Paylan’ın ‘eşit yurttaşlık’ çıkışına AKP'li vekilin yanıtı: Alevilerden sana ne, sen Hristiyansın!

Paylan’ın ‘eşit yurttaşlık’ çıkışına AKP'li vekilin yanıtı: Alevilerden sana ne, sen Hristiyansın!
Meclis komisyonunda cemevleriyle ilgili düzenleme ele alınırken, HDP'li Garo Paylan, Alevilerin federasyonlarıyla görüşülmesi gerektiğini söyledi. AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, "Ya Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman, sen Hristiyan’sın" dedi.

Artı Gerçek - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden torba yasa görüşmelerinde cemevleri ile ilgili getirilmek istenen düzenlemeye itiraz ederek, tüm partilere bu konuda bir Meclis araştırma komisyonu kurulması yönünde çağrı yaptı.

Cemevlerine ilişkin olarak; ancak sosyal taraflarla, ilgili federasyonlarla görüşülerek düzenleme yapılabileceğini vurgulayan Paylan, şöyle konuştu:

"Bu yasanın bu komisyonda görüşülmemesi gerektiğini söylüyorum. Bu kadar kadim, tarihi bir meselemiz var. Bu mesele Plan Bütçe Komisyonu’nda bir torba yasa içinde, bir madde olarak görüşülemez diyorum. Bu mesele nasıl görüşülür biliyor musunuz? Bu kadar derin bir mesele… Meclis bir araştırma komisyonu kurar. Bütün siyasi partiler oraya üye verir. Araştırma Komisyonu toplanır, sosyal tarafları dinler. Alevileri dinler, taleplerini dinler. Şimdi buradaki bir arkadaşım diyor ki ‘Eşitiz zaten. Ayrımcılık yapma’. Nasıl eşitiz? Aleviler de diyor ki ‘Biz eşit değiliz’”

'BU MESELE, İLGİLİ TARAFLARLA KONUŞULSUN'

Garo Paylan, konuşmasına engel olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’ı da tarafsız olmaya davet ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O koltukta oturuyorsanız AK Parti milletvekili olarak oturmuyorsunuz. Bu meclisin en önemli komisyonlarının birisinin başkanı olarak oturuyorsunuz O nedenle sizi tarafsızlığa davet ediyorum. Bu mesele Plan Bütçe Komisyonunda kot bir yasa bile değil. Bir torba yasa bu. İçinde limanlar var, o var, bu var, şu var. Bu kadar derin bir mesele bir torba yasa içinde görüşülür mü? Bu mesele bir torbanın, çuvalın içine atılır mı? Müstakil bir yasa olarak görüşülür ama öncesinde bu mesele daha derinlemesine tartışılmalı diyoruz. Bütün siyasi partileri çağırın. Partilerin de bu konuda önergeleri var. AK Parti’nin bu konuda var mı önergesi onu bilmiyorum. Şimdi diyorum ki bu önergeler birleştirilsin. Mecliste bir araştırma komisyonu kurulsun. Bu mesele ilgili taraflarla Alevilerin kurduğu federasyonlarla görüşülsün tartışılsın."

'BÖLÜCÜLÜĞÜN HASI BUDUR İŞTE!'

Garo Paylan’ın konuşma yaptığı sırada karşı masalardan AKP Milletvekili Cemal Öztürk "Ya Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman, sen Hristiyan’sın” diyerek yanıt verdi.

Bu sözlere tepki gösteren Garo Paylan’a Milletvekili Ali Kenanoğlu da destek vererek, “Bu nasıl laf? Bu nasıl bir bölücülük? ‘Sen Hristiyansın’ diyerek ‘konudan sana ne’ diyor. Çok ayıp bir şey. Bir Hristiyan böyle konuşamaz mı?” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

Paylan, Cemal Öztürk’ün sözlerine karşılık, “Bölücülüğün, ayrımcılığın hası budur işte!” diyerek tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar