Sofya Alağaş davası: Eşbaşkan seçilince yargılama hızlandırıldı

Sirrt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş'ın davasında iki soruşturma sonucunun beklenmesinden vazgeçildi. Avukat Resul Tamur,Alağaş'ın belediye eşbaşkanı seçilmesi nedeniyle yargılamanın hızlandırıldığını söyledi.

Sofya Alağaş davası: Eşbaşkan seçilince yargılama hızlandırıldı

Artı Gerçek- Gazetecilik yaptığı dönemde hakkında açılan davalar süren Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş'ın yargılanmasına yarın (28 Ocak) Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. İddia makamı, mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine tevdii edilmesini ve mütalaayı hazırlamak için süre talebinde bulunmaksızın 9 Ocak'taki duruşmada, mütalaasını mahkemeye sundu. İddia makamı Alağaş'ın 'örgüt üyesi olmak' iddiasından 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar cezasıyla cezalandırılması yönünde mütalaa verdi. Savcı, mahkemenin Sofya Alağaş hakkında Siirt ve Diyarbakır'da hakkında açılan iki soruşturmanın sonuçlarının beklenmesi kararından vazgeçilerek, dosyada karar verilmesini istedi.

SAVCILIK GİBİ MAHKEME DE KARAR İÇİN HAZIRLIKLARINI HIZLANDIRDI

İddia makamı, dosyanın karara çıkarılması için hazırlıklarını hızlandırırken mahkeme de bu süreçte, savcılıkla paralel olarak dosyanın karara çıkması için adımlarını hızlandırdı. Mahkeme, 9 Ocak'taki duruşmadan iki gün önce Ankara'da gazetecilerin yargılandığı dosyanın gizli tanığını ani bir kararla dinledi. Mahkeme aynı zamanda, Sofya Alağaş hakkında Siirt ve Diyarbakır'da açılan iki soruşturmanın sonucunun beklenmesi kararından da döndü. Mahkeme, Diyarbakır'daki dosya ile görülen dosya arasında tarihleri bakımından 'temadinin' kesildiğini savundu. Yetki uyuşmazlığının sürdüğü Siirt'teki dosya da ise Siirt cumhuriyet Savcılığı, Diyarbakır'daki dosya ile kendilerindeki dosyanın içerik olarak aynı olması nedeniyle kanun yararına bozmaya gidilmesi için başvuruda bulundu.

Sofya Alağaş davası: Eşbaşkan seçilince yargılama hızlandırıldı - Resim : 1
Avukat Resul Tamur

'GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ SAYILDI'

Mahkemenin soruşturma dosyalarının sonuçlarının beklenmesi kararından vazgeçmesi, duruşmadan 2 gün önce gizli tanığı dinlemesi, savcının beklenmeyen hızda mütalaa vermesi, dosyanın karara çıkartılmasında savcılık ve mahkeme bir eş güdüm izlenimi yaratırken Sofya Alağaş'ın avukatı Resul Tamur da dosyanın karar için hızlandırıldığı görüşünde. Tamur, müvekkilinin 8 Haziran 2022'de 21 Kürt gazeteciyle birlikte gözaltına alınarak, 8 gün gözaltında kaldığını ve yaklaşık bir yıllık tutukluluğun ardından serbest bırakıldığını hatırlattı. Sofya Alağaş hakkında açılan davanın tamamen gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterilmesiyle açıldığını vurgulayan Tamur, dava dosyasının müvekkilinin belediye eşbaşkanı seçilmesi ardından farklı bir boyut kazandığını söyledi.

'İDDİANAMEDE OLMAYAN GİZLİ TANIK SON CELSEDEN SONRA DİNLENDİ'

Dosyanın karara çıkarılması için hızlandırılan adımlara dikkati çeken Tamur, "İddianamede yer almayan bir gizli tanık, son celseden iki gün önce yapılan hazırlık ile duruşma günü dinlendi. Aynı gizli tanığın yer aldığı ve dosya arasına alınması için beklenen dosya ise yargılama ile bağlantısı olmadığı gerekçesiyle vazgeçildi. Sofya Alağaş'ın gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı Siirt'te olan bir soruşturma dosyası beklenilirken, aniden bu dosyadan da vazgeçildi. Oysa Siirt'teki dosyanın savcısı yapmış olduğu değerlendirmede; dosya içeriğinin Diyarbakrır'daki yargılama içeriği ile aynı olması sebebiyle birleştirilmeleri gerektiği yönünde itirazda bulunmuştu. Yargıtay içtihatları ve olağan uygulamalara göre birleştirilmesi gereken bu iki dosya, mahkemenin alelacele vazgeçmesi sonucu ayrı ayrı yürütülecek ve ayrı ayrı sonuçlandırılacak. Belli ki siyasi bir talep ve baskı ile bu süreci hızlandırdılar. Yani gazeteci olarak başlayan yargılama belediye eşbaşkanı olmasından kaynaklı hızlandırılarak, sonuçlandırılacak gibi görünüyor" diye konuştu.

'CEZALANDIRMAYA KILIF YARATILIYOR'

Bir önceki celse dinlenen gizli tanığın beyanlarıyla, daha önce Ankara'da sekiz Kürt gazeteciye ceza verildiğini hatırlatan Tamur, somut bir fiil ya da faaliyet ortaya koyamayan gizli tanığın beyanlarının esas alınmasıyla, bütünen gazeteciler üzerindeki yargı tacizini, cezalandırma ile sonuçlandırmanın amaçlandığını belirtti. "Elbette gizli tanık oluşturulurken temel amaç bir suçun ortaya çıkartılması değil, Kürt gazeteciliğini tamamen baskı ve sansür altına almak ve susturmaktır" diyen Tamur, "Dolayısıyla yapılan işlem hukuki bir delil elde etme işlemi değil, sadece cezalandırmaya usulen yaratılan bir kılıftır" dedi.

'HEM KÜRT GAZETECİLİĞİ HEM KÜRDÜN SİYASİ İRADESİ CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR'

Savcılığın ve mahkemenin dosyayı bitirmeye dönük talimatlandırıldığını gözlemlediklerini söyleyen Tamur, "O kadar ani ve hızlı gelişmiş ki savcılık mütalaayı hazırlamak için kendi cümlelerine başvuracak zamanı dahi bulamamış. Savcılığın hazırladığı mütalaa 338 sayfalık iddianameden kopyalanmış olan dört sayfadan ibarettir. Belki de hiç tanışmamış olduğu bir savcının hazırlamış olduğu iddianamenin cümlelerini doğrudan kopyalayarak, kendi mütalaası olarak sunmak zorunda da kalmış olması bile, nasıl bir baskı ve acelecikle hareket ettiklerini göstermektedir. Mahkeme tarafından yapılan bütün hazırlıklar Sofya Alağaş'ın belediye eşbaşkanlığından dolayı cezalandırma sürecini hızlandırıldığının göstergesidir. Politik bir yargılama olarak hem Kürt gazeteciliği yargılanmakta hem de Kürt'ün siyasi iradesi yargılanarak cezalandırılmak istenmektedir" diye konuştu. (MA)

Siirt Belediyesi eşbaşkan dava ceza