Kaboğlu'ndan Erdoğan'a cevap: 'Ben devletim' diyor
Erdal İMREK
ARTI GERÇEK - KHK ile ihraç edilen Anayasa Hukuku uzmanı ve CHP Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen hakim ve savcıların kura törenine gönderdiği mesajda, "Bizim sadece ve sadece devletinin, milletinin emrinde hakimlere, savcılara ihtiyacımız var" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözlerini değerlendirdi.
Kaboğlu, "Cumhurbaşkanı eğer, 'Yasalara, hukukun genel ilkelerine bağlı bir yargı istiyoruz' deseydi bu kabul edilebilirdi. Ama 'devletin emrinde yargı istiyorum' derse, bu devleti yönetenlerin emrinde bir yargı istediği anlamına gelir. Biz buna karşıyız" dedi.
Adli ve idari yargı hakimleri ile cumhuriyet savcılarının kura törenininin Külliye’de yapılmasını da eleştiren Kaboğlu, "Bu toplantının Külliye’de yapılması bile sorunlu olduğunu gösteriyor" dedi.
İLGİLİ HABER: ERDOĞAN'DAN YARGIYA: DEVLETİNİN EMRİNDE HAKİMLERE, SAVCILARA İHTİYACIMIZ VAR
'BEN DEVLETİM DİYOR'
"Hukuk devleti çerçevesinde, insan haklarına dayanan bir hukuk devletinde yasama, yürütme ve yargı ayrıdır. Yargı bağımsızdır ve kimseden talimat alamaz, kimsenin emrinde olamaz" diyen Kaboğlu, "Devleti bir hukuk devleti olarak aldığımızda ancak bu söz kabul edilebilir. 'Hukuk devletinin emrinde' deseydi buna tamam derdim ama 'ben devletim' diyor ve böyle bir devletin emrinde olmalarını istiyor. Kendi başına 'devlet' kavramı olsa olsa devleti yönetenleri ifade eder. Bu tehlikelidir" şeklinde konuştu.
'HUKUKA BAĞLI YARGI İSTİYORUZ' DEMELİYDİ
Kaboğlu, "Cumhurbaşkanı ancak, 'yasalara, Anayasa'ya, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve hukukun genel ilkelerine bağlı bir yargı istiyoruz' deseydi bu kabul edilebilirdi" dedi.
ANAYASA NE DİYOR?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bizim herhangi bir grubun veya ekibin değil sadece ve sadece devletinin, milletinin emrinde, kanunların gösterdiği istikamette görev yapacak hakimlere, savcılara, adliye personellerimize ihtiyacımız vardır" ifadelerini kullanırken, Anayasa’nın Yargı başlığındaki 138. Maddesi’nde mahkemelerin bağımsızlığına ilişkin şu ifadeler yer alıyor:
"Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz."