Şengal’de gerginlik çatışmaya dönüştü

Şengal’de gerginlik çatışmaya dönüştü
Dün Şengal’in Sınunê ile Hanesor beldeleri arasına yerleşen ENKS ve KDP’ye bağlı peşmergeler ile Êzdi direnişçilerin oluşturduğu YBŞ ve YJŞ güçleri...

Dün Şengal’in Sınunê ile Hanesor beldeleri arasına yerleşen ENKS ve KDP’ye bağlı peşmergeler ile Êzdi direnişçilerin oluşturduğu YBŞ ve YJŞ güçleri arasında sabah erken saatlerde çatışma yaşandı. Çatışmalarda 1 savaşçı yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı.

POLİTİKA – Dün Hanesor beldesi yakınlarına yerleşen Roj Peşmerge Birlikleri ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) arasında kısa süreli çatışma yaşandı.

Irak Kürdistanı Bölgesi Peşmerge Bakanlığı’nın kararıyla Rojava sınırındaki Hanesor kasabasına girmek isteyen 500 kişilik Roj Peşmerge Birliği’ne YBŞ ve YJŞ güçleri dün izin vermemişti. Hanesor kasabasına giremeyen Rojava Peşmergeleri, bunun üzerine Hanesor ile Sınunê beldeleri arasındaki alana karargahlarını kurmuşlardı.

Sınır güvenliği iddiasıyla bölgeye yerleştirilen Rojava Peşmergelerine KDP’ye bağlı çok sayıda peşmerge ağır zırhlı araçlarla destek vermişti. Bölgeye yerleştirilen KDP’ye bağlı peşmergeler arasında Zêrevan adı verilen özel birliklerin de olduğu belirtiliyor.

ÇATIŞMALARDA EN AZ 1 YBŞ'Lİ ÖLDÜ, 7 PEŞMERGE VE YBŞ'Lİ YARALANDI

Bu sabah saatlerinde mevzilerini değiştirip YBŞ ve YJŞ güçlerinin olduğu alanları sararak denetim altına almak isteyen ENKS’ye bağlı Roj Peşmergeleri ve KDP’ye bağlı peşmergeler ile YBŞ ve YJŞ güçleri arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Êzdi direniş birlikleri YBŞ ve YJŞ, kontrol noktalarını aşarak kendilerini çembere almak isteyen peşmergelere izin vermedi. Bu sırada iki güç arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Çatışmada 1 YBŞ’li yaşamını yitirirken 3 YBŞ’li ve 4 Roj Peşmergesi hafif yaralandı.

Bölgede gerginlik devam ederken kısa süreli çatışmanın durduğu ancak daha sonra tekrar başladığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, sabah saatlerinde durduktan sonra yeniden devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenler olduğunu belirtiyor.

"ŞENGAL'DE BEDEL VERDİK, KORUYACAĞIZ"

ANF’ye açıklamada bulunan Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) Komutanlarından Rosyar Vejin, KDP’nin kendilerine Şengal'i tamamen terk etmelerini dayattığını belirtti. YJŞ Komutanı Vejin, Şengal'i büyük bedeller vererek IŞİD’den özgürleştirdikleri ve sonuna kadar koruyacaklarını vurguladı.

Çatışmaların KDP güçleri tarafından başlatıldığını belirten Vejin, saldırıların Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretinin ürünü olduğunu iddia etti.

Vejin şöyle dedi:

Biz son dakikaya kadar çatışma olmasın istedik. Ama onlar gelip bizim kontrol noktalarımıza saldırdı. Rojava’ya ihanet eden bazılarını ‘Rojava peşmergeleri’ olarak gösteriyorlar. Bize gelen bilgilere göre Rojava ve özgürlük hareketine ihanet eden bazıları da bu çatışmalara katılmış durumda.

Vejin, Hanesor ve Sinune bölgesinde havan, doçka ve ağır silahlarla yerleşen peşmergelerin sivil yerleşim alanlarına saldırdığını da belirtti. Şengal'in tamamına peşmergelerin yoğun sevkiyatının devam ettiğini de bildiren YJŞ Komutanı Rosyar Vejin, Şangal halkına topraklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

"PKK'LİLER BİRLİKLERİMİZE ATEŞ AÇTI"

Irak Kürdistanı Bölgesi Peşmerge Bakanlığı da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada bölgedeki YBŞ ve YJŞ birliklerinin adı anılmayarak, çatışmaların Roj Peşmergeleri ile PKK arasında çıktığını belirten bakanlık açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Şengal’e bağlı Sinune kasabasındaki bir grup Peşmerge, Hanesor köyüne geçmek isterken PKK'lılar ateş açtı ve bunun üzerine çatışma çıktı. Peşmerge birlikleri, Kürdistan bölgesinin her yerine gidip gelebilir, bunun için kimseden izin almaz. Biz bölgede savaş çıkmasından yana değiliz.

Roj Peşmergeleri komutanlarından Albay Kadir Şeyh Memi de "Dün bölgeye konuşlanan güçlerimiz Sinunê nahiyesinden Hanesor’a geçmek isterken Şengal Savunma Birliklerinin (YBŞ) engellemesiyle karşılaştı. Çatışma bu nedenle yaşandı" açıklamasında bulundu.

SİVİLLER ÇATIŞMALARIN DURMASI İÇİN DEVREDE

Sınunê ve Hanesor’da yaşayan siviller de çatışmalardan olumsuz etkileniyor. Bölgede yaşayan sivil halk taraflar arasında yaşanan çatışmaların büyümemesi için taraflarla görüşmeler yaparken, bölgeye peşmerge sevkiyatının devam ettiği ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar