Meclis '24 saat' kuralını çiğnedi
Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer adına yapılan savunmaların ardından 24 saat beklenmesi gerekirken, TBMM bugün 14.00'da yeniden toplandı.
Sibel HÜRTAŞ
ARTI GERÇEK - HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk’ün vekilliklerinin düşürülmesi için başlayan tezkere görüşmelerinde, 24 saat ara kuralı tartışmalara neden oldu.
HDP Milletvekilleri Sarıyıldız ve Hezer Öztürk’ün Meclis’e devam etmemeleri nedeniyle TBMM Başkanlığı tarafından hazırlanan vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin tezkere, dün TBMM gündemine alınmıştı. Sarıyıldız adına Meral Danış Beştaş, Hezer Öztürk adına da Sırrı Süreyya Önder dün gece boyunca TBMM kürsüsünde, vekiller adına savunma yaptı. İç Tüzük’te "son söz savunmanın" ifadesinin ardından, vekilliklerin düşürülmesine ilişkin oylamanın savunmaların yapılmasından 24 sonra gerçekleştirilmesini düzenliyor.
Bu kurala karşın TBMM Genel Kurulu, bugün saat 14.00’da açıldı. Genel Kurul açıldığında Genel Kurul salonunda 550 milletvekilinden sadece 20 milletvekili bulunuyordu. HDP Grup Başkanvekili bu katılıma işaret ederek, "İki vekilimizin devamsızlık nedeniyle vekilliğinin düşürülmesinin gündeme geldiği bugün Meclis’teki katılım oranına da dikkatinizi çekerim" dedi.
TBMM'Yİ KAPATIN
Filiz Kerestecioğlu, İç Tüzük’te, savunmaların ardından 24 saat sonra oylama yapılması gerektiğini belirterek, TBMM’nin bu 24 saat boyunca kapalı olması gerektiğini söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda, savunmaların üzerinden 24 saat geçmeden yeniden oturumun başlamasının İç Tüzüğe ve evrensel kurallara aykırı olduğunu söyledi.
HDP Milletvekili Mithat Sancar da savunmaların ardından 24 saat süre konulması kuralının, bu süre içinde oylamaya katılacak olan milletvekillerinin araştırma ve inceleme yapmaları, vicdanlarıyla baş başa kalmaları için getirildiğini söyledi. Sancar, evrensel bir kural olarak "Son söz savunmanın" dendikten sonra, bunun üzerine bir söz söylenemeyeceğini ve TBMM’nin şu an çalışmasının usule aykırı olduğunu belirtti.
GENEL KURUL GÖRÜŞMELERİNE DEVAM
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise savunmaların ardından 24 saat geçtikten sonra oylama yapılacağını, TBMM Genel Kurulu’nun bu süre dolana kadar başka gündemleri görüşeceğini söyleyerek, itirazları gündeme almadı. Aydın, Sancar ve Kerestecioğlu’nun ısrarlı itirazlarına karşın, "TBMM’nin çalışma usulü budur. Gensoru ve diğer işlemlerde de bu usul izlenmiştir" diyerek, Genel Kurul çalışmalarının sürdürülmesine karar verdi.
OYLAMA BU GECE
TBMM Genel Kurulu, devam ediyor. HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk’ün devamsızlıkları nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin tezkere oylaması ise bu gece yapılacak.