MetroPOLL, son anketin sonuçlarını açıkladı

MetroPOLL, son anketin sonuçlarını açıkladı
MetroPOLL Araştırma'nın son anketinde kararsızlar dağıtılmadan önce AKP oylarının yüzde 30'un altına gerilediği görüldü. İkinci parti konumundaki CHP'yi, 'kilit parti' olarak adlandırılan HDP izliyor.

Artı Gerçek-Seçimlere bir yıldan az süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve liderliğini üstlendiği iktidar partisinin birçok ankette, özellikle Eylül 2021'den itibaren belirgin hale gelen ekonomik krizin de etkisiyle erime yaşadığı görülüyor.

Son olarak MetroPOLL Araştırma, 'Türkiye'nin Nabzı' başlığıyla yaptığı son anketin sonuçlarını paylaştı.

AKP VE MHP'NİN OYLARINDA ERİME EĞİLİMİ SÜRÜYOR

2 bin 119 kişiyle, 17-20 Eylül 2022 tarihlerinde 26 bölgeyi esas alan, 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemiyle yapılan ankette AKP'nin, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 30'un altında olduğu görüldü.

İktidar partisi, 2018 yılında yapılan genel seçimde oyların yüzde 42.56'sını alarak sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı.

Cumhur İttifakı'nın bir diğer ortağı MHP'de de durum farklı değil. Son genel seçimde yüzde 11.10 oranında oy alan partinin, MetroPOLL anketinde 7.9'a gerilediği görülüyor.

Söz konusu ankette ana muhalefet partisi CHP, kararsızlar dağıtılmadan önce aldığı yüzde 21.4 oyla 'ikinci parti' konumunda bulunuyor. Millet İttifakı'ndaki ortağı İYİ Parti ise 2018'de aldığı yüzde 9.96'lık oyun üstüne çıkmış; yüzde 10.5.

HDP ÜÇÜNCÜ PARTİ

Birçok siyaset bilimci tarafından 'kilit parti' olarak adlandırılan HDP'nin de oylarını artırdığı görülüyor.

Son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarıyla açılan kapatma davasıyla uğraşan ve iktidar partisi temsilcileri tarafından sıklıkla hedef gösterilen parti, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 12 oranında oy alıyor.

HDP, dört yıl önce yapılan genel seçimde oyların yüzde 11.70'ini almıştı.

KARARSIZLARIN ORANI YÜZDE 8

Söz konusu ankete katılanların yüzde 8'i, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu üzerine "Kararsızım" yanıtını verdi.

'Protesto oy' ve 'cevap yok' yanıtları dahil edildiğinde herhangi bir partiye desteğini açıklamayanların oranı yüzde 13.8'e yükseldi.

Öne Çıkanlar