Özgür Özel, cemevi açılışında konuştu: 'Anayasal eşit vatandaşlık hakkı tanınana kadar mücadele edeceğiz'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Pir Sultan Abdal Cemevi açılışında konuştu. Cemevlerinin yasal ibadethane olması için mücadele edeceklerini belirten Özel, Aleviler için 'eşit vatandaşlık hakkı' vurgusu yaptı.

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da Pir Sultan Abdal Cemevi’nin açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Anayasal eşit vatandaşlık talebinin dile getirilmesini küçümseyenlere karşı, bu talebi dillendirmekten korkmayacaklarını vurgulayan Özel, "Anayasal eşit vatandaşlık hakkı tanınana kadar bu toplumun yanındayız. Omuz omuza, kol kolayız. Camilerin ibadethane olarak kabul edildiği gibi yasal güvence ile cemevlerinin yasal bir ibadethane olması için mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Özel'in konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Cumhuriyet’in 100'üncü yılını geri bıraktığımız bu dönemde Anayasa'nın eşitliğe bütün vurgularına rağmen ‘herkes eşittir ama Aleviler daha az eşittir’ anlayışı ile bu ülkeyi yönetenlere inat, Alevilerin maaşlarından kesilen vergi herkesin maaşından kesilenden aynıyken, hatta tüm dezavantajlarıyla geri bırakılmışlıklarıyla, yoksul bırakılmışlıklarıyla, dolaylı vergilerle aslında bu ülkede en büyük yükün altında ezilen, toplumun mağdur kesimlerden olan bu canların, maaşlarından aynı vergi kesiliyorken, vergi yükü altında daha çok eziliyorken herkes ibadethanesini seçebiliyorken, ibadetine karar veriyorken Alevilerin ibadetini ibadet görmeyen, onların ibadethanesini ibadethane olarak görmeyen, onlara bu hizmeti vermeyen bir anlayışa karşı bugün burada kahramanca bir iş yapan bir yerel yöneticimizle, bugün burada gurur duyduğum bir örnek belediye başkanımızla karşınızdayım.

Daha önce Serçeşme Cemevi, şimdi Pir Sultan Abdal Cemevi'ni Türkiye'de kamu bütçesiyle yapmaya cesaret eden belediye başkanımızı yürekten alkışlıyorum. Hepiniz adına ona binlerce teşekkür ediyorum. İyi ki varsın Fethi Yaşar.

'SÜNNİLERE HANGİ İMKANLAR TANINIYORSA...'

Camilerin ibadethane olarak kabul edilip, bunun yasal güvenceyle, Meclis’ten çıkacak kanunla, Cumhurbaşkanı'nın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlanması ile cemevlerinin yasal bir ibadethane kabul edilmesine kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. ÇEDES programı adı altında laik eğitimin örselendiği bu saldırılara karşı sizlerle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adı altında Alevilerin inançlarını bir ibadet değil de kültürel faaliyet olarak gören, onların ibadethanesini bir zamanlar dediği gibi ‘cemevi cümbüş evi’ mantığı ile sanatın, kültürün bir parçası ilan edenlere karşı günün birinde bu ülke Sünnilere hangi imkânları tanıyorsa, Alevilere de o imkânları tanıyana, onların bu haklarını görene kadar sizinle birlikte mücadele edeceğiz.

Mülakatlarda mezhep ve din ayrımı yapılıp da Alevi canlar teker teker elenip, bu devlette bir yere gelmesine engel olanların zihniyeti ortadayken sanki bu yokmuş gibi söylemlerle, göstermelik atamalarla, 'Siz gidin burada oyalanın', 'Bu mevki ve makamı da size vereyim' gibi yapmacıklıklara karşı hep birlikte samimi gayret göstermek durumundayız. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar