Kulis: AKP, 'istikrarsızlık yaratıyor' dediği seçim barajını düşürmeyi gündeme aldı

AKP’li kaynakların ‘İstikrar için getirilen yüzde 10 seçim barajının istikrarsızlık kaynağı oldu’ dediği iddia edildi.

Kulis: AKP, 'istikrarsızlık yaratıyor' dediği seçim barajını düşürmeyi gündeme aldı

Yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinin ya da de gündemde olduğu ileri sürüldü. Seçim barajıyla ilgili tartışılan bir başka seçeneğin ise yüzde 10 barajının sadece ittifaklar dışında seçime tek başına girecek partiler için aşağı çekilmesi yönünde olduğu öğrenildi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyonun farklı seçim modelleri üzerine çalışma yaptığı belirtildi.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın AKP’li kaynaklara dayandırdığı habere göre bu alanda yapılan çalışmaların MHP ve Cumhurbaşkanlığı ile de istişare edildikten sonra yeni yılın ilk aylarında bir teklif olarak Meclis’e sunulabileceği iddia edildi.

AKP’li kaynakların ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu bir seçim modeli ortaya çıkarmak için çalışma yapıldığını söylediği ifade edildi. Çalışma kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte gelen siyasi partilerin ittifakla seçime girme sistemi de tartışılıyor. Bu kapsamda yüzde 10 seçim barajının düşürülmesinin de gündemde olduğu belirtildi.

‘YÜZDE 1O SEÇİM BARAJI BUGÜN İSTİKRARSIZLIĞA NEDEN OLUYOR’

AKP’li bir yetkilinin, "Türkiye’de sosyoloji değişiyor. Vaktiyle istikrar egemen olsun diye getirilen yüzde 10 seçim barajı bugün istikrarsızlığa neden olacak boyuta geldi. Bu yumuşatılmalı" dediği kaydedildi. Barajın hangi seçim modeli uygulanarak aşağı çekileceğiyle ilgili ise henüz bir karar bulunmadığı belirtildi.

‘YÜZDE 10 BARAJI SADECE SEÇİME TEK BAŞINA GİRECEK PARTİLER İÇİN AŞAĞI ÇEKİLEBİLİR’

Dar ya da daraltılmış bölgenin bu kapsamda masada olduğu kaydedildi. Ancak muhalefetin de barajın aşağı çekilmesine tam destek vereceği beklentisinin olduğu ifade edildi. Seçim barajıyla ilgili tartışılan bir başka seçeneğin ise yüzde 10 barajının sadece ittifaklar dışında seçime tek başına girecek partiler için aşağı çekilmesi yönünde olduğu aktarıldı.

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ DE GÜNDEMDE

Meclis’in anayasası olarak nitelendirilen Meclis İçtüzüğü’nün de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu hale getirilmesinin de gündemde olduğu belirtildi. AKP ve MHP’den bu konunun Meclis’in öncelikli gündem maddesi olması gerektiği değerlendirmesi yapıldığı aktarıldı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop da Meclis açılışıyla ilgili katıldığı bir televizyon programında içtüzük değişikliğinin yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu söylemiş, yasama çalışmasında komisyonların ağırlığının artırılabileceği yeni bir anlayışla değişiklik yapılabileceğini ifade etmişti.

AKP’li kaynakların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Uyum kapsamında 2018 seçimlerinin ardından İçtüzük’te şekil yönünden kısmi bir düzenleme yapıldığını, kapsamlı değişikliğin ise öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Bu konuda AKP’de de, "İçtüzük konusunda yeni sisteme şekil açısından uyum içeren bir çalışma yaptık. O çalışmayı çoğulcu, demokratik müzakereyi sağlayan, verimli çalışmayı hedefleyen, engelleyici olmayan bir içtüzük değişikliği yapmalıyız" diye noktalamıştık. Şimdi işin esasına girerek bu yönde bir değişiklik yapmak istiyoruz. Müzakereden kaçmak söz konusu değil ama muhalefet kendi propagandasını yaparken, millette hizmet borcunun da yerine getirildiği bir içtüzük değişikliği yapmalıyız. İnşallah bu yasama yılında diğer partilerle de görüşerek hayata geçirmeyi arzu ediyoruz" değerlendirmesi yapıldığı aktarıldı.

erdoğan Başkanlık sistemi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçim kanunu siyasi partiler yasası