Kürt partileri ‘Dil Çalıştayı’nda uzlaştı

Diyarbakır’da bir araya gelen HDP ile diğer Kürt kimlikli siyasi parti ve gruplar, Kasım ayında Kürt dili ile ilgili tüm tarafların katılımıyla bir çalıştay yapılmasına karar verdi.

Kürt partileri ‘Dil Çalıştayı’nda uzlaştı

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - 2015 yılında Çözüm Süreci’nin sonlanmasıyla birlikte başlayan çatışmaların ardından Kürt diline yönelik engellerin artması bölgedeki siyasi partileri hareketlendirdi. Kürt diline yönelik olumsuz uygulamaların artması nedeniyle bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile diğer Kürt kimlikli siyasi parti ve hareketler ortak dil çalıştayı yapma kararı aldı. Siyasi parti ve hareketlerin gerçekleştirdiği toplantının 3’üncüsünde, DBP’li belediyelere kayyım atanmasının ardından dil alanında yapılan tüm çalışmaların ortadan kaldırıldığına dikkat çekilirken dilin öznel sorunlarının yanı sıra Kürtçe tabelaların sökülmesinden anadil çalışmalarına ve kapatılan Kürtçe kreşlere kadar birçok olumsuz uygulamanın ortak çalıştayda gündeme gelmesinin beklendiği belirtildi.

TÜM SİYASİ PARTİ VE HAREKETLER BİR ARADA

Anadili üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekilen bir dönemde aralarında HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (KDP-Bakur), Azadi Hareketi ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’inde (Med-Der) olduğu siyasi parti, hareket ve dernekler, Kürtçe ile ilgili çalıştay yapılması için bir araya geldi. Çalıştay hazırlıklarının üçüncü toplantısı bugün Diyarbakır’da gerçekleşti. Çalıştay hazırlık toplantılarına katılan siyasi parti ve dernek yöneticileri, Artı Gerçek’e konuştu.

"DİL ÜZERİNDEN BİRLİKTELİK SAĞLANMASINI UMUYORUZ"

Kürt partileri ‘Dil Çalıştayı’nda uzlaştı - Resim : 1Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Med-Der) Eşbaşkanı Mehmet Esen, yapılması planlanan çalıştay ile ilgili tartışmaların henüz sürdüğünü söyledi. Hazırlık toplantılarına katılımın çok farklı kesimlerden olduğunu belirten Esen, çalıştayın yapılmasına ilişkin kararın alındığını belirterek çalıştayın içeriği ve tarihi ile ilgili teknik faaliyetlerin sürdüğünü ifade etti. Esen, "Tarih ve içerik konusunda daha netleşen bir durum yok. Arkadaşlarımız görüşmeleri sürdürüyor" dedi. Böyle bir toplantıya tüm siyasi partilerin katılım sağlamasının oldukça önemeli olduğunu belirten Esen, "Bu toplantı Kürt dili ve edebiyatı açısından oldukça önemli. Farklı görüşte olan siyasi yapıların bu tür bir toplantıda bir araya gelmesi de önemli. Umuyoruz Kürt dili üzerinden yakalanan bu birliktelik zemini güçlenerek sürer" ifadelerini kullandı.

HAZIRLIK TOPLANTISININ ÜÇÜNCÜSÜ YAPILDI

Kürt partileri ‘Dil Çalıştayı’nda uzlaştı - Resim : 2Çalıştaya HDP ve DBP’nin de katılım sağladığını belirten HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de çalıştayın hazırlık sürecinin devam ettiğini söyledi. Dil konusunda tüm siyasi partilerin hassas olduğuna dikkat çeken Taşçıer, "Çalıştay ile ilgili toplantının üçüncüsü yapıldı. Bu toplantılara tüm Kürdistani partilerin temsilcileri katılıyor. Toplantıda Kürt dili ile ilgili nelerin yapılabileceği, nasıl bir çalışma yapılması gerektiği tartışıldı" dedi.

Çalıştayın Kürt dilini dönük baskılara karşı gerçekleştirilmek istendiğini ifade edenTaşçıer, "Bu çalıştayın temel amacı, yaşanan asimilasyon politikasına karşı nasıl mücadele edileceği konusudur. Çalıştayda dilin nasıl yaşatılacağı, nasıl geliştirileceği ve bu çalışmaların nasıl destekleneceği de tartışılacak. Bu sadece bir partiyi değil, tüm Kürtleri ilgilendiren konudur. Çalıştaya geniş bir katılım olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"DİL SADECE BİR SİYASİ PARTİYİ BAĞLAMIYOR"

Kürt partileri ‘Dil Çalıştayı’nda uzlaştı - Resim : 3Çalıştay hazırlıklarına katılan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Kürt dili ve kültürünün tüm siyasi partileri ilgilendirdiğini hatırlatarak, Kürtlerin kendi dillerini geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Kardaş, "Milletlerin kendi dilleri var. Ortadoğu coğrafyasında 50 milyonu aşkın Kürt nüfusu var. Diğer halkların dili gibi Kürt dili de önemlidir, kıymetlidir. Kürt dili, tarihi ve zengin bir dildir. Ama ne yazıkki dört devlet, tarihten bu güne Kürt dili, kültürü ve kimliği üzerindeki baskılarını sürdürdü. Biz Kürtler olarak dilimizin kaybolmaması için çalışıyoruz. Bu çalışma da dilimizin kaybolmaması, geliştirilmesi için ne yapılacağına ilişkindir" dedi. Çalıştaya diğer siyasi partilerinde katılacağını belirten Kardaş, "Çalışmaları arkadaşlar yürütüyor. Hazırlık toplantıları sürüyor. Dil, sadece bir partiyi bağlamıyor. Bu toplantıya tüm Kürdistani yapılar ile HDP’de katılıyor. Çünkü sonuçta bu sadece bir siyasi partiyi değil, tüm partileri ilgilendiren bir konudur" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞTAY KASIM AYINDA

Kürt kimlikli siyasi partilerinde hazırlık çalışmalarına katıldığı 3’uncü toplantıda ağırlıklı olarak Kürt dili ve edebiyatına ilişkin yapılacakların gündeme geldiği öğrenildi. Hazırlık toplantılarında çalıştay için ön görülen tarih 3-4 Kasım. Çalıştaya, siyasi partiler, STK’lar, önemli şahsiyetler, dil üzerine çalışma yapan akademisyenlerin de aralarında bulunduğu geniş bir katılım sağlanması planlanıyor.

HDP İmam Taşçıer DBP pak psk med-der