Millet İttifakı’nda gözler 13 Şubat’ta: Yol haritasını cumhurbaşkanı adayı açıklayacak

Millet İttifakı’nda gözler 13 Şubat’ta: Yol haritasını cumhurbaşkanı adayı açıklayacak
Millet İttifakı genel başkanları 13 Şubat’ta toplanacak. Adayın bu toplantıda netleşmesi bekleniyor. Bir hafta sonra düzenlenecek özel toplantıda ortak aday, ittifakın Parlamenter Sistem Yol Haritası'nı açıklayacak.

KEMAL AVCI


ANKARA - Millet İttifakını oluşturan partilerin genel başkanlarının 12'inci buluşması 13 Şubat’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Liderlerin gündeminde 'Parlamenter Sisteme Geçiş Yol Haritasını' ve 'ittifakın cumhurbaşkanı adayı' var. Kulislere yansıyan bilgilere göre ismi ön plana çıkan Kılıçdaroğlu'nun adaylığının bu toplantıda kesinleşmesi bekleniyor. İttifak adayı netleştikten sonra özel bir toplantıda Parlamenter Sistem Yol Haritası’nı kamuoyuna açıklayacak.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ TARTIŞILACAK

Millet İttifakı seçimi kazansa bile yeni cumhurbaşkanı parlamenter sisteme geçilene kadar mevcut geniş yetkilere sahip olacak. Liderler, 12'inci buluşmalarında yeni cumhurbaşkanının bu yetkilerden hangilerini kullanıp hangilerini devredeceğini, yetki paylaşımının nasıl yapılacağını karara bağlayacak.

Toplantıda genel başkanlardan biri cumhurbaşkanı olursa diğerlerinin yardımcı mı olacağı yoksa farklı bir karar alma mekanizması mı kurulacağı tartışılacak. Ayrı bir eşgüdüm ya da koordinasyon merkezi kurulmasının yasal altyapısının olmaması nedeniyle, diğer genel başkanların yardımcı olması görüşü ağırlık kazandı. Böylece genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı sıfatıyla bakanlar kurulunda da yer alarak karar alım süreçlerine aktif olarak katılabilecek.

KILIÇDAROĞLU’NUN İSMİ ÖN PLANDA

Kamuoyunun da merakla beklediği ittifakın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu da 13 Şubat’taki toplantıda liderlerin gündeminde olacak. Altı partinin yetkili kurulları genel başkanlarına bu konuda tam yetki verdi. Bir yandan partiler arası komisyonların görüşme trafiği devam ederken toplantıya ev sahipliği yapacak olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da liderler turuna başladı. Karamollaoğlu’nun toplantı öncesi ikinci bir tur daha yapacağı konuşuluyor.

İYİ Parti’nin 'adayın anketle belirlenmesi' önerisinin hem 'zaman darlığı' hem de 'anketin üç ay sonrasını değil bugünü ölçeceği bu nedenle sağlıklı sonuç vermeyeceği' gerekçesiyle gündemden düştüğü öğrenilirken, İYİ Parti’nin de bu konuda ısrarcı olmadığı ifade ediliyor.

Masadaki adaylar içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi ön planda. Kılıçdaroğlu’na tek itiraz İYİ Parti’den geliyor. İYİ Parti, Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’ın kazanma şansının daha yüksek olduğu görüşünde.

ORTAK ADAY 13 ŞUBATTA NETLEŞMEYEBİLİR

Toplantıdan ortak adayın netleşmesi için Karamollaoğlu’nun, toplantı öncesi uzlaşma zemini sağlamaya çalışacağı belirtiliyor. Adayın 13 Şubat’ta netleşmesi bekleniyor ancak kararın bir sonraki toplantıya kalma ihtimalinden de bahsediliyor. Liderlerin, adayı kendi yetkili kurullarına da onaylatmak için süre isteyebileceği, bir hafta sonra yapılacak bir toplantıda adayın netleştirilerek kamuoyuna duyurulmasının da ihtimaller arasında olduğu belirtiliyor.

Aday netleştikten sonra özel bir toplantı düzenlenecek. Genel başkanların da katılacağı toplantıda aday İttifakın Parlamenter Sistem Yol Haritası’nı kamuoyuna açıklayacak.

Öne Çıkanlar