Sayıştay'a 5 üye seçildi, kendilerinden görüş alınmayan muhalefet partileri seçimi boykot etti

Sayıştay'a 5 üye seçildi, kendilerinden görüş alınmayan muhalefet partileri seçimi boykot etti
Meclis’te Sayıştay’da boş kalan 5 üyelik için yapılan seçimlere HDP, CHP ve İYİ Parti oy kullanmadı. Sayıştay üyeleri AKP ve MHP oylarıyla seçildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Sayıştay’da boş olan 5 üyelik için yapılan seçimde AKP ve MHP'den 246 milletvekili oy kullandı. Sayıştay meslek mensupları kontenjanından Erdoğan Durkut, Selim Erdem, Ramazan Selek; Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensupları kontenjanından Mahmut Kazan ve diğer adaylar kontenjanından İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce Sayıştay üyeliğine seçildi.

CHP: SAYIŞTAY YOLSUZLUKLARA YOL VERİYOR

Sayıştay seçimi başlamadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Sayıştay’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamunun parasının hesabını soran anayasal bir kuruluş olduğunu hatırlattı.

Altay, şöyle konuştu: "Oysa Sayıştay, bu iktidar tarafından kör ve sağır hâle getirilmiştir. Sayıştay, başta kamunun trilyonlarca liralık varlığını kontrol eden Türkiye Varlık Fonu olmak üzere, kamuya ait birçok kuruluşu denetleyememektedir. Denetlediği kuruluşlarda ise ciddi bir denetim yapamamakta, denetim sırasında tespit edilen yolsuzluklara, usulsüzlüklere, yasa dışı iş ve işlemlere ilişkin bulgular ise sansür edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden ve milletten saklanmaktadır. İktidar tarafından yapılan partizanca seçimler Sayıştay'ın görevini tam olarak yapmasını yıllardır engellemekte, yapılan yolsuzluklara, usulsüzlüklere âdeta yol verilmektedir. Bu saydığım nedenlerden ötürü, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak biraz sonra yapılacak seçimlere katılmıyoruz."

HDP: DEMOKRASİ OYUNUNA TUĞLA KOYMAYACAĞIZ

Seçime katılmayacaklarını söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Sayıştay gibi üyelik seçiminde bile Komisyon üyelerinin tanımadığı, listenin nerede hazırlandığını bilmediğimiz, kimler tarafından önerildiği açıklanmayan bir liste önümüze konuyor ve ‘Bunlar arasından bir seçim yapın’ deniliyor. Biz böyle bir seçimi kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

"Görünürde seçim, görünürde demokrasi oyununda bizim verecek bir oyumuz yoktur, kurumların geldiği noktaya katkı sunmak istemiyoruz" diyen Beştaş, ekledi: "Bu hukuksuzluğa, bu haksızlığa, bu görünürde demokrasi oyununa bir tuğla da biz koymayacağız. Halkların Demokratik Partisi Meclis Grubu olarak Sayıştay seçimine katılmıyoruz."

İYİ PARTİ: OY KULLANMAYACAĞIZ

Seçimde İYİ Parti milletvekilleri de oy kullanmadı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu "Sayıştay gibi önemli bir kuruma üye seçerken iktidar partisinin dayatmacı bir tavır takınarak muhalefetin görüş ve düşüncelerini alma ihtiyacı bile hissetmemesi durumu tarafımızdan kabul edilebilir değildir. Geleneklerimizin arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde protesto yoktur. Bu seçimde biz de oy kullanmayacağız ama Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, sıralarımızda bekleyeceğiz ve konuyla ilgili eleştiri hakkımızı daha sonra kullanmak üzere şimdilik mahfuz tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar