ORC Araştırma ikinci tur anketi: Kılıçdaroğlu kazanıyor

ORC Araştırma ikinci tur anketi: Kılıçdaroğlu kazanıyor
ORC Araştırma seçime bir gün kala son anketini paylaştı. Ankete göre ikinci tur oy tercihlerinde Kılıçdaroğlu yüzde 48,1 oy oranı ile, yüzde 46,7 oy oranına sahip Erdoğan'ın önünde.

Artı Gerçek - ORC Araştırma Şirketi, 28 Mayıs seçimine bir gün kala seçim sonucuna yönelik son anketini paylaştı. 24-25 Mayıs tarihlerinde 28 ilde gerçekleştirilen ankette, araştırmadaki hata payının +/- % 2,4 olarak hesaplandığı belirtildi.

Araştırmada "İkinci tur oy tercihleri", "Kararsızların oy dağılımı" ve "Kararsızlara yöneltilen "Kendinize en yakın aday hangisidir?" sorusuna göre dağıtılmış hali" başlıklarıyla üç kategoride seçim sonucu tahminleri yer aldı.

İşte sonuçlar:

2. TUR OY TERCİHLERİ

R. Tayyip Erdoğan: Yüzde 46,7

K. Kılıçdaroğlu: Yüzde 48,1

KARARSIZLARIN ORANTISAL DAĞILIMI

R. Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,2

K. Kılıçdaroğlu: Yüzde 50,8

EN YAKIN ADAYA GÖRE DAĞITILMIŞ SONUÇ

R. Tayyip Erdoğan: Yüzde 48,6

K. Kılıçdaroğlu: Yüzde 51,4

36205305-4542-45eb-8850-a880565ef8c6.jpg

14 MAYIS TAHMİNLERİ NASILDI?

ORC Araştırma, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, 10-11 Mayıs arasında gerçekleştirdiği son seçim anketinde, Muharrem İnce'nin de oylarının sayılmış olmasına rağmen Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 51.7 oranına ulaştığı tespit edildiğini açıklamıştı. Buna göre Kılıçdaroğlu2nun ilk turda 7,5 puan fark yaratması gerekiyordu.

Ancak sonuçlar böyle olmadı. Anket şirketleri 14 Mayıs seçim sonuçları konusunda başarı yakalayamadı.

Kılıçdaroğlu'nu Erdoğan'ın önünde gösteren ve farklı bir Meclis tablosu öngören ORC Araştırma, seçimin ardından bir açıklama yaparak "Kimseyi bile isteye yanıltmadık" dedi ve anketlerinin yanılmasının olası sebeplerini anlattı.

Genel müdür Mehmeh Pösteki'nin açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemiz çok büyük bir afet sonrası bir baskın seçim yaşadı. Birçok yurttaş için seçim birinci öncelik olmaktan çıktı ve çok büyük bir seçmen hareketliliği oldu" diyerek şöyle devam etti: "Örnekleme yapmak, yanlılık kontrolü yapmak zorlaştı. Yüz yüze anket yapabilmek neredeyse imkânsız hale geldi. Çeşitli sebeplerle vatandaşlık ve oy kullanma hakkı kazanmış seçmenlere araştırmalarda ulaşmak zaten başlı başına bir problem haline geldi."

PÖSTEKİ: İKİNCİ TUR İÇİN ŞÜPHENİZ OLMASIN

Pösteki, kamuoyunu kasten yanılttıkları suçlamasını reddederek, "Tespit edeceğimiz tüm aksaklık ve hataları düzeltmek için ciddi bir gayret içindeyiz. 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2.Tur Seçiminde, bu durumu telafi edeceğimizden şüpheniz olmasın" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar