Özgür Özel: Kaçmazlarsa eğer 2,5 yılda erken seçimi yaparız

CHP lideri Özgür Özel, erken seçime ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Özel, "Seçimleri yenilemeye AKP ve MHP'nin de tek başına gücü yetmiyor. Hep birlikte karar alırsak olacak. Kaçmasınlar yaparız deriz 2.5 yılda seçimi" dedi.

Artı Gerçek - Erken seçim çıkışıyla gündemde olan CHP Genel Başkanı Özgür, 'erken seçim' mesajına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Özel, “Ben hep söylüyorum; erken seçimi millet isterse kaçınılmaz olur diyorum. Bu sistemde son adaylık ancak Meclis’in desteğiyle oluyorsa Meclis’teki destekte bize de ihtiyaç varsa… Seçimleri yenilemeye AKP ve MHP’nin de tek başına gücü yetmiyor. Hep birlikte karar alırsak olacak. Kaçmasınlar yaparız deriz 2.5 yılda seçimi” dedi.

Özel, normalleşme sürecinin bitmeyeceğini ve birinci parti olmanın sorumluluğunu taşımaya devam edeceklerini belirtti. CHP lideri Özel, normalleşme sürecine ilişkin de “Bitmez” ifadesini kullandı.

'VATANDAŞ DA NORMALLE ANORMAL ARASINDA TERCİHİNİ YAPAR'

Özel’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Normalleşme süreci bitmez. Normalleşme bizim birinci parti olma sorumluluğuyla ortaya koyduğumuz özgüvenli ve inandığımız bir süreç. Normalleşmenin özeti şudur; normal demokrasilerde ne varsa onu talep etmek ve muhalefet olarak üstüne düşeni yapmaktır. Selamlaşmak, konuşmak, müzakere etmek. Normal demokrasilerde olanı talep etmek. Anayasaya tam uyum, kanunlara tam uyum, AİHM kararlarına tam uyum. Bunları talep etmek benim görevim. Ha bunları yapmıyorsa kendileri normalleşmiyorsa bırakalım onlar anormal kalsın. Vatandaş da normalle anormal arasında günü gelince tercihini yapar.

Erken seçim için 360 rey gerekiyor. AKP’nin evet diyemediği bir erken seçim yapılamıyor. O yüzden de teknik olarak mümkün değil. Ben hep söylüyorum; erken seçimi millet isterse kaçınılmaz olur diyorum.

'KENDİNE GÜVENİYORSA BİR KERE DAHA GELİR YARIŞIRIZ'

Tarih olarak da şunu söylüyorum. 5 yıl var iki seçim arasında bunun ortası çok kritik bir yer 2.5 yıl. Sayın Erdoğan eğer Meclis seçimleri yenileme kararı almazsa bir daha aday olamıyor. 2.5. yılda şöyle bir noktaya geleceğiz. Biz gel seçimleri yenileyelim deriz gelip aday olursa 2.5 yıl o koyar, 2.5 yıl bniz koyarız ortaya. Tam ortasının öyle bir manası var. Kendine güveniyorsa bir kere daha gelir yarışırız. Yok güvenmiyorsa geriye giden her gün onun seçimden kaçtığı gündür.”

'SEÇİMLERİ YENİLEMEYE AKP VE MHP’NİN DE TEK BAŞINA GÜCÜ YETMİYOR'

İsmail Küçükkaya’nın “Siz politik olarak bir matematik yapmışsınız” sözlerine ise Özel şu yanıtı verdi:

“Benim gördüğüm bu yani bu sistemde son adaylık ancak Meclis’in desteğiyle oluyorsa Meclis’teki destekte bize de ihtiyaç varsa… Seçimleri yenilemeye AKP ve MHP’nin de tek başına gücü yetmiyor. Hep birlikte karar alırsak olacak. Kaçmasınlar yaparız deriz 2.5 yılda seçimi.”

Vergi sistemini de eleştiren Özgür Özel, vergi sisteminin 'az kazanandan az, çok kazanandan çok' şeklinde olması gerektiğini ancak mevcut sistemde dolaylı vergiler nedeniyle adaletsizlik yaşandığını söyledi.

Vergi yükü ve satın alma gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların ekonomik açıdan oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Özel, "Az kazanandan az vergi alınırsa herkes rahat bir nefes alacak" dedi.

'ESAD İLE İLK BEN GÖRÜŞEBİLİRİM'

Sığınmacı meselesinin çözümü için Suriye'deki savaşın bitmesi gerektiğini vurgulayan Özel, gerekirse bunun için sorumluluk da alacağını söyledi. Özel, "Esad'ın Türkiye'deki TSK varlığına ilişkin sözleri var, bunu diyalog kanalından çıkarıyor. Türkiye'deki Suriye vatandaşlarının ülkelerine dönmesi için şartlar neyse konuşulmalı. Türkiye'de doğmuş 1 milyon Suriyeli varsa ilerleyen yaşlarda Türkiye'ye gelmek için vize kolaylığı sağlanabilir. Gerekirse Esad ile ilk ben görüşebilirim" diye konuştu.

'SIĞINMACI MESELESİNİN BEKLETİLMESİNİ DOĞRU BULMAM'

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirileceğini ifade eden Özel, "Ben sosyal demokrat olarak sığınmacılara gayriinsani davranılmasını doğru bulmam ama sığınmacı meselesinin çözülmeden bekletilmesini de doğru bulmam. Suriye'nin egemenlik haklarına saygı duymalı ve devlet dışı aktörleri muhatap almamalıyız" dedi.

30 Haziran Pazar günü Gebze'de düzenlenecek 'Büyük emek mitingine' herkesi davet eden Özel, mitingin ana sloganının 'Geçinemiyoruz' olduğunu söyledi.

'SAYIN KILIÇDAROĞLU İLE ARAMIZ GAYET İYİ'

CHP'nin bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile olan ilişkisini de değerlendiren Özel, "Aramız gayet iyi. Daha dün Yaşar Yakış'ın cenazesi için Meclis'e geldi. Önceki genel başkanlarımızla da sık sık bir araya geliyoruz" dedi.

'ASIL KATİLLER KİMSE CEZALANDIRILSIN'

1 Temmuz'da ilk duruşması görülecek Sinan Ateş davasına ilişkin Ayşe Ateş ile yaptıkları görüşmeleri de değerlendiren Özel, "Biz Ayşe Ateş'in yanındayız. Soruşturma kime kadar giderse gitsin sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Ayşe Ateş adalet istiyor, kocasının kanı yerde kalmasın istiyor. Tetiği çeken zaten cezayı alacak ama asıl katiller kimse o ceza alsın istiyor" ifadelerini kullandı.

GRİ LİSTE AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin gri listeden çıkmasına işaret ettiği 'Başardık' paylaşımı hakkında da konuşan Özel, "Yıllardır uğraşıyoruz gri listeden çıkılmasıyla ilgili. Bu son derece olumlu bir şey çünkü bu listede yer almak utanç vericiydi. Normali budur" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL, '1.5 YIL SONRA OLUR' DEMİŞTİ

Ekonomik krizin gölgesinde, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP'nin ağır bir yenilgi sonrası ikinci parti konumuna düşmesiyle erken seçim de çokça dillendirilmeye başlamıştı.

Seçimin hemen ardından bazı muhalefet partileri de erken seçime yönelik çağrılarda bulunurken, seçim sonrası birinci parti konumuna yükselen CHP'nin genel başkanı Özgür Özel de erken seçime ilişkin topu 'millet'e atıyor ve "Gerçek millet, hepimizin efendisi erken seçim isterse o gün ben de 'haydi erken seçim' derim" diyordu.

Dün AKP iktidarının asgari ücrette ara zammın olmayacağını kesin bir dille yinelemesinin ardından siyasetin gündemine yine erken seçim tartışmaları girdi. CHP lideri Özgür Özel, erken seçime ilişkin sözlerinin doğru anlaşılmadığını dile getiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BirGün yazarı Doğan Tılıç'a yaptığı açıklamada seçimden kaçmayacağını vurgulayarak “Erdoğan 5 yıllığına seçildi ama bence 1.5 yıl sonra erken seçim olur” şeklinde konuştu.

Özgür Özel, yine dün yaptığı açıklamada "Ekonomi bu kadar kötüye giderken asgari ücrete zam yapmazsanız. Esnafı duymaz, para yok derken yandaşlar vergi ödemezse bıçak kemiğe dayanır. Değerlendirmem şudur; bence yıl tamamlanmaz. 1,5 yıl sonra erken seçimi olası görüyorum. Ben erken seçim ister miyim? Gelecek ay olsun isterim" diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar