Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı: Öğretmen olmak için şartlar değiştiriliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladı: Öğretmen olmak için şartlar değiştiriliyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen yetiştirme sürecinde 'revizyon yapılmasını elzem gördüklerini' söyledi. Yakında Meclis'e sunulması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, adaylar Akademi'de eğitimden geçirildikten sonra atanacak.

Artı Gerçek - Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda köklü değişiklikler yapılacak. Öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçleri yeniden düzenlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çalışmaları son aşamaya getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak. Kanun teklifi, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasını öngörüyor.

TEKİN: REVİZYONUN İKİ BOYUTU VAR

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir tv yayınında, yapılacak değişikliler hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmen yetiştirme sürecinde 'revizyon yapılmasını elzem gördüklerini' vurguladı.

Tekin'in yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

"Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım. Ortaöğretim dediğimiz lise mezunu kişilerin öğretmen olduğu bir süreçten başlıyoruz, zamanla öğretmenler için ayrı okullar, enstitüler... Türkiye'de metodoloji değişiyor. Bir bu boyutu var. İkinci boyutu, dünyadaki uygulamalara bakmamız lazım. Artık lisans eğitiminin yanına gerekli formasyonların olduğu bir süreç öne çıkıyor. Lisans eğitimini bitiren kişilere 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var. Bizde ise lisansı bitiren arkadaşımız Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda 90 saat uygulama eğitimi alıyor.

ÖĞRETMENLERE HİZMET İÇİ EĞİTİMLER DE VERECEK

(Akademi) Burası sadece ve sadece öğretmen adayları için değil. Bizim öğretmenlerimizin hizmet içi programlarının da organize edileceği bir yer. Buradaki eğitimi biz verecek değiliz. Eğitim fakültesindeki akademisyenlerle bu süreci yürüteceğiz."

KANUN TEKLİFİNDE HANGİ DÜZENLEMELER VAR?

NTV Ankara'dan Öykü Tüccar'ın haberine göre, adaylar Akademi'de eğitimden geçirildikten sonra atanacak.

Mevcut öğretmenler için de eğitim planlaması yapılacak. Müfettişler okullarda denetimler gerçekleştirecek. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler, akademide eğitime tabii tutulacak. İkinci değerlendirmede de yetersiz bulunanlar, genel idare hizmetine alınacak.

EĞİTİMİN SÜRESİ 4 DÖNEM

Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitiminin süresi dört dönem olacak. Eğitim alacak her aday güvenlik soruşturmasından geçecek. Akademide her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. Derslerin geçme notu 100 üzerinden 60 ve üzeri olarak belirlendi. Bir derste başarısız olanlara ek bir sınav hakkı verilecek.

Ek sınavda da 60'ın altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.
Adayların edindikleri bilgi ve becerileri sınıf ortamına ne kadar yansıttığı da ölçülecek. Uygulamalı derslerden 70'in altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.

ÖĞRETMENE 5 GÜN DEVAMSIZLIK HAKKI

Öğretmenlere her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı verilecek. Öğretmen adaylarının sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri ile devamsızlık yapmaları halinde ise kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanların akademiden gönderilecek.

DİSİPLİN CEZASI DA OLACAK

Öğretmen adayları, akademideki eğitimleri boyunca tıpkı bir öğrenci gibi disiplin cezalarına da tabii olacak. 'Örgüt ve siyasi propaganda yapan, eyleme katılan, şiddete teşebbüs eden veya sözlü veya cinsel tacizde bulunanlar' ise akademiden atılacak.

Düzenleme ile eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları da yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak. Ayrıca, öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek.

Öne Çıkanlar