Seçimleri izlemeye gelen heyet: Siyasi baskı hakimdi
Perini, ‘Seçim bölgelerinde silahlı kişilerin bulunması antidemokratik uygulamaların göstergesi’ dedi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) daveti üzerine Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden onlarca aktivist yerel seçimleri gözlemlemek üzere bölgeye geldi. İtalya’dan gelen aktivistler, seçim izlenimleri ve seçim güvenliğine dair izlenimlerini aktardı.
‘ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR’
MA’da yer alan habere göre Aktivist Olmo Perini, seçim günü ilk olarak polis baskısıyla karşılaştıklarını anlatarak, "Seçimler baskılarla başladı. Seçim bölgelerinde silahlı kişilerin bulunması antidemokratik uygulamaların göstergesidir. Dışarda birçok seçmen kitlesi vardı. Bununla birlikte 150’ye yakın polis geldi. Orada hemen büyük bir barikat oluşturuldu. O okul orada bir üs olarak kullanılıyordu. Çünkü dışardan gelenlerin birçoğu bu okulda oy kullandığını gözlemledik" dedi.
İSTANBUL VE SİİRT’TE ENGELLEMELER
Aktivist Cecilia Soldino ise kendilerine yönelik İstanbul’da başlayan engellemelerin Siirt’te de devam ettiğini dile getirerek, "Pasaportlarımızı kontrol edip bize ‘Niye buradasınız? Bu seçim döneminin çok zorlu olduğunu bilmiyor musunuz?’ diyerek baskı kurdular. İstanbul Havalimanı’nda bazı arkadaşlarımız sınır dışı edilerek İtalya’ya geri gönderildi" diye konuştu.
‘BU SİYASİ BASKIDIR’
Gözlemler sırasında bulunduğu okulda bir polisin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Sıdık Taş için sarf ettiği "Sen benim vekilim değilsin. Teröristlerin vekilisin" ifadelerine tanıklık ettiklerini aktaran Soldino, "Bu siyasi bir baskıdır. Aynı zamanda bizimde gezdiğimiz birçok okulda gözlem yapmamız engellendi. Elinde silahlı kişilerin olması antidemokratik uygulamalardır. İtalya’da böyle bir durumla karşılaşmadık" diye konuştu.
‘ENDİŞELİYİM’
HDP’lilere yönelik baskılara dikkat çeken Soldino, şöyle devam etti: "Şuan ki durumdan endişeliyim. Somut kanıt ve belgeler olmadan HDP üyelerinin çoğu hapiste tutuluyor. Özellikle Kürt halkı ve onunla olan grupların HDP çatısı altında toplanmasından rahatsızlık duyuluyor. Polis ve hükümet, istediği şekilde politika yürütüyor, istediği baskıyı yaratıyor ve istediği belgeyi yaratabiliyor. Bütün bunlar siyasi bir baskı yaratmak amacıyla yapılıyor." (POLİTİKA SERVİSİ)