Rawest Araştırma Direktörü Ruhavioğlu: Kürtler için iki favori aday Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu
Millet İttifakı'nın masasında HDP'nin olmamasını Kürtlerin anladığını fakat katılmadığını belirten Ruhavioğlu, 'Kürtler Erdoğan'ı yenme motivasyonuyla sandığı bekliyor' dedi.
Rawest Araştırma / Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, Karar TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Altılı masanın yol haritasını ve Rawest Araştırma’nın 11 ilde yaptığı 'Kürtlerde Değerler ve Tutumlar' araştırmasını değerlendirdi
Ruhavioğlu, Altılı masanın sokağın gündemi olmadığını, sokağın hayatına doğrudan temas edilmediğini ve açıklamaların etki dozunun düşük olduğunu belirtirken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranın giderek yükseldiğine vurgu yapıp ''Bugün Kürtler için iki favori aday Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu'' dedi.
'ALTILI MASA SOKAĞIN ÇOK BÜYÜK BİR GÜNDEMİ DEĞİL'
Altı muhalefet partisi liderinin, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde ikinci kez yemekli toplantıda bir araya gelmesini değerlendiren Ruhavioğlu, ''Türkiye'nin Tayyip Erdoğan tipi liderlikten yoruldu. Muhalefetin esas yazabileceği başarı hikayesi tek kişinin olmadığı, masaya yumruğunu vuran güçlü bir lider olmadan kazanmakla ilgili bir stratejiyi hayata geçirmektir. Bunu topluma iyi anlatmak gerekiyor" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Kamuoyu, gündelik hayat masanın ortak deklarasyonunda ne geçtiğine çok bakmaz. Altılı masa bizim hayatımıza somut olarak nasıl yansıyor, buna bakıyor. Dönüp baktığımızda altılı masa sokağın çok büyük bir gündemi değil. Sokağın hayatına doğrudan temas edecek yol izlenmeli. Bu açıklamaların etki dozu düşük, topluma daha hızlı yansıyacak mesajlar olmalı, karar çıkardık 5 parti seçime şu çatı altında giriyor gibi somut söylemler geliştirdiğinizde yüzler size dönecektir'' dedi.
'ALTILI MASA KUTUPLAŞMAYA KARŞI İYİ BİR MESAJ'
Muhalefetin dolar meselesinde sessiz kaldığına vurgu yapan Ruhavioğlu, 'Dolar bir düştü, muhalefet 3-5 gün kendine gelemedi. Çünkü kendi siyasetiniz yok, bunun dışında hükümetin zaafından besleniyorsunuz. Bu hikayenin yerine kendi siyasetinizi inşa edip bununla birlikte ekonominin de bir destekleyen olarak sahneye çıkması daha mümkün. Bu kadar siyasi kutuplaşmanın olduğu yerde ekonomi tek başına iyi olamaz. Bu altılı masa aynı zamanda siyasi kutuplaşmaya karşı da iyi bir mesajdı. İnsanlar etnik, politik, ideolojik, hayat tarzı kutuplaşmadan yoruldu. Sahaya inerse bu uzlaşma siyaseti bir hareket olabilir'' şeklinde konuştu.
'KÜRT HALKI MESELEYİ ANLIYOR; ERDOĞAN'I YENME MOTİVASYONUYLA SANDIĞI BEKLİYOR'
''Masada HDP'nin olmayışını herkes biliyordu. Fotoğraf ortaya çıkınca bu eksiklik görünür oldu. Kamuoyu HDP'nin orada olmayışını bir eksiklik ve bir haysiyet incinmesi olarak algılıyor. HDP'nin orda olmamasının sebebinin, aslında altılı masanın HDP ile yan yana durmaya cesaret edemediğini, Kürt seçmen algısıyla ilgili olduğunu dolayısıyla kendi haysiyetini inciten bir mesele olduğunun farkında. İşin stratejisine bakacak olursak, Kürt halkı meseleyi anlıyor fakat katılmıyor, eksik buluyor. Bu, CHP'nin adayına oy verecekse bu desteği çekme motivasyonuna dönüşmüyor. Bugün Kürt seçmenin üçte ikisi daha çok Kürtlük motivasyonundan ziyade Tayyip Erdoğan ve iktidarı yenme motivasyonuyla sandığı bekliyor. Bu da muhalefette bu masayı kurarken HDP'yi daha az düşünme rahatlığı veriyor."
'DEMİRTAŞ ADAYSA İMAMOĞLU YÜZDE 10, DEĞİLSE YÜZDE 40 ALIYOR'
Rawest Araştırma’nın 11 ilde yaptığı 'Kürtlerde Değerler ve Tutumlar' araştırmasının sonuçlarını da değerlendiren Ruhavioğlu, ''Son birkaç ayda değişen şey Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha fazla ve Mansur Yavaş'ın oyunun da bir miktar artması. Ekrem İmamoğlu zaten yüksek. Bugün Kürtlerde favori Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı denklemin dışında tutup ikinci tur gibi düşünürsek, örneğin Erdoğan, İmamoğlu, Demirtaş diye sorduğumuzda, Demirtaş 42 alıyor, İmamoğlu 10 alıyor. Fakat Demirtaş'ın yokluğunda sorduğumuzda İmamoğlu 10 puandan 40 puana çıkıyor. Selahattin Demirtaş'ın yokluğunda HDP'li seçmen muhalefet bloğundaki adaya yöneliyor. İmamoğlu'nun İstanbul seçiminde Kürtlerin oyunu almış olması, hükümet medyasının İmamoğlu iyi çalışmıyor haberlerinin aksine Kürt seçmenin meseleye siyasi bakıyor olması, İmamoğlu'nun Kürtlerle gönül bağını incitecek henüz bir hareketinin olmaması gibi sembolik şeyler İmamoğlu'nun desteğini Kürtlerde azaltmadı'' dedi.
'KÜRTLER İÇİN İKİ FAVORİ ADAY KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU'
Ruhavioğlu sözlerine şunları ekledi:
"Değişen şey şu oldu, Kılıçdaroğlu'nun da oyu giderek yükseliyor. Bugün Kürtler için iki favori aday Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu. Üçüncü aday Mansur Yavaş söz konusu olursa diye sorduğumuzda, henüz sadece hizmet konuşuyor olması, siyaseti henüz konuşmaya başlamaması avantajı fakat yarın dezavantaja dönüşebilir. Mansur Yavaş Meral Akşener'den daha çok oy alıyor. Mansur Yavaş'ın Kürt seçmende bir favori aday olması daha riskli."