Muhalefet önergelerinin 20 yıldır reddedildiği Meclis'in başkanından deprem paylaşımı: Allah korusun

İş cinayetine ‘fıtrat’ diyen AKP, ‘durduramayız’ dediği depremle ilgili de önergeleri reddediyor. Çözüm için gözlerin çevrildiği Meclis’in Başkanı ise ‘Ülkeyi Allah korusun’ demekle yetindi.

Muhalefet önergelerinin 20 yıldır reddedildiği Meclis'in başkanından deprem paylaşımı: Allah korusun

+GERÇEK-Türkiye bugün 17 Ağustos 1999 depreminde yitirdiği 18 binden fazla insanını anıyor.

Uzmanlar özellikle Marmara’yı bir kez daha vurması beklenen depreme karşı hükümete önlem alması çağrıları yaparken, 17 Ağustos'tan sonra da can kaybına neden olan depremler yaşandı. 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ise gerek depremlere karşı önlem için gerekse de toplanan deprem vergilerinin akıbeti konusunda Meclis'e verilen önergeler yanıtsız kaldı ya da görmezden gelindi.

MUHALEFETİN DEPREM ÖNERGELERİNİ REDDETTİ

Erdoğan, 2020'deki Elazığ depreminden sonra "Sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar beter, ahlaksızca. Örneğin 20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış diyecek kadar. Depremi durdurma şansınız var mı?" demişti. Ancak, AKP iktidarında 2003 yılından 2020’ye kadar depremle ilgili 58 araştırma önergesi iktidarın oylarıyla reddedildi.

117 kişinin hayatını kaybettiği İzmir depremi sonrasında, muhalefetin önergelerinin reddedilmesini gündeme taşıyan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, depreme karşı yapılması gerekenlerin bilindiğini ama iktidarın siyasi tutum alarak bunu yerine getirmediğini söylemişti. CHP lideri o dönemde "AK Parti, MHP, CHP, hepimiz biliyoruz aslında. Niçin yapılmıyor? Bu, bir siyasi tercihtir. Siyasi tercihte bulunan ise iktidar partisidir." demişti. Kılıçdaroğlu konuşmasında, reddedilen önergelerle ilgili "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en nitelikli, kaliteli raporu hazırlayıp hükümete sunduk. Bundan niye kimsenin haberi yok?" diyerek isyan etmişti.

2020'den sonra da muhalefetin depremlerle ilgili verdiği önergeler reddedilmeye devam edildi.

26 Eylül'de 2020’de İstanbul'da yaşanan depremin ardından muhalefet partileri "Deprem Hazırlıkları Araştırma Önergesi" sundu, ancak önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Yine aynı yıl, HDP’nin 'deprem vergileri araştırılsın' önergesi de AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

MUHALEFETİN DEPREM YARDIMLARI ENGELLENDİ

Depremlerde muhalefet belediyelerinin ya da partilerin hazırladığı yardımların yurttaşlara ulaştırılmasının engellenmesi de tartışma konularından biri.

'Deprem vergileri araştırılsın' önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedilen HDP, iktidarın böylesi bir insani felaketle ilgili sahadaki tavrına dikkat çekerek, Elazığ depreminde yaşananlara işaret ederek şu açıklamayı yapmıştı:

"Elazığ’da meydana gelen deprem vicdan sahibi tüm yurttaşların aynı duyguda birleşmesini sağladı. Milyonlar, hayatlarını kaybedenlerin acılarını fark gözetmeksizin yüreğinde hissediyor. Depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımları ise iktidar tarafından açıkça engellenmektedir. Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir. Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir."

İSTANBUL DEPREMİNE AYRILAN BÜTÇE

2021’de CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu kamu binalarının afet planı bulunup bulunmadığı ve olası İstanbul depremine karşı yapılan hazırlıklarla ilgili soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un adına bakanlığın Strateji ve Geliştirme Başkanlığı yanıt vermişti. Buna göre deprem beklenen megakent için İstanbul’da Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından Deprem Performans Analizi için 2020 yılında 210 bin 794 lira kaynak ayrıldığını ve bu kaynağın harcandığı, 2021 yılında da güçlendirme çalışmaları için 800 bin lira kaynak ayrıldığı bildirilmişti.

BİLİM İNSANLARI TEPKİLİ

Muhalefetin depreme ilişkin bu çözüm arayışları, AKP-MHP blokunun engellemeleriyle kangrene dönüşürken, bilim insanları da deprem konusundaki sessizliğin tehlikelerine işaret ediyor.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de siyasetçilerin böylesine hassas bir konuya dair ikna edici çalışmalarının olmamasını 'işlerine gelmiyor' diyerek eleştirerek "Önümüzde çok ciddiye alınan bir seçim var. Yüz binlerce insanımızın can güvenliğini dile dahi getirmeyip bu konunun üzerini örten siyasilere, hangi partiden olursanız olun can güvenliği talebinizi iletin, eğer tepki alamazsanız sandıkta gereğini yapacağınızı belirtin. İnanın bu en etkili yoldur. Önümüzde yaklaşık bir yıl var. Unutmayın seçmenin dediği olur" ifadelerini kullandı.

'ALLAH ÜLKEMİZİ KORUSUN'

Çözüm için gözlerin çevrildiği Meclis’te depremle ilgili önergelerin reddedilmesi toplumun tepkisini çekerken, TBMM Başkanı AKP’li Mustafa Şentop da depreme ilişkin bugün verdiği mesajında "Allah ülkemizi korusun" temennisinde bulunmakla yetindi. Meclis Başkanı Şentop, deprem mesajında "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23'üncü yıldönümünde kaybettiğimiz binlerce canı rahmetle anıyor, deprem sonucu yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyorum. Allah, ülkemizi ve milletimizi tüm felaketlerden muhafaza etsin, acılar yaşatmasın" ifadelerini kullandı.

deprem meclis önerge Mustafa Şentop