Sandık güvenliği için #GüvenVer kampanyası

200 binden fazla gönüllüsü ile yaklaşan seçimde sandık güvenliği için mücadele vermeye hazırlanan Oy ve Ötesi Derneği çalışmalarına başladı.

Sandık güvenliği için #GüvenVer kampanyası

POLİTİKA- Türkiye, 24 Haziran’da erken seçime gidiyor. Seçim konusunda en çok tartışılacak konulardan biri, sandık güvenliği. Aralarında 'Oy ve Ötesi Derneği'nin de olduğu sivil toplum örgütleri, seçim güvenliği konusunda çalışmalarına başladı.

16 Nisan referandumu öncesi kurulan bağımsız yurttaş hareketi 'Hayır ve Ötesi', seçim güvenliği için kolları sıvayan platformlardan. Önceki gün bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Doğan Ergün, seçim kanununda yapılan değişikliklerin ardından YSK’ye yönelik '#GüvenVer' adıyla bir kampanya başlattıklarını belirtti.

16 Nisan referandumunda ölülere oy kullandırıldığını ortaya çıkardıklarını hatırlatan Ergün, "Bu sefer de benzer olaylar yaşanabilir. Üstelik şu an daha fazla baskı var" uyarısında bulundu. 30 Nisan itibariyle sandık gönüllüleri için kayıt almaya başlayacaklarını belirten Ergün, akıllı telefonlara indirilebilen bir uygulama ile sandık görevlilerinden seçim günü an be an bilgi alabildiklerini, söz konusu uygulamayı 24 Haziran’da da kullanacaklarını ifade etti.

SEÇİM GÜNÜ YAŞANAN EN TEMEL SORUNLAR

'Oy ve Ötesi Derneği' tarafından 1 Kasım 2015 seçimleriyle ilgili hazırlanan rapora göre, seçim günü yaşanan belli başlı problemlerin başında fiziksel engeli olmayan vatandaşlara refakat edilmesi geliyor. "İleri yaş veya fiziksel olmayan bir engel sebebiyle kendi başına oy vermekte zorlanabilecek seçmenlere ilişkin, genelgede refakat etme izni bulunmamasına rağmen bu seçmenlere iyi niyetle refakat izni verildiği anketimizi dolduran gönüllülerin yüzde 13’ü tarafından bildirilmektedir" deniliyor.

'YETKİSİ OLMAYANLAR DA SANDIK BAŞLARINDA'

Oy verme yerlerinde seçmeni etkileyebilecek kampanya materyallerinin bulunması yasak olmasına rağmen karşılaşılan bu duruma, sandık başında yüzde 6, bina çevrelerinde ise yüzde 18 oranında gözlemlendiği belirtiliyor. Aynı raporda en sık rastlanan sorunlardan bir diğeri, yetkisiz kişilerin sandık çevresinde olması olarak dile getiriliyor. "Gönüllülerimizin yüzde 3,7’si bu sorunla karşılaştığını belirtmişlerdir. Bu yetkisiz kişilerin büyük oranda (yüzde 84,6) kolluk güçleri haricindeki kişiler olduğu görülmüştür" deniyor. (DW Türkçe)

sandık seçim güvenliği