Meral Danış Beştaş: İlkemiz aday çıkarmaktır ancak kesin bir karar yok
Seda TAŞKIN
ANKARA - Seçimlerin ardından yeniden yapılanma süreci yaşayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) bu kapsamda bu hafta il ve ilçe yönetimleriyle bir araya gelen parti yönetimi, önümüzdeki haftada ise geniş halk toplantıları ve atölyeler düzenleyecek. Eylül ayının ilk haftası büyük kongreyi gerçekleştirmeyi planlayan partide gözler yerel seçimlerde aday çıkarıp çıkarılmama meselesine kilitlendi.
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş hem güncel gelişmeleri hem de yerel seçimlere ilişkin çalışmaları Artı Gerçek’e anlattı. Beştaş ilkesel olarak aday çıkarmaktan yana olduklarını ancak şu ana kadar kesin bir kararın olmadığını belirtti.
HDP ve Yeşil Sol Parti seçimden sonra özeleştiri sürecine girdi ve bir yenilenme olacağını söyledi. Bu yenilenmeden ne anlamalıyız?
Seçimlerden sonra eş başkanlar ve partililer tarafından pek çok açıklama yapıldı. Seçimlerde başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz fakat yenilmediğimizi söylüyoruz. Bütün olumsuz koşullara rağmen kazandık. Bizden kaynaklı olan sebepleri hem yönetim hem de kurullarımızla konuştuk ve bunları geniş tartışmaya açmak istedik. Şimdi de halk toplantıları, atölyeler ve halkın görüş, öneri ve sorunlarını da kapsayarak ortak bir akıl yaratmaya çalışıyoruz. Kendimizi halk hareketi olarak tanımladık ve bu süreçte de halkın bir bütün olarak söylemleri, önerileri bizim için çok önemli.
‘İÇ TARTIŞMALARLA ZAMAN TÜKETMEDİK’
Bir yenilenme sürecine girdik ve kendimizi de bu yenilenmenin odağına aldık. İç tartışmalarla zaman tüketmedik, tüketmeyeceğiz. Her toplantımız verimli sonuçlarla neticelendi. En son geçen hafta il ve ilçe yönetimlerimizle toplantılar aldık. Önümüzdeki haftada geniş halk buluşmaları ve sonrasında atölyeler yapağız. Bu atölyelerin sonuçlarını da büyük konferansa taşıyacağız. Büyük konferansın eylül ayının ilk haftası olarak düşünülüyor. 61 vekille parlamentoya girdik, başarılı değiliz ama kaybetmedik. Biz daha büyük bir temsiliyeti ile parlamentoda olmayı hedeflemiştik. Devletin tüm olanaklarının kullanılması, anayasa ve hukuku tanımamasının bu seçimde büyük etkisi var. Fakat sadece oraya yüklemiyoruz, daha başarılı bir siyaseti nasıl yürüteceğimizi tartışıyoruz ve kararlar alıyoruz.
Kongrede YSP ve HDP'nin birleşeceği de konuşuluyor. Böyle bir yeniden yapılanma söz konusu mu?
Yeniden yapılanma ve değişim tüm her şeyi kapsıyor ama birleşme konusunda alınan bir karar yok. Süreç devam ediyor. Kongre komisyonları oluşturuldu ve kongre komisyonu öneri yaparsa tabii ki değerlendirilir.
‘İLKESEL OLARAK HER PARTİ GİBİ BİZİM PARTİMİZ DE YEREL SEÇİMLERE KENDİ ADAYLARIYLA GİRECEK’
Martta yerel seçimler var. Pervin Buldan yaptığı bir açıklamada Yeşil Sol Parti'nin kendi adaylarıyla yerel seçimlerde boy göstereceğini ifade etti. Parti yerel seçimlerde bir ittifaka dahil olacak mı? Nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Önümüzde kongre süreci var ve yenilenme, daha güçlü siyasete hazırlanma bizim için öncelikli mesele. Yerel seçimlere dair kurulların aldığı bir karar yok. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın söylediği ilkesel olarak her partinin yerel seçimlerde kendi adayı ile gideceği meselesidir. Önümüzde bir süreç var ve o da yeni seçilecek parti meclisi ve merkez yürütme kurulunun vereceği kararlara bağlı. Kendi düşüncemizi söyleyebiliriz ama şimdiden bağlayıcı ve kesin bir söz kuramıyorum. Ancak ilkesel olarak tabii ki her parti gibi bizim partimiz de yerel seçimlere kendi adayıyla girecektir. Bu kuraldır ama ittifaklar olur mu olmaz mı, istisnalar yapılır mı bunu söylemeye yetkili değilim. Önümüzde bir kongre var ve kongreyi beklemek gerekir. Şimdiden yeni seçilecek yönetimin almadığı bir kararı söylemem benim açımdan mümkün değil.
Parti, özellikle kayyım atanan belediyelerin alınması hedefinden bahsediyor. Halkta bir yılgınlık ve yeniden kayyım atanma kaygısı baskın. Halkın yeniden sandığa gitmesini ve oy vermesini nasıl sağlayacaksınız? Ayrıca bu belediyeler alındığında yeniden kayyım atanma riskine karşı alternatif bir hat belirlediniz mi?
Bütün bunlar gündemimizde ve tartışıyoruz. Kayyım atanma ihtimali var diye seçimlere girmeyeceğiz ya da halk oy vermeyecek ‘tartışmasını’ karşılık bulmadığını söyleyeyim. Kayyım ataması gasp meselesidir. Neticede irade gasp edildi diye iradeniz değişmez. Bu irade çok güçlü bir mücadele tarihine, bir inanca, ilkeler bütününe bağlı. Biz diğer partilerden bu yönüyle çok farklıyız. Belediyeleri, belediye başkanlığını ya da yönetimi bir iktidar aracı olarak değil, halkla bütünleşme, halkın taleplerini karşılama olarak değerlendiriyoruz. Bu yönüyle yerel yönetim bizim için önemli bir alan. Halkta şüphesiz sorular olabilir, kaygılar olabilir ama bugüne kadar bu halk her zaman iradesine, kimliğine, kültürüne sahip çıktı.
‘HEDEFİMİZ YEREL YÖNETİMLERDE EN BÜYÜK BAŞARIYI KAZANMAK’
Halkımız belediye başkanlarını da bizleri de hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bu tehditler, baskılar ve kayyım uygulaması tersine bir etki yaptı. Bu seçimlerde de bu sahiplenmenin daha büyük olacağına inanıyorum. Tabii bunu tartışmayacağız anlamına gelmiyor. Farklı yöntem derken asla aday çıkarmama ve seçimlere girmemekle olmaz. Halk sorunlarını bizimle paylaşıyor ve biz de birlikte çözümler üreteceğiz.
Yerellerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz dediniz. Peki halk yerel seçimlerde kendi adayınızı çıkarmanızı mı talep ediyor?
Halkta yerel seçimlere dair büyük bir heyecan, coşku ve kararlılık var. Bunu ben sahada çok güçlü görüyorum. Bu seçimlerden güçlü çıkmak için büyük bir azim görüyorum.
Parti içi özeleştiri süreciniz neticesinde parlamenterlerinizin politik ve siyasi etkinliğinde bir değişikliğe gidecek misiniz? Önceki dönemden farklı neler göreceğiz?
Bu konuların değerlendirme süreci devam ediyor. Biz temel politikamızda sadece parlamento odaklı bir mücadeleyi hiçbir zaman benimsemedik. Bizim için parlamento mücadele alanı ama aynı zamanda halkla birlikte olmak da hayati ve en önemli mesele. Bunları hep birlikte yürüteceğiz. Her hâlükârda her yerde olacağız.
Pervin Buldan: Mücadelemiz sadece seçim sonucuyla değerlendirilemez