'Sıfır baraj ittifakı' olmayacak gibi
Bir süredir gündemde olan 'sıfır baraj ittifakı' konusundaki görüşmelerin tamamlandığı ve bu formülün uygulanmayacağı öğrenildi.
POLİTİKA - Seçim tarihinin açıklanmasının ardından, milletvekili seçimlerinde partiler için baraj sorununu ortadan kaldırmak üzere gündeme gelen ‘sıfır baraj ittifakı’ görüşmelerinde sona gelindi. Kılıçdaroğlu bugün "12 Eylül askeri darbesinin getirdiği yüzde 10 seçim barajını ve darbe hukukunu sıfırlamak için sıfır baraj ittifakı istiyoruz" demişti.
Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine rağmen CHP yöneticilerinden edindiğimiz bilgilere göre görüşmeler tamamlandı ve sıfır baraj ittifakı büyük ihtimalle gerçekleşmeyecek.
CHP'nin, İYİ Parti'ye milletvekili seçimleri için yaptığı öneriyle gündeme gelen 'sıfır baraj ittifakı'na göre CHP, HDP, Saadet Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti gibi partiler milletvekili seçimleri için ittifak yapacak ve tüm partiler yüzde 10'luk baraja takılmadan TBMM'de sandalye sahibi olabilecekti.
GÖRÜŞMELERDEN OLUMLU SONUÇ ÇIKMADI
CHP'nin gündeme getirdiği 'sıfır baraj ittifakı' formülüne ilişkin bir süredir CHP, SP ve İYİ Parti arasında süren görüşmelerden net bir karar çıkmamıştı. HDP'nin de son MYK toplantısında 'sıfır baraj ittifakı'na yönelik değerlendirmeler yaptığı ve buna yeşil ışık yaktığı öğrenilmişti. Ancak, Artı Gerçek'in ulaştığı bilgilere göre 'sıfır baraj ittifakı'nın gerçekleşmesi zor görünüyor. CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre bu konuda yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı. CHP Genel Başkan Yardımcılarından biri "Sıfır baraj ittifakı olmayacak gibi" bilgisini verdi.
KILIÇDAROĞLU 'SIFIR BARAJ İTTİFAKI İSTİYORUM' DEMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı açıklanırken yaptığı konuşmada sıfır baraj ittifakına ilişkin şunları söylemişti:
"Siyasi partilerle ittifak yapmak istiyoruz. Birinci nedenimiz, 12 Eylül askeri darbesinin getirdiği yüzde 10 seçim barajını ve darbe hukukunu sıfırlamak için sıfır baraj ittifakı istiyoruz. İki, seçme hakkının üstündeki bütün engelleri kaldırmak istiyoruz. Yüzde 10 barajı ile insanlar istedikleri partiye oy veremiyorlar. Sıfır baraj ittifakını oluşturabilirsek her vatandaş gönlünde yatan partiye oy verebilecek. Üç, demokrasi kültürünü geliştirmek için ittifak yapmak istiyoruz. Dördüncüsü, bu ülkede kutuplaşmaya son vermek için ittifak yapmak istiyoruz. En geniş ittifakın olmasını istiyoruz. Bu çağrıyı buradan bütün siyasi partilere yapıyoruz" demişti.
İTTİFAK KARARLARINDA HDP FAKTÖRÜ ETKİLİ OLDU
CHP'nin, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile yaptığı ittifakta HDP'nin yer almamasına ilişkin tartışmalar devam ederken, bir yandan da 'sıfır baraj ittifakı'nın kurulup kurulmayacağı ve HDP'nin orada yer alıp almayacağı kamuoyu gündemini meşgul ediyordu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu '4'lü ittifak'ta HDP'nin neden yer almadığına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bazen yöneticilerin düşündükleri yetmiyor tabanın da fikrini almak gerekiyor. Kamuoyu yoklaması yaptık biz" diyerek, tabanın HDP'nin ittifakta yer almasına sıcak bakmadığını ifade etmişti. Yine Meral Akşener'in de HDP'nin ittifakta yer almasını istemediği, CHP'de de 'HDP'yle yanyana görünmeme' eğiliminin kırılamadığı biliniyor. 'Sıfır baraj ittifakı'ndan vazgeçilmesinde de ittifak kuran partilerin 'HDP hassasiyeti'nin etkili olduğu düşünülüyor.
SIFIR BARAJ İTTİFAKI NEDİR?
'Sıfır baraj ittifakı' formülüne göre ittifak yapan partiler aynı şemsiye altında kendi isim ve logolarıyla seçimlere giriyor. Bu sadece milletvekili seçimleri için geçerli olan bir ittifak. Cumhurbaşkanlığı seçimini kapsamıyor. Buna göre ittifakın içindeki bir parti barajı geçtiğinde diğerleri de barajı geçmiş sayılıyor. Yani tüm partiler barajı geçiyor ve böylece baraj tehdidi ortadan kalkıyor. (ARTI GERÇEK)