'Silah vermemeleri Türkiye'ye zarar vermez'
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in 'Türkiye'ye silah sevkiyatını durdurduk' açıklamasına AB Bakanı Ömer Çelik'ten cevap geldi.
POLİTİKA- İngiltere’de bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, gazetecilere Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin açıklama yaptı. Dünyanın bir geçiş döneminde olduğunu söyleyen Bakan Çelik, şöyle devam etti:
İLGİLİ HABER: SİLAH SEVKİYATINI DURDURDUK
"Avrupa’da yeni bir tablonun önümüze geldiğini görüyoruz. Çinlilere atfedilen bir söz var, ‘Allah size geçiş dönemi yaşatsın’ diye. Biz de bu dönemde gereken çalışmaları yapmak zorundayız. Bu geçiş dönemlerinin şöyle bir özelliği var, kesin veri ve sonuç olmuyor. AB ile ilişkilerin Türkiye ile ilişkileri konusunda Türkiye, AB’den uzaklaştı diye açıklama yapılıyor. Bu doğru değil. Darbe girişiminde Avrupa’dan destek görmedik. Avrupa Konseyi Genel sekreter ile yaptığımız görüşmede ilerleme kaydettik. Zaman zaman açıklamalar yapılıyor. Türkiye AB’den uzaklaşıyor diye ama bu doğru bir tespit ve açıklama değil. Biz 23. ve 24. fasılları açalım diyoruz fakat AB ön şart sunuyor. Fasılları açmak için ön şart olmaz, kapatmak için ön şart olur."
İngiltere’nin AB’den çıkma kararına da değinen Çelik, şöyle dedi: "Brexit de şu demek: AB eski AB değil. Geçmişteki en önemli özelliği AB’nin krizlerden büyüyerek çıkmasıydı, şimdi 27 ülke birlikteliğini koruyor fakat göçmen meselesini çözemiyorlar. Avusturya gibi ırkçı yönetimler göçmenlere ırkçı söylemlerde bulunuyor. Anketlere göre Merkel ve Schulz’un oyları düşüyor, ırkçı parti AFD’nin oylarının yükseldiğini görüyoruz. Bu vahim bir konudur. Avrupa’da ırkçı partilerin yükselmesi endişe vericidir. Almanya’nın tutumu ırkçıların elini güçlendirebilir. Biz AB’nin neye dönüşeceğini takip ediyoruz. Gümrük Birliği konusunda Almanya’nın olumsuz tavrı var."
‘BİZ RADİKALİZMLE MÜCADELEDE ÇOK TECRÜBELİ BİR ÜLKEYİZ’
İngiltere’deki temaslarına ilişkin "İngiltere birlikten ayrıldıktan sonra bizim de İngiltere ile ticari anlaşmalarımız yeniden şekillenecek. İngiltere’de akademisyenlerle bir araya gelerek radikalleşmeyi tartışacağız" bilgisini veren Çelik, daha sonra şunları söyledi:
"Ben Avrupa ülkelerine soruyorum ki, neden radikaller cazip hale geldi. Fransız bir yazarın DEAŞ üzerine kitabını burada önerdim. Radikalizmle İslam ile bir arada kullanılması hatadır. Bu bir arada kullanılma durumu radikallerin istediği bir durumdur. Avrupa’da kolaycı bir yol izleniyor. Bir radikal hareket yapıldığında hemen camiler kapatılıyor. DEAŞ gibi, ülkelerin kullandığı taktik tarihsel hafızaya gönderme yaparak haçlı seferleri gibi ideolojik bir olaya çevirebiliyor. Biz radikalizmle mücadelede çok tecrübeli bir ülkeyiz. Ülkemizde DEAŞ ve PKK ile beraber uğraşıyoruz. Türkiye ile müzakereleri durduralım denilen her cümle bu tür aşırılıkları destekler. Türkiye ile müzakerelerin kesilme durumu var. Eğer müzakereler kesilirse aşırılıkla nasıl mücadele edeceksiniz? Türkiye ile müzakereleri durduralım yönündeki her cümle aşırı gruplara enerji aktarmak anlamına gelir. Yarın da bir konuşma yapacağım. Konuşmada Avrupa’nın geleceği açısından kapsamlı bir değerlendirme yapacağım."
‘SİLAH VERMEMELERİ TÜRKİYE’YE ZARAR VERMEZ’
Çelik, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i de şu sözlerle eleştirdi: "Sigmar Gabriel bizi çok iyi tanır, biz de onu çok iyi tanırız. Gabriel üzücü bir şey yaptı ‘eşimi Erdoğan taraftarları tehdit ediyor’ dedi, sonradan ortaya çıktı ki kendi partisinden bir Alman vatandaşı. Türkiye ile Almanya ilişkilerinde böyle davranmak Sigmar’ın vizyonuna da yakışmaz. Yapması gereken Almanya ile Türkiye arasında köprü kurmaktır. Silah satış mevzusu ise şöyle, Türkiye bu silahları DEAŞ ve PKK için kullanıyor. Silah vermemeleri Türkiye’ye zarar vermez. Türkiye kendini egemen bir devlet olarak korur. Ama sadece kendi sınırlarını değil Avrupa’yı da koruyor. Günübirlik konuşulacak bir konu değil. Almanya’nın güvenlik meselesini politik meselelerden uzak tutması lazım. Ben Sigmar Gabriel’e öneriyorum ki, seçime giderken daha dikkatli açıklamalar yapması gerekir, bu Türkiye için doğru Almanya için gerekli bir yaklaşım olur. Ben prensip olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarı konularının kırmızı çizgimiz olduğunu onlara defalarca belirttim."
‘BİZ DİYORUZ Kİ ‘GELİN MÜZAKERE EDELİM"
AB’nin Türkiye ile müzakereleri durdurma kararı alması taleplerini değerlendiren Çelik, şunları söyledi: "AB ülkeleri Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılma teklifinden rahatsız durumda. Juncker’in ‘Türkiye dev adımlarla uzaklaşıyor’ ifadesi beni üzdü. Bu çift taraflı bir şey. Güney Kıbrıs’ın etkisiyle Fransa ve Almanya’nın etkisiyle fasıllar kapatılmak isteniyor. Biz de diyoruz ki, gelin müzakere edelim. Çözüm arayalım." (DHA)