Meclis açıldı: İlk gündem sansür yasası

Meclis açıldı: İlk gündem sansür yasası
Kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen dezenformasyon yasası ve HDP'li Semra Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi, bugün açılacak Meclis'in ilk konuları.

ARTI GERÇEK-Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 3 aylık aradan sonra açıldı.

Meclis’teki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saat 14:00’te TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşma yaptı. Şentop özetle, "7. Dönem 6. Yasama Yılı'nın açılışı için buradayız. Bu dönemin tarihe şahitlik ettiğini söyleyebiliriz. Vatanımızı özgür, devletimizi kudretli olması için mücadele vermiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını tüm şehitlerimizi, minnetle şükranla yad ediyorum. Bir devlet tarihi bir devir olarak değerlendirilir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir. Türkiye Cumhuriyeti bizimdir, hepimizindir. Çatışma ve savaş ikliminin yıkıcı sonuçlar doğurduğu bir dönemden geçiyoruz. Barışı, adaleti savunan ülkelerin önemi artmaktadır" ifadelerini kullandı. Şentop Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumuna da değindi, tahıl koridoru başarısından bahsetti.

Şentop, konuşmasının ardından Erdoğan'ı Genel Kurula takdim etti, ardından İstiklal Marşı okundu.

Meclis Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından sonra başkaca bir konuyu görüşmeksizin çalışmalarına Salı gününe kadar ara verecek. Türkiye İşçi Partisi (TİP) meclis açılışına katılmayacağını duyurdu.

İLK GÜNDEM: SANSÜR YASASI

Seçim yılı olması nedeniyle bu yılki yasama faaliyetlerinde seçim düzenlemeleri önemli yer tutacak. Ancak ilk ele alınacak tasarılardan biri AKP ve MHP’nin "dezenformasyon yasası" olarak tanımladığı teklifi olacak. Kamuoyunda 'sansür yasası' olarak tanımlanan teklifte "Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilere" 1 yıldan 3 yıla hapis cezası öngören tartışmalı maddeler yer alıyor.

HDP'Lİ SEMRA GÜZEL'İN VEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ OYLANACAK

Yeni yasama yılının öncelikli gündem başlıklarından biri de dışına çıkarken tutuklanan HDP’li Semra Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili görüşme olacak.

AKP’nin ekonomik düzenlemeler içeren torba kanunu, EYT düzenlemesi olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kanunu'nda değişiklikler de Meclis'in bu yılki öncelikli gündemleri arasında yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar