Son saha araştırması: HDP seçmeni partisinin aday çıkarması gerektiğini düşünüyor
Remzi BUDANCİR
DİYARBAKIR - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 23 Aralık 2022- 2 Ocak 2023 tarihleri arasında gündeme ve seçmen eğilimine ilişkin Türkiye geneli anket çalışması gerçekleştirdi. İstanbul, Adana, İzmir, Konya, Balıkesir, Edirne, Samsun, Antalya, Kocaeli, Gaziantep, Ağrı, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Şırnak, Kars ve Van kentlerini kapsayan 20 ilde gerçekleşen çalışmada, bin 582 kişi katıldı. Araştırmada, Türkiye’nin en önemli sonu, sorunun kaynağı, seçimlerde hangi partiye oy verecekleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime destek vereceklerine ilişkin sorular yöneltildi.
AKP’DE 3 PANLIK OY KAYBI, CHP'DE 3 PUANLIK YÜKSELİŞ
Araştırmada, katılımcılara 2018 seçimlerinde hangi partiye oy verdikleri ve bu pazar seçim olsan hangi partiye oy verecekleri soruları soruldu. Buna göre, 2018'de AKP'ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 31,6'dan yüzde 27,7'ye düştü. CHP'nin oy oranı yüzde 20,6'dan yüzde 23,8'e, İYİ Parti'nin yüzde 10'dan yüzde 11,1'e, HDP'nin oy oranı 9,8'den, 10,9'a yükseldi.
MİLLET İTTİFAKI 1,3 PUAN ÖNDE
"Hali hazırda var olan hangi ittifaka oy verirsiniz?" soruna katılımcıların yüzde 32’si Millet İttifakı, yüzde 30,7’si Cumhur İttifakı derken, yüzde 17,8 ise “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy veririm” yanıtını verdi. Katılımcılarda yüzde 11,3 “y vermem”, yüze 5,5 “kararsızım”, yüzde 2,5 “Emek ve Özgürlük İttifakına Oy veririm” görüşünü bildirdi.
HDP ADAY ÇIKARMALI MI?
“Sizce HDP cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk Tturunda aday çıkarmalı mı?” sorusu da katılımcılara soruldu. Soruya katılımcıların yüzde 33'8'i "evet, kendi adayını çıkarmalı", yüzde 10'u da Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında bir aday çıkarması gerektiğini söyledi. Katılanların yüzde 42,4'ü ise HDP'nin aday çıkarmaması yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 21,2'si HDP'nin aday çıkarmaması ve seçmenleri de tercih konusunda yönlendirmemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 20,2'si de aday çıkarmayıp Millet İttifakı adayını desteklemesi gerektiğini belirtti.
HDP SEÇMENİ PARTİSİNİN ADAY ÇIKARMASINI İSTİYOR
HDP'nin aday çıkarması konusunda genel seçmen eğilimi buyken, HDP seçmeni içerisinde bu konuda farklı bir tutum görülüyor. 2018'de HDP'ye oy verdiğini belirtenlerin yüzde 76,5'i partilerinin cumhurbaşkanı adayı çıkarması gerektiği yanıtını verdi.
KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN’I GEÇİYOR
Anket çalışmasında Millet İttifakı'nın olası adayları ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kıyaslaması da yapıldı. “Bu Pazar Bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi Olsa, İki Adaylı Bir Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Hangi Adaya Oy Verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlar şunlar:
Yüzde 35,8’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 36,8’i Kemal Kılıçdaroğlu;
Yüzde 35,9’u Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33,6’sı Ekrem İmamoğlu;
Yüzde 35,4’ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 30,9’u Mansur Yavaş;
Yüzde 36,1’i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 20,4’ü Meral Akşener;
Yüzde 43,4’ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 20,9’u Ali Babacan;
Yüzde 46,2’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 16,7’si HDP’nin Adayı
Kemal Kılıçdaroğlu bir puan farkla mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde yer alırken Erdoğan diğer adayların önünde görünüyor.
HDP SEÇMENİ İSMİ GEÇEN ADAYLAR İÇİNDE KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLİYOR
Ankette, HDP seçmeninin kendi adayı dışında olası ikili adaylar içinde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme eğilimi yüzde 66,9, Ekrem İmamoğlu’na oy verme eğilimi yüzde 59,3 Mansur Yavaş’a oy verme eğilimi ise yüzde 12,2 olarak ölçüldü.
İYİ Parti seçmeninin CHP içindeki olası adaylar arasında en çok Mansur Yavaş’a, ikinci sırada Ekrem İmamoğlu’na, üçüncü sırada Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verebilecekleri görüldü.
ASKERİ OPERASYOLAR OY VERME DAVRANIŞINI ETKİLEMİYOR
Araştırmada, Taksim’de yaşanan patlama ve ardından Suriye'nin kuzey ve kuzey doğusuna gerçekleşen askeri harekatında oy verme davranışlarını nasıl etkilediği de soruldu. Görüşmecilerin, yüzde 66’sı patlama ve askeri harekatın oy verme davranışını etkilemediğini belirtirken, yüzde 15,2’si oy verdiği partiye daha sıkı sarılmasına yol açtığını söyledi. Yüzde 8,5’i “Kararsız Kalmama”, yüzde 6,5’i “Sandığa Gitmeyi Düşünmüyorum” yanıtını verdi.
TÜRKİYE’NİN EN ÖNMELİ SORUNU EKONOMİ VE İŞSİZLİK
Katılımcılara, Türkiye'nin en önemli sorununun ne olduğu da soruldu. katılımcıların yüzde 65,8’i “Ekonomik Kriz/İşsizlik” yanıtını verirken, yüzde 7,2’si “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 5,4’ü “Demokrasinin Olmayışı”, yüzde 4,9’ü “Kürt Sorunu”, yüzde 3,4’ü “muhalefetsizlik” ve yüzde 3,2’si “Hukuk Sistemi” dedi.
“Çatışma ve şiddet politikaları ile sınır ötesi operasyonların mevcut ekonomik krizi etkilediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 41,5’i “kısmen” derken yüzde 25,2’si “Evet”, yüzde 24,1’i “Hayır” dedi.
Saha araştırmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.