Mithat Sancar, Artı TV'de yanıtladı: TİP, az oyla kaybettiğimiz kritik illerde aday çıkarmayacak

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bizim az oyla kaybettiğimiz kritik illerde TİP aday çıkarmamayı kabul ediyor. Bizim bugüne kadar yüksek oy aldığımız ama çeşitli nedenlerle milletvekili çıkaramadığımız yerlerde TİP aday çıkarmayacak" dedi.

Artı Gerçek - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Artı TV'de gündeme dair soruları yanıtladı. Sancar, Yıldız Tar ile Odak Ankara programında, "Emek ve Özgürlük İttifakı'nın iki ayrı listeyle, Yeşil Sol Parti ve TİP'in 41 ilde kendi logosuyla girmesi tartışmalar yarattı. Acaba ittifak içerisinde kırılmalar mı var, totalde ittifaka zarar veren bir hamleye dönüşür mü?" sorusu üzerine Sancar şöyle dedi:

'TARTIŞMALAR YETERİNCE BİLİ VE SAĞLIKLI YAKLAŞIMLA YAPILMADI'

"Bir düzeltme yapayım, TİP sadece 41 ilde girmiyor. Daha fazla ilde girecek. İttifak tartışmasının doğru yürütüldüğü kanısında değilim. Ya da ittifak içerisindeki tartışmalarla ilgili değerlendirmelerin yeterince bilgi ve sağlıklı bir yaklaşımla yapılmadığı gibi bir kanaatim var. Elbette ittifak kurmak kolay iş değildir. Öncelikle bunun altını çizelim. İttifak dediğiniz şey, aynı partinin unsurlarının buluşması değildir. Ya da birbirinin tamamen aynı görüşte olan unsurların bir araya gelmesi değildir. Farklılıkları buluşturmaktır ittifak. İttifak, farklı kesimleri ortak ilkeler temelinde ve ortak hedef çerçevesinde bir araya getirme çalışmasıdır."

'FAKLILIKLAR ELBETTE OLACAKTIR'

"Dolayısıyla farklılıklar elbette olacaktır. İttifak içinde yer alan öznelerin her birinin kendine göre de bir planı ve bir hedefi olabilir. Bundan daha doğal bir durum da düşünemiyorum açıkçası. Önemli olan şudur. Ortak ilkeler ve ortak hedefin titizlikle gözetilmesi. Elbette ilk başlarda görüşmeler başladığında farklı formüller de masadaydı. Seçime girme yeterliliği, Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde, seçime girme yeterliliğine sahip iki parti var. TİP ve EMEP. İlk başlarda görüştüğümüzde her iki parti de kendi amblemiyle ittifak logosu altında girme kararında olduğunu söylemişlerdi. Daha sonra EMEP bu kararından vazgeçti. Ortak listede yer almayı kabul etti."

'İTTİFAKIN TOPLAMINA ZARAR VERMEYCEK FORMÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

"Şu anda TİP'te yürüyen görüşmelerde de ittifakın toplamına, kazanımlarına hiçbir şekilde zarar vermeyecek formüller üzerinde titizlikle çalışılıyor. Biz ortak listenin en iyi çözüm olduğu fikrindeyiz. Bu fikrimiz MYK'de bir karar olarak da kabul edilmişti. Yani, kazanımları en üst düzeye çıkaracak asıl formül ortak liste, tek parti çatısı altında seçime girmek. Bu teklifimizi son ittifak buluşmasında da yine dostlarımıza ilettik. Görüşmeler yaptık. TİP ayrı listede girme kararından vazgeçmedi. Daha doğrusu, ayrı listeyle girme kararından vazgeçmediği ifadesi de yanlış anlamalara yol açabilir. Ortak liste fikrinden başka bir formül çalışmayı önerdi. Şimdi biz de bunu prensip olarak kabul ettik ama temel ölçütümüz şu olmalıdır dedik; bu seçimler herhangi bir seçim değil. Türkiye tarihinin en kritik seçimine giriyoruz desem abartı da sayılmaz. Burada milletvekili sayısını artırmak sadece Meclis'te bir fazla temsiliyet anlamına da gelmiyor. Çünkü bizim geleceğe dönük, hem bu seçimlerdeki hedefimiz hem de geleceğe dönük amacımız Türkiye'de demokratik inşaaya giden yolun açılmasının merkezi aktörü olmaktır."

'MECLİS'TE BİR TEK VEKİL BİLE ÇOK ÖNEMLİ OLACAK'

"Elbette bütün toplumsal mücadeleler Meclis'te tükenmiyor. Meclis toplumsal mücadele alanlarının hepsini kapsıyor veya onların yerine geçiyor diye düşünmemek gerekiyor. Ama Meclis hele bu dönemde çok önemli bir konumda olacak. Anayasa yapımı gibi bir süreç çıkacak karşımıza. Diğer iki ittifakın milletvekili sayısına bağlı olarak, bizlerin anahtar rolde olma gibi çok temel bir hedefi var. Yani biz istiyoruz ki gelecek dönem Meclis bizim gücümüz olmadan bu süreçleri işletemesin. Ne demektir bu, hedefimiz açık bizim. Biz Türkiye'de demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü, adaleti yerleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dolayısıyla Meclis'te bir tek vekilin bile çok önemli olacağı bir dönem bekliyor bizi. O halde, en yüksek sayıya çıkarmak gibi bir hedef de gözetmeliyiz. Çoğulcu bir Meclis grubu ama aynı zamanda sayısı yüksek ve anahtar konumda olan bir temsiliyet."

'VERİLER MASAYA YATIRILIYOR'

"Buna giden yolda en iyi çözümün tek parti çatısı altında ortak liste girmek olduğu fikrindeyiz ve bu fikrimiz değişmiş değil ama ittifakı sürdürmek de bizim çok önem verdiğimiz bir politik hedeftir. Yani bu ittifak sadece ve sadece seçim ittifakı değildir. Kurarken de ortak mücadele ve gelecekte, seçimlerden sonra da birlikte mücadelenin yeni inşaada en önemli dinamik olmasını sağlamak. Bizim hedefimiz buydu. Geldiğimiz noktada durum nedir diye sorulursa. Şu anda TİP ile yapılan görüşmelerde ortak listeyle girme kararını ikna olmadıklarını söyleyelim ama yapılan görüşmelerde veriler masaya yatırılıyor, ittifak ile girmenin herhangi bir kayıp yaratmaması için çok özenle bir çalışma yürütülüyor."

'TİP'İN YEŞİL SOL LİSTEDE TEMSİLİYET TALEBİ YOK'

"Yanlış anlaşılan bir durumu daha açıklığa kavuşturmam gerekiyor. TİP'in kendi amblemiyle girmesi halinde herhangi bir temsiliyet, bizim Yeşil Sol listede temsiliyet talebi yok. Herhangi bir şekilde TİP adaylarının seçilebilir yerlerden bizim listede yer alması da söz konusu değil. İkincisi Yeşil Sol Parti bütün seçim çevrelerinde seçime gidecektir. 81 ilde gideceğiz. 81 ilde de en güçlü mücadeleyi ve çalışmayı yürüteceğiz. Şimdi geriye ne kalıyor? Kayıp ihtimali olan durumları titizlikle yönetmek. Orada da vardığımız mutabakatı hem sevgili Erkan açıkladı hem bizim arkadaşlardan da bilgi verildi ama çalışmalar devam ediyor. Son noktaya gelmiş değil. Son nokta 9 Nisan'dır, vekil listelerinin teslim edileceği tarihtir. Orada da bizim az oyla kaybettiğimiz kritik illerde TİP aday çıkarmamayı kabul ediyor. Bir örnek söylediniz mi hep onun üzerinden gidiliyor. Bizim bugüne kadar yüksek oy aldığımız ama çeşitli nedenlerle milletvekili çıkaramadığımız yerlerde TİP aday çıkarmayacak. Bunu bir mutabakata bağlamış durumdayız."

'9 NİSAN'A KADAR BAŞKA GELİŞMELER DE OLABİLİR'

"Öte yandan, 9 Nisan'a kadar başka gelişmeler de olabilir Türkiye siyasetinde. Bunları da bir şekilde dikkate alan bir süreç yürütüyoruz. Yani ola ki çok büyük bir gelişme olur diğer partilerde, diğer alanlarda, diğer aktörler bakımından söylüyorum, o zaman bunla ilgili bir çalışma da hızla yapılacak. İki şeyin altını tekrar çizmek gerektiği düşüncesindeyim."

PROGRAMIN TAMAMI:

Öne Çıkanlar