OHAL Kararı Meclis'ten geçti
Artı Gerçek - Maraş'ta 9 saat arayla meydana gelen 2 büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi.
Meclis onayına sunulan OHAL ile ilgili Genel Kurul’da görüşmeler başladı.
10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı Genel Kurul'da oylandı.
İYİ Parti ve CHP'liler meclis konuşmasında OHAL'in süresinin 1 ay olmasını talep etti.
KABUL EDİLDİ
Depremden etkilenen 10 ilde, 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
OHAL Kararının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklama yaptı.
OLUÇ'TAN 2016 YILI HATIRLATMASI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis Genel Kurulu’nda Maraş merkezli meydana gelen iki farklı depreme ilişkin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL ilanına ilişkin konuştu.
Oluç, 2016 yılından sonra ilan edilen OHAL'i ve ardından gelen KHK'leri hatırlatarak "Bu iktidarın elinde yeterince yetki yok mu? Var. Afet bölgesi ilan edildi o bölgede yapılması gerekenlerle ilgili yeterince yetkiniz yok mu? Var." ifadelerine yer verdi.
"BASİRETLİ BİR YÖNETİMİN OHAL'E İHTİYACI YOK"
Oluç devamında şu şu ifadelere yer verdi:
"Peki OHAL’i niye istiyorsunuz. İnsan soruyor. Neden OHAL’e ihtiyaç var. Çünkü 2016’da ilan edilen OHAL’de yaşananlar nedeniyle bunu soruyoruz. OHAL makamlarının yetkisinin genişletilmesi sonucunu yaratıyor.
İktidarın önceki pratiklerine bakarsak bunun afet yönetimi değil tam tersine böylesi bir dönemde halkı baskılamak basını susturmak muhalefeti engellemek gibi sonuçlar çıkaracağı kuvvetle muhtemeldir. 2016 sonrasında yaşananlar bunu göstermiştir. Ayrıca basiretli bir yönetimin afet yönetimi için OHAL’e de ihtiyacı yoktur."
OHAL'İN AMACI, YARALARIN SARILMASIYMIŞ
Oktay OHAL ilanını da “Olağanüstü durumlar olağanüstü tedbirlerin alınmasını gerektirir” diyerek savundu, şunları söyledi:
“Olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık ve kamu düzenini tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan OHAL uygulamasında amaç; yaraların en hızlı şekilde sarılmasıdır. Acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin karşılanması, afet bölgesinde yıkılma riski olan binaların bulunduğu alanlara girişin sınırlandırılması, tehlike arz eden binaların yıkılması ve zaruri ihtiyaçların dağıtımının düzenlenmesi gibi zorunlu işler olağanüstü hal yönetimi ile kolaylıkla ve hızlıca sağlanabilecektir. Mülki idare amirleri, tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın almaları ve kiralamayı doğrudan yapabilecektir. Konaklama tesislerinin olağanüstü hal gereklerine göre kullanılabilmesi OHAL kapsamında mümkün olabilecektir." (HABER MERKEZİ)