Kürtlere yönelik saldırılar meclis gündeminde

Kürtlere yönelik saldırılar meclis gündeminde
Son bir haftada bir kişinin öldüğü, Kürtlere yönelik saldırılarla ilgili HDP'li Şevin Coşkun, İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırladı.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, son bir haftada Kürtlere yönelik gerçekleştirilen saldırıları meclis gündemine taşıdı.

Coşkun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, son bir haftada Kürtlere yönelik iki ayrı saldırıda bir kişinin öldüğünü, beş kişinin de yaralandığını hatırlattı ve Türkiye’nin özellikle batı illerinde Kürtlere yönelik ırkçı saldırı ve linç kültürü artarak devam ettiğini belirtti.

Coşkun, Kastamonu’nun Cide ilçesinde bir binanın boya işlerini yapan Batmanlı Kürt işçilere 11 Eylül 2022’de bina sahibi Serhat O. tarafından düzenlenen saldırıda işçilerden Abdurrahman Birgün'ün öldüğünü ancak olayla ilgili yetkililerden her hangi bir açılama yapılmadığını da vurguladı. 

Aydın'ın Efe ilçesinde yaşayan Iğdırlı Cengiz Türkan ve ailesi yönelik 12 Eylül'de düzenlenen saldırıda da aralarında kadın ve çocukların bulunduğu dört kişinin yaralandığını da hatırlatan Coşkun, bu olayda jandarmanın ailenin yardım isteğine yanıt vermediğini belirtti. 

HDP'li vekil, yaşanan bu iki olayla ilgili Soylu'nun cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti: 

-Kastamonu’nun Cide ilçesinde 11 Eylül 2022’de Batmanlı inşaat işçilerine yönelik gerçekleştirilen ve Abdurrahman Birgün’ün yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya dair bilginiz var mıdır?

-İnşaat iççileri Abdurrahman Birgün ve Hamit Oran’a yönelik gerçekleştirilen saldırıya dair başlatılan bir soruşturma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır?

-12 Eylül 2022’de Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Arpadere köyünde, Kürt oldukları için Cengiz Türkan ve ailesine yönelik gerçekleştirilen saldırıya dair bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

-Cengiz Türkan ve ailesinin Kürt oldukları için ırkçı saldırıya maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?

-Aydın’da Kürt aileye karşı gerçekleştirilen bu saldırıya ilişkin başlatılan bir soruşturma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır? 

-Saldırıda yaralanan Semra Türkan ve Emrah Çakmaz; KADES’i, jandarmayı aramalarına rağmen kolluğun olay yerine gitmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
Türkan ailesine yönelik benzer bir saldırının gerçekleştirilmemesi için hangi önlemler alınmıştır?

-Her iki olaya dair yetkililer tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamasının gerekçesi nedir?

-Türkiye’de 2015 yılından bu yana Kürtlere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırı sayısı kaçtır? Bu saldırılar sonucunda kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

-Türkiye’de artarak devam eden ırkçı saldırıların önlenmesine dair bir çalışmanız ne zaman olacaktır? 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar