Seçime 30 gün kala: Erdoğan'dan bir 'gaz' müjdesi daha
Erdoğan, seçime 30 gün kala, "Nasip olursa 20 Nisan arife doğal gazımızı çıkarıyoruz" dedi. Peki AKP iktidarı boyunca doğalgaz ve petrole dair verilen müjdeler neydi?

Artı Gerçek - 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne 30 gün kaldı. Siyasi partiler de seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. İktidar partisi AKP ve lideri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gün geçmiyor ki; seçim yatırımı olarak yeni 'müjdeler' vermesin. EYT, emeklilik vs, peki çok kalemde yeni müjdeler veren Erdoğan son olaraki muhalefetin de vaatleri arasında yer alan 'kamuda mülakatı kaldırma' sözünü verdi.
Erdoğan son olarak bugün, seçime 30 gün kala, "Nasip olursa 20 Nisan arife doğal gazımızı çıkarıyoruz. Şu anda bütün planlamalar, hesaplar buna göre. Ondan sonra da zaten bunu elimizdeki mevcut doğalgazla entegre edip adımlarımızı atmış olacağız" sözleriyle yeni 'müjde'yi vermiş oldu.
PEKİ DAHA ÖNCE VERİLEN 'GAZ' MÜJDELERİ NEYDİ?
Erdoğan, 27 Aralık 2022'de "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti" diyerek bir müjdeye yer vermişti. Erdoğan, "Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır" demişti.
DOĞALGAZ ‘MÜJDESİ’ İNANDIRICI GELMEYİNCE BAKAN HESAP ÇIKARDI
Erdoğan’ın “1 trilyon dolar değerinde” diye ‘müjdelediği’ doğalgaz rezervi inandırıcı gelmeyince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hesap çıkardı.
“Cumhurbaşkanımız o açıklamayı yaptığı gün 1440 dolardı. Bunu 710 milyar metreküple çarptığınızda 1 trilyon dolar ediyor” diyen bakan, doğalgazı çıkarmanın maliyetini hesaba katmadı.
SAKARYA, ZONGULDAK...
Erdoğan yine, 21 Ağustos 2020 tarihinde “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” diyerek yine bir gaz 'müjde'sini duyurmuştu. Erdoğan, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu belirterek “Hedefimiz 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır” ifadelerini kullanmıştı.
REZERVLER 'REVİZE' EDİLDİ
Erdoğan, 17 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada da, doğal gaz müjdesini güncellemişti. Ağustos ayında 320 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv 405 milyar metreküpe çıkmıştı. Erdoğan, yaptığı açıklamada “Yapılan çalışmalar sonucunda ilk iki katmanda 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulduğumuzu 21 Ağustos'ta duyurmuştuk. Çalışmaların sonunda 4 bin 445 metre derinlikte 85 milyar metreküp daha ek rezerve ulaştık. Böylece Sakarya Sahası'nın Tuna-1 bölgesindeki bulunan toplam gaz miktarı 405 milyar metreküp oldu” şeklinde konuşmuştu.
PEKİ DİĞER MÜJDELER NEYDİ?
Erdoğan bugün Filyos Limanı açılış konuşmasında, "Fatih sondaj gemimiz Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Hayırlı olsun" diyerek yeni 'müjdeyi' duyurdu. Peki AKP iktidarı boyunca petrol ve doğalgaz üstüne sayısız "müjdeler" hangi yıllarda ve ne şekillerde yinelendi?
AKP iktidarı boyunca doğalgaz bulunduğu iddiası birkaç yılda bir gündeme getiriliyor. Bunlardan bazıları şu şekilde:
AKÇAKOCA (9 EYLÜL 2004)
Akçakoca açıklarında doğalgaz 'bulunmuştu'. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarındaki sondaj sonucunda Karadeniz'in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini "Yıl sonuna kadar doğal gaz karaya çıkartılacak" sözleriyle duyurmuştu.
AKÇAKOCA’DA DOĞALGAZDAN SONRA PETROL (25 KASIM 2006)
TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi.
KARADENİZ DOĞAL GAZI (20 MAYIS 2007)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Akçakoca açıklarında çıkartılan doğal gaz Türkiye'de konutlarda tüketilen doğal gazın 10'da birini karşılayacak" açıklamasını yapmıştı.
KARADENİZ’DE PETROL (26 AĞUSTOS 2007)
'Müjdeli haber' Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in verdiği müjdeli haberi yazdı.
SAKARYA’DA DOĞALGAZ (15 MAYIS 2009)
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı.
BATI KARADENİZ (17 HAZİRAN 2010)
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmalarında bin 600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğunu, Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında denizin 100 metre derinliğinde yeni kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldığı haberini ise Anadolu Ajansı duyurdu.
YİNE AKÇAKOCA AÇIKLAMASI (29 MART 2011)
TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi.
BAKAN YILDIZ: PETROL BULDUK AMA ÇIKARAMIYORUZ (25 AĞUSTOS 2012)
Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, Hakkari yakınlarında petrol bulduklarını söyledi, ancak "Hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı" diye devam etti.
KARADENİZ, PETROL VE DOĞALGAZ (10 MART 2013)
Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor.
BAKAN DÖNMEZ: AKÇAKOCA’DA BİR DOĞALGAZ KEŞFİ OLDU (28 HAZİRAN 2020)
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, TPAO'nun kendi sondajıyla Akçakoca'da bir doğal gaz keşfi olduğunu duyurdu. Dönmez, "Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz'den biraz daha ümitliyiz" açıklamasını yaptı. (HABER MERKEZİ)