O çocuk büyüdü, önce avukat şimdi de vekil adayı oldu

Faili meçhuller ve Lice davası avukatlarından Yunus Muratakan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden adaylık başvurunda bulundu. Muratakan 1996’da Lice’de uygulanan baskılara ilişkin sosyal medyada da dolaşımda olan videodaki çocuktu.

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) genel seçimlere listesinden gireceği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne (Yeşil Sol Parti) milletvekilliği için başvuruda bulunanların sayısı oldukça yüksek. Milletvekilliği için toplam 2 bin 783 başvuru yapılırken, aday listeleri 11 Nisan’da kesinleşecek.

2023 seçimleri için başvurulanlar arasında 1990’lı yıllarda yakınlarını kaybedenler ve faali meçhul cinayetler ile ilgili hukuk mücadelesi veren isimler de var. Bunlardan biri Avukat Yunus Muratakan. Lice davası avukatlarından olan Muratakan, Lice’de doğan, 1990’lı yıllarda Lice’de yaşanan olaylara tanık olan bir isim.

1993 yılında yakılan, 18 kişinin öldürüldüğü Lice’ye o tarihte CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal gidememişti. Lice köylerine ise koruculuk dayatıldığı, korucu olmayanların baskılara maruz kaldığı dönemdi. 1996’da Lice’de uygulanan baskılara ilişkin sosyal medyada da dolaşımda olan videodaki çocuk Avukat Yunus Muratakan’dı. Köylerdeki zorla koruculaştırma politikasına karşı çıkan çocuk yaştaki Muratakan, “Hiç kimse istemiyor... Lice'de hiç kimse korucu olmak istemiyor. Yüzbaşı Bey söylüyor, 'Para veriyoruz'. Biz parayı verelim onlar gitsin korucu olsun..." diyordu.

Lice’de doğan, 1990’lı yıllarda yaşanan baskılara bire bir tanık olan Muratakan, Lice davası başta olmak üzere faili meçhul cinayetler ve hak ihlalleri ile ilgili davaların avukatı. Muratakan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinden adaylık için başvuruda bulundu. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar