Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınmasına hukukçu ve siyasilerden tepki yağdı: 'Planlı müdahale, dolaylı kayyım'

Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınmasına hukukçu ve siyasilerden tepki yağdı: 'Planlı müdahale, dolaylı kayyım'
Van'ın seçilmiş belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması tepkiyle karşılandı. Hukukçular, gazeteciler ve siyasi parti temsilcileri kararın hukuksuz olduğunu belirterek karardan geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Van'ın seçilen Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla mesai bitimine 5 dakika kala geri alındı. Karar, hukukçu ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

'PLANLI MÜDAHALEDİR'

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından açıklama yapan Eren, Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin" ifadelerini kullandı.

Eren devamında şunları söyledi: "Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir."

SERRA BUCAK VE DOĞAN HATUN'DAN TEPKİ: HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYUN

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Serra Bucak ve Doğan Hatun da yaşananlara tepki gösterdi. Bucak ve Hatun, halkın iradesine saygı duyulması çağrısı yaptı.

TEMELLİ: HUKUK TANIMAZ OYUNLARI REDDEDİYORUZ

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Van halkı, 31 Mart’ta kayyıma, talana, savaşa ‘HAYIR’ dedi. Sandıktan çıkan sonuca saygı duyacaksınız! Van halkının iradesine karşı geliştirilen bu kirli, hukuk tanımaz oyunları reddediyoruz. Tüm demokratik kamuoyunu bu irade gaspı karşı mücadele etmeye davet ediyoruz."

VARLI: BU SİYASİ BİR PUSUDUR

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı da "Bu siyasi pusudur, ahlaksızlıktır vicdansızlıktır. Türkiye toplumu bu siyaset anlayışını çöpe attı anlayın artık. Van Halkı Başkanları Olarak Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’i seçti. Van halkı iradesine sahip çıkacak!" dedi.

ŞEDAL: HAZMEDEMEDİNİZ

DEM Parti Van Milletvekili Neslihan Şedal, tepkisini şöyle dile getirdi: "Bu halk, dünya da eşi benzeri olmayan yasa tanımamazlığınıza ve usulsüz kararlarınıza karşı yine eşi benzeri olmayan bir zaferle iradesini ortaya koydu. Ve siz hazmedemediniz! Bu bir siyasi darbe girişimidir! Bu bir gasp girişimidir! Tanımadık, tanımayacağız!"

İHD: YENİ BİR KAYYIM ATAMA ŞEKLİDİR

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasıyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Uzun yıllar hukuksuz bir şekilde cezaevinde kalan Abdullah Zeydan tüm şartları yerine getirerek Van Belediye Başkanlığına adaylığını koydu. Yüksek Seçim Kurlu Zeydan’ın adaylığını kabul etti ve Abdullah Zeydan 31 Mart seçimlerinde büyük bir oy farkı ile Van Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığına başvuru yaparken memnu haklarının iadesi konusunda iade kararı veren mahkeme maalesef ki seçimlerin ardından kendi kararlarını geri aldı ve memnu haklarının iadesi kararını ortadan kaldırdı. Bu, yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz" dedi.

TTB: TÜM SORUMLULARI SAYGI GÖSTERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Türk Tabipler Birliği, (TTB) Zeydan'ın seçilme hakkının gasp edilmesine karşı yayınladıkları açıklama ise şöyle:

"Halkın iradesinin yansıtıldığı en önemli mekanizmalardan, Anayasa ile koruma altına alınmış seçme ve seçilme hakkı; hiçbir siyasi iktidarın keyfiyetine bırakılamaz, engellenemez, yok sayılamaz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, yerel yönetimlerde ve meslek örgütlerinde seçimle iş başına gelenlere yönelik kayyum, baskı ve gasp politikalarını bugüne kadar kabul etmediğimiz gibi, bundan sonra da kabul etmeyeceğiz.

Türk Tabipleri Birliği olarak; tüm sorumluları başta Van’da olmak üzere böylesi ihlallere yönelik itirazlar karşısında demokratik tutum almaya, halkın iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz."

ÇANDAR: KÜRT İLLERİ HARİTADA MOSMOR ÇİZİLECEK

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar da sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Çandar, "Seçim hırsızlığına son verilmeden, halkın iradesi tümüyle yerine gelmeden seçim bitmeyecek. Van'ın Başkanı AKP'nin iki misli üstünde kazanan Abdullah Zeydan'dır! Şırnak'ı Kars'ı Bitlis'i halka iade edeceksiniz. Kürt illeri haritada mosmor çizilecek, demokrasi baharı çiçek açacak" dedi.

TANRIKULU: AYNI ÖRNEKLERİ GÖRMÜŞTÜK

Karara tepki gösteren CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'da şu ifadeleri kulandı:

"Yine Ak Parti'nin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Balediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız."

ÇELİK: BU HUKUKSUZLUKTAN VAZGEÇİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Milli iradeye tuzak kurulmasını kabul etmiyoruz. Vanlıların oyları ile seçilen Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iradesine yapılmış bir darbedir. İktidarı bu hukuksuzluktan derhal vazgeçmeye davet ediyorum!” diye belirtti.

SAYMAZ: DOLAYLI KAYYIM

Gazeteci İsmail Saymaz da, "Sen misin İstanbul’da AK Parti’ye destek vermeyen… Adalet Bakanlığı, DEM’in Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın yasal haklarını seçimden iki gün önce geri aldırmış. O ki, engel vardı… YSK neden Zeydan’ın adaylığına izin verdi? Bu Van’a dolaylı kayyum atamaktır" tepkisini gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van’da Büyükşehir Belediyesi ile 3'ü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. Belediyelerinin tamamının bir partide olduğu tek kent Van olurken yine kentteki tüm belediyeleri alan tek parti ise DEM Parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919, AKP adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy aldı.

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı.

Van'da yeni bir hukuksuzluk girişiminin ortaya konduğuna dikkat çekilen açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı.

DEM Parti'nin açıklamasına göre, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK'ye bildirimde bulundu. YSK daha önce Zeydan'ın adaylığını onaylamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar