Mehmet Baransu için tahliye kararı: Diğer davası nedeniyle cezaevinden çıkamayacak

Mehmet Baransu için tahliye kararı: Diğer davası nedeniyle cezaevinden çıkamayacak
Taraf Gazetesi'nin eski muhabirlerinden Mehmet Baransu, 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı 'Egemen Hareket Planı Davası'ndan beraat etti. Baransu'nun tutukluluk hali başka bir dosyadan aldığı ceza nedeniyle devam edecek.

Artı Gerçek - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, Mehmet Baransu'nun 13 yıl hapis ile cezalandırıldığı "Egemen Hareket Planı Davası'ndan" cezasını bozdu. Daire aynı zamanda Baransu'nun tahliyesine hükmetti.

Ancak Barasu başka bir dosyadan tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

Sabah Gazetesi haberi, Baransu'nun tahliye haberini 'Balyoz kumpas' davasından beraat etmesi olarak duyurdu.

Gazete Duvar'a konuşan Mehmet Baransu'nun Avukatı Çiğdem Koç ise, “Balyoz davasıyla hiçbir ilgisi yok. Balyoz davasından hiç yargılanmadı. Egemen Harekat Planı diye kimsenin görmediği bir plandan yargılandı. Zaten Genel Kurmay Başkanlığı 'biz o belgeyi imha ettik' dedi. Bu davadan tahliye oldu ancak GDO’lu pirinç davasından tutuklu olduğu için tahliye edilmeyecek. Dosya Yargıtay'da. Yargıtay'ın da bu dosyayı bozacağını umuyoruz” açıklamasını yaptı.

EGEMEN HAREKAT PLANI NEDİR?

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve muhabir Mehmet Baransu’nun yargılandığı davada geçen mart ayında karar verilmişti. Mahkeme Mehmet Baransu'ya 13 yıl; Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'a ise 3 yıl 4'er ay hapis cezası vermişti.

"Egemen Harekât Planı" adlı Genelkurmay'a ait gizli belgenin gazetede yayımlandığı iddiasıyla açılan davanın haziran ayındaki duruşmasında mütalaasını sunan savcı; Altan, Çongar ve Oğur'un "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçlamasıyla cezalandırılmalarını talep etmişti. Mehmet Baransu'nun ise "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etme, tahrip etme, üzerinde sahtecilik yapma, hileyle alma veya çalma", "gizli kalması gereken bilgileri temin etme" ve "açıklama" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Avukat Figen Albuga Çalıkuşu o dönem davanın “Balyoz Kumpas” davası olarak anılmasına itiraz ederek şu bilgileri vermişti:

“Bu dava ‘Balyoz Kumpas’ davası değildir. Nitekim, İstanbul 13. AGM’nin dava dosyasının iddianamesinin 43.sayfasında bu davanın konusunun, kamuoyunda Balyoz Davası ile bilinen ve İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014/188, 2014/181 esas sayılı dava dosyalarında yargılaması tamamlamış olan davanın konusundan tamamen farklı olduğu yazılıdır. Bu davanın konusunu, bavul içinde gelen evrak ve CD’lerdeki bilgilerin devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler olduğu, buna göre temini ve yayınlanmasının suç olduğu iddiası teşkil etmektedir. Gene bu davanın iddianamesinde, davanın konusunun 2010 yılında çalındığı iddia edilen Egemen (Ertuğrul) Harekât Seminer Planı olduğu, bu seminer kayıtlarının Yunanistan’a sızdırıldığı, kozmik odada bulunan bu çok gizli belgenin kozmik odadan çıkarılmasına uyan TCK 326/1, TCK 327/1 ve 329/1 maddesinden yargılama yapılmasının istendiği görülmektedir."

BARANSU BELGELERİ BAVULLA TESLİM ETMESİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Balyoz darbe planı ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihinde Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı haberinde açıkladığı 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgeler ile gündeme geldi.

30 Ocak 2010 günü, Taraf muhabiri Mehmet Baransu elindeki belgeleri bir bavul içerisinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne teslim etti ve ardından Balyoz soruşturması başlatıldı. Ancak yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı sonucuna varıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar