Mayıs'ta AKP'de kongre hazırlığı
Üç yıl sonra resmi olarak partisine dönecek Erdoğan'ın Türkiye'yi erken seçime götürebileceği belirtiliyor.
ANKARA
Yüksek Seçim Kurulu, referandum sonuçlarını 24 Nisan haftasında açıklayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında AKP’ye üye olması ve Parti’nin hemen kongreye gitmesi önünde hiçbir engel bulunmuyor.
Türkiye aylardır kilitlendiği 16 Nisan referandumunu geride bıraktı. Yüksek Seçim Kurulu, resmi sonuçları 11-12 gün içinde açıklayacak. Resmi sonuçların en geç 24 Nisan haftasında Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Mayıs ayı Ankara siyaseti açısından oldukça hareketli geçecek.
NE OLACAK?
Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan artık AKP’ye üye olmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olmak için 2014 yılında istifa ettiği AKP’ye 3 yıl aradan sonra yeniden üye olacak.
AKP KONGREYE GİDECEK
AKP, Genel Başkan seçimi gündemiyle mayıs ayı itibariyle kongre hazırlıklarına başlayacak. AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım istifa ederek, Genel Başkanlık koltuğunu Erdoğan’a bırakacak.
ERKEN SEÇİM
Erken seçimin 3 Kasım 2019’da yapılması öngörülüyor. Zira Ankara kulisleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişiklik paketiyle getirilen yeni yetkileri kullanabilmesi için 2019’u beklemek istemediği konuşuluyor. Türkiye kısa süre içinde erken seçime gidebilir. Seçime kadar Başbakan ve Bakanlar Kurulu görevine devam edecek. Erken seçim kararı alınırsa, genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.
YARGIDA DEĞİŞİKLİKLER
Referandum sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından hemen yürürlüğe girecek düzenlemeler arasında yüksek yargının yeniden dizaynı bulunuyor.
HAKİMLER SAVCILAR KURULU: HSYK yeniden yapılandırılacak. Yeni adıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun Adalet Bakanı ve Adalet Müsteşarı dışındaki 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Meclis de 7 üye için seçim yapacak. Seçim, TBMM Başkanlığına başvuracak olan Yargıtay, Danıştay üyeleri ile hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından yapılacak.
ASKERİ YARGI KALKIYOR: Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırıldı. Burada görev yapan hâkimler, HSK’ca sivil mahkemelere veya Milli Savunma Bakanlığınca muvazzaf görevlere atanacaklar. Askeri yargıdan Anayasa Mahkemesi’ne atanan üyeler görevlerine devam edecek. Ancak yerlerine atama yapılmayacak. Böylece Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 15’e düşecek.
UYUM DÜZENLEMELERİ: Parlamento uyum düzenlemelerini 6 ay içinde yapacak. Bunun için Hükümetin Meclis’e genel yetki kanunu tasarısı getirmesi, buna dayanarak KHK’larla mevzuat uyumu gerçekleştirilmesi bekleniyor.