ORC'den yerel seçim anketi: En dezavantajlı konumda İYİ Parti var

ORC'den yerel seçim anketi: En dezavantajlı konumda İYİ Parti var
ORC, Mart 2024'te planlanan yerel seçimler için yaptığı anketi paylaştı. AKP oylarında 2019'a kıyasla 12 puanlık düşüş dikkat çekti. Kuruluşun analizinde, yerel seçimlerde İYİ Parti'nin özellikle dezavantajlı olduğu belirtildi.

Artı Gerçek - ORC Araştırma Şirketi, Mart 2024'te düzenlenmesi planlanan yerel seçimlere ilişkin yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Ankette, yerel seçimlere ittifaksız girilmesi halinde en dezavantajlı partinin İYİ Parti olacağı tespiti dikkat çekti. AKP'nin oylarında da 2019 seçimlerine kıyasla 12 puanlık düşüş gözlemlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yeniden adaylığını fiilen ilan ettiği, İYİ Parti'de ise Genel Başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta yapacağı açıklamanın beklendiği bir dönemde açıklanan ankette, bir önceki yerel seçimlerde CHP adayına destek veren İYİ Parti'nin "ittifaksız" senaryoda yüzde 7.1'i geçemeyeceği hesaplandı.

ORC anketi, 42 ilde 7-12 Ağustos tarihleri arasında, 6 bin 100 katılımcı ile yüz yüze yapıldı. Katılımcılara, "Siyasi Partilerin 7 ay sonra yapılacak yerel seçimlere ittifaksız girmesi halinde, oy tercihiniz hangi partiden yana olur?" sorusu yöneltildi.

HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALIYOR?

Anket sonuçlarına göre partilerin 2024 yerel seçimlerinde alması öngörülen oy oranları şöyle:

AKP: Yüzde 32,4

CHP: Yüzde 27,0

MHP: Yüzde 14,0

İYİ PARTİ: Yüzde 7,1

Yeşil Sol Parti: Yüzde 5,9

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 3,5

Zafer Partisi: Yüzde 2,5

Büyük Birlik Partisi: Yüzde 1,9

orc-arastirma.jpg

2019 SONUÇLARI NASILDI?

2019 Yerel Seçimlerinde partilerin oy oranları şöyleydi:

AKP: Yüzde 44,3

CHP: Yüzde 30,1

İYİ Parti: Yüzde 7,5

MHP: Yüzde 7,3

HDP: Yüzde 4,2

2014 YEREL SEÇİMLERİNDE HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALDI?

AKP: Yüzde 45,5

CHP: Yüzde 29,5

MHP: Yüzde 14,7

BDP: Yüzde 3,5

ORC ARAŞTIRMA: EN AVANTAJLI PARTİ MHP

ORC araştırma, seçim anketine ilişkin analizinde, seçmenlerin yerel seçimlerde kendi destekledikleri partinin adayının kazanma ihtimalinin olmadığı durumlarda ikincil adaylara oy verme eğiliminde olduğunu belirtti. Bu çerçevede MHP'nin yerel seçimlerde "en avantajlı" parti olduğu, zira MHP'nin özellikle iç ve güney kesimlerde hem AKP hem İYİ Parti seçmeninin ikincil partisi olduğu, Tokat ve Kastamonu özelinde CHP seçmeninin de "ehven-i şer anlayışı" ile MHP adaylarına oy verebildiği aktarıldı.

Analizde, "Seçmenin kazanabilecek ikincil adaya yönelme davranışında en dezavantajlı parti ise kuşkusuz İYİ Parti'dir" denilerek şöyle devam edildi: "Zira İYİ Parti'nin herhangi bir seçim bölgesinde yığılmış seçmeni bulunmamaktadır. Yani net olarak şurayı İYİ Parti kazanır diyebileceğimiz bir belediye başkanlığı bulunmuyor."

'İTTİFAK YOKSA İYİ PARTİ ÇOK DÜŞÜK ORANDA KALABİLİR'

İYİ Parti'nin kazanamayacağı yerlerde seküler seçmeninin CHP'ye, milliyetçi seçmeninin MHP'ye, dindar seçmeninin de AKP'ye oy verebildiği belirtilirken, "Ez cümle, ittifak varsa İYİ PArti anlamlı oylar alabilir. İttifak yoksa, yerel seçimlerde İYİ Parti'nin çok çok düşük bir oy oranında kalması muhtemeldir" denildi. (HABER MERKEZİ)

f3khf8dxiaafqv1.jpg

Öne Çıkanlar