Siyasi bir hedefi olması lazım. O siyasi hedefini seçim ufukta gözükmeden önceden konuşmak gerekli. Seçim telaşı içinde oy ve seçim müzakereleri yerine -ki gözüktü bence. Onun için bu zamanlamayı gerekli görüyorum. Oturup birlikte çalışılabilecek bir ortam oluşturmak lazım."
‘LİDERLERİN ANLAŞMASI YETMİYOR, TABANLARIN ANLAŞMASI LAZIM’
Sizce HDP de burada olmalı mı? Sorusuna ise Davutoğlu şu açıklamayı yaptı:
"HDP kendi yolunu çizdi. O ayrı bir ittifak oluşturdu. O ittifakla ilişkiler ne olur, onu ayrıca konuşuruz. Ama HDP üçüncü yol diye kendi yolunu çizdi. Bizim açımızdan HDP ile diyalogda bir problem yok. Yukarda liderlerin anlaşması yetmiyor. Aşağıda tabanlarında anlaşması, kaynaşması ve kadrolaşması gerekiyor" dedi.