Mısır ile 'nereden nereye?': Erdoğan 'Sisi ile aynı masaya oturursam demokrat olmam' demişti

Mısır ile 'nereden nereye?': Erdoğan 'Sisi ile aynı masaya oturursam demokrat olmam' demişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır lideri Sisi ile tokalaşması, eski açıklamalarını gündeme getirdi. "Sisi ile aynı masaya oturursam demokrat olmam" diyen Erdoğan, görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine de "Şaka yapıyorsun herhalde" diye tepki göstermişti.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'daki 2022 FIFA Dünya Kupası töreninde Mısır Devlet Başkanı Abdülfetttah Sisi ile sıcak selamlaşma pozu vermesi, geçmişteki açıklamalarını gündeme getirdi. Aynı şekilde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da muhalefeti Sisi konusunda hedef aldığı tweet'i sosyal medyada gündem oldu.

ÇAVUŞOĞLU: CHP'NİN SİSİ VE DARBECİLERE KOŞMASINA ŞAŞIRMIYORUZ

Mevlüt Çavuşoğlu, 2013 yılında CHP'yi Sisi üzerinden hedef alırken, "Türkiye’de darbelerin destekçisi, Esed’in yakın dostu CHP’nin simdi de Mısır’da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler mensubu Muhammed Mursi, 30 yıllık Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün halk isyanıyla devrilmesi sonrasında ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak Mursi'nin kendisi de tüm yetkileri elinde toplayan bir kararname çıkarmış, buna karşı haftalar süren protestolara rağmen geri adım atmamıştı. 3 Temmuz 2013 tarihinde Abdülfettah Sisi askeri darbe yaparak, Muhammed Mursi'yi devirdi.

Müslüman Kardeşler destekçisi Ankara en sert tepkiyi gösteren ülke olurken, Kahire'deki mahkeme 16 Mayıs 2015'te, Müslüman Kardeşler'in 100 kadar yöneticisiyle birlikte Muhammed Mursi'yi de idama mahkûm etti.

ERDOĞAN RABİA İŞARETİNİ MİTİNGİLERDE KULLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi hakkında sert mesajlar verirken, iç siyasette de muhalefetle bu konuda polemiklere girdi. Darbeye karşı direnişin merkezi haline gelen Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda ortaya çıkan ve 4 parmakla yapılan 'Rabia' işaretini mitinglerde kullanan Erdoğan, daha sonra bu konuda, "Mursi Türkiye'deki uygulamayı Mısır'a almak isteyen bir insandı. Rabia işareti bir defa Mursi'nin cezaevine girmesinden sonra çıktı. Rabia işaretini kullanıyorum ama tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet anlamında. Aynı zamanda da Esma anlamı var tabii ki. 18 yaşındaki kızın şehit edilişi ortada. Acaba buna bu şekilde ağlayanlar ona ağlıyor mu?" diye konuşmuştu. Erdoğan, Sisi'ye karşı şu ifadeleri kullanmıştı:

'BU İKİ YÜZLÜLÜK DEĞİL ÇOK YÜZLÜLÜK'

1 Mart 2015: (Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine) Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. Bizim gündemimizde böyle bir şey asla söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım.

1 Mayıs 2015: Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi'yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam.

13 Mart 2019: Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam.

17 Haziran 2019 İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarı öncesinde: Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli.

19 Haziran 2019: Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi. Bu ikiyüzlülük değil çok yüzlülük.

NE OLMUŞTU?

Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılması sonrasında iki ülke büyükelçilerin karşılıklı olarak çekmişti.

Türkiye'nin darbeye karşı çıkması, Sisi'yi ağır dille eleştirmesi Mısır'ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de tepkisine neden olmuş ve Ankara'nın bölgesel ilişkilerinde olumsuz sonuçlar doğurmuştu.

Darbeye sert şekilde karşı çıkan bazı Müslüman Kardeşler üyelerinin sığındığı Katar'la da bu ülkelerin ilişkileri bozulmuş, Haziran 2017'de Katar'a yönelik ambargo kararı alınmıştı.

İlişkilerde yumuşama sinyalleri 2021 yılı başında geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mart 2021'de iki ülke arasında istihbarat birimleri düzeyinde olan ilişkilere ek olarak dışişleri bakanları seviyesinde de temaslara başladıklarını duyurdu, ardından da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ramazan ayı vesilesiyle10 Nisan'da telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Reuters'a verdiği röportajda, "Sahadaki gerçekler göz önüne alındığında, Mısır ile ilişkileri normalleştirmenin hem ülkelerin hem de bölgenin çıkarına olduğunu düşünüyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Mısır'la istihbari, diplomatik, ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bu en üst düzeyde değil de en düzeyin şöyle bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız." açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar