Müftülerden Diyanet’e: Toplumun güvenmesi, siyasetle aramıza mesafe koymamıza bağlı

Müftülerden Diyanet’e: Toplumun güvenmesi, siyasetle aramıza mesafe koymamıza bağlı
Diyanet’in Ankara’da yaptığı kongrede müftüler çeşitli eleştirilerde bulundu. ‘Siyasi baskıların’ olduğunu söyleyen müftüler, Diyanet’in atamalarda adaletli davranılmadığı iddia etti.

Artı Gerçek-Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından düzenlenen ilçe müftüleri kongresinde, müftülerin çeşitli sorunlara işaret ettiği belirtildi. Müftüler, Diyanet’i cemaatlere karşı uyarırken ‘siyasi baskınların olduğunu’ söyledikleri öne sürüldü. Diğer bir iddia ise ‘atamalara’ ilişkin olduğu belirtildi. Müftülerin atamaların adaletli olmadığını söyledikleri aktarıldı.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın habere göre Diyanet; 4. İlçe Müftüleri Kongresi’ni, “DİB’in Gelecek Perspektifi, Hizmetler, Hedefler, Stratejiler” gündemiyle Ankara Kızılcahamam’daki bir otelde yaptı. Ali Erbaş’ında olduğu kongrede müftüler görüşlerini aktarabileceği açık kürsü ve çalıştaylarda çeşitli eleştirilerde bulunduğu belirtildi.

Bazı müftülerin “cemaat uyarısı yaptığı, siyaset eleştirisinde bulunduğu” öne sürüldü. İddiaya göre, Diyanet’in tarikatlara ilişkin raporunda “son derece içe kapalı yapısı bulunduğu” belirtilen Süleymancıların, “Kuran kurslarını yönettiği” belirtildi. Süleymancılar, “en tehlikelilerden biri” olarak nitelendirilirken “yönetimin Süleymancıları koruduğu, Kuran kurslarını yönettiği, müftülere bu konuda sahip çıkılmadığı, gelecekte Fettullah Gülen Cemaati’nden daha tehlikeli sonuçların doğabileceği” eleştirisi yöneltildi.

‘ATAMALAR ADALETLİ DEĞİL’ VURGUSU

Ayrıca müftüler, “siyasi baskıların olduğunu” söylerken “toplumun güvenmesi, siyasetle aramıza mesafe koymamıza bağlı” değerlendirilmesinde bulundu. Dikkat çeken bir diğer eleştirinin ise “atamalara” ilişkin olduğu belirtildi. İddiaya göre, “müftü atamalarında adaletli davranılmadığı, referansı olanın isteğinin yapıldığı, referansı olmayanların atamalarında sorunlar yaşandığı” aktarıldı. Erbaş ile personel arasında tartışmaya neden olan “promosyon” konusu nedeniyle “personelin güveninin kaybolduğu”, “merkez ile taşra arasında iletişim sorunu yaşandığı, yöneticilere ulaşılamadığı” da eleştirilerin arasında yer aldığı kaydedildi.(Kaynak)

Öne Çıkanlar