Kurtulmuş'tan 'başkanlık sistemi' açıklaması: CHP gerekli çoğunluğu bulursa baş göz üstüne

Kurtulmuş'tan 'başkanlık sistemi' açıklaması: CHP gerekli çoğunluğu bulursa baş göz üstüne
'Buyursunlar biz parlamenter sisteme geçmek istiyoruz, gerekli sayıyı bulurlarsa baş göz üstüne. Gerekli sayıyı bulup değiştirirlerse buna da saygı gösteririz'.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "başkanlık sistemi"ne yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Sistemde geri dönüş olmayacağını belirten Kurtulmuş, "Bunun yolu (Geri dönüş) parlamentoya yeni anayasa değişikliği vermektir. Hodri meydan! Buyursunlar biz parlamenter sisteme geçmek istiyoruz, gerekli sayıyı bulurlarsa baş göz üstüne" dedi.

Ali Babacan'ın AKP'den istifa edip yeni parti çalışmalarına başlamasıyla ilgili de konuşan Kurtulmuş, "Kendi kararı, saygı duyarız. Buna bizim bir şey dememiz doğru değil. Kendi kurucusu olduğu partiden ayrılma kararı vermiş, Allah hayırlı etsin. Siyaset hakikaten zor bir iş. Bir iddiaya ve iradeye sahip olma işi. Belki bir ömür sürecek, zaman zaman yoklukların, zorlukların, darbelerin, dimdik yokuşların olduğu bir mücadele süreci. Emek, zaman, sabır istiyor, mukavemet edebilme becerisi istiyor. Siyaset kişisel hesaplarla yönlendirilebilecek alan değil." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği belirten CHP'ye meydan okuyarak şöyle devam etti:

"Halkın 16 Nisan iradesini yok varsayarak konuşmak siyasetin kuralına uymaz. Yeni yönetim sistemi falanca parti istedi diye olmadı. Millete gidildi. İşin, sözün, kararın sahibi olan millet 'evet'  dedi. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüş yoktur. Bunun yolu parlamentoya yeni anayasa değişikliği vermektir. Hodri meydan! Buyursunlar biz parlamenter sisteme geçmek istiyoruz, gerekli sayıyı bulurlarsa baş göz üstüne. Gerekli sayıyı bulup değiştirirlerse buna da saygı gösteririz. Türkiye en az 30-40 yıl bu sistemi tartışıldı. Her şeyin siyasi zemini var. Siyasi şartlar olgunlaştı ve referandumlan geçti. Buradan geri  dönüş yok! Cumhurbaşkanlığının kontrol edilmesi Meclis'in elindedir. Meclis'te çoğunluk oluşturulursa istenirse Cumhurbaşkanlığının bütçesini onaylamaz. Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararların hepsinin de parlamentoda kontrol mekanizması var." (HABER MERKEZİ) 

 

Öne Çıkanlar