Son seçim anketi: DEM Parti ve Yeniden Refah'ta büyük artış, iktidarda düşüş

Son seçim anketi: DEM Parti ve Yeniden Refah'ta büyük artış, iktidarda düşüş
Metropoll Araştırma'nın anketine göre AKP ve MHP oyları ikişer puan düştü. CHP ve İYİ Parti oy oranlarını korurken DEM Parti, HDP'nin 14 Mayıs'ta aldığı yüzde 8.3'ün üç puan üzerinde, yüzde 11.5 oy oranına ulaştı. Yeniden Refah oylarını iki kat arttırdı.

Artı Gerçek - MetroPOLL Araştırma’nın yaptığı Türkiye’nin Nabzı anketinin Şubat 2024 sonuçları resmi sosyal medya hesabında paylaşıldı. 20-21 Şubat 2024 tarihleri arasında, Türkiye genelinde bin 770 kişi arasında yapılan ankette katılımcılara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz" diye sorulan ankette DEM Parti ve yeniden Refah Partisi'nde artış dikkat çekerken AKP ve MHP'nin oylarında ikişer puanlık düşüş kaydedildi.

Anket sonuçlarına göre AKP'nin oyları yüzde 23.9 olarak hesaplandı. Kararsızlar dağıtıldığında bu oran yüzde 33.2 olurken, 14 Mayıs'taki yüzde 35.32 oy oranının yaklaşık iki puan gerisinde kaldı. Benzer bir durum iktidarın diğer ortağı MHP için de geçerli. Yüzde 6.1 olarak hesaplanan ve kararsızlar dağıtıldığında yüzde 8.4 olan MHP oyları 14 Mayıs seçimlerindeki yüzde 10.04'lük oy oranın yüzde bir buçuk puan gerisinde hesaplandı.

CHP VE İYİ PARTİ OYLARINI KORUDU

Ankette ikinci parti olarak görülen CHP'nin oy oranı yüzde 18.9 görünüyor. Kararsızlar dağıtıldığında yüzde 25.2 olan CHP oyları 14 Mayıs'taki yüzde 25.41 seviyesine yakın hesaplandı. İYİ Parti'nin de kararsızlar dağıtılarak hesaplanan yüzde 9.2'lik oyu son genel seçimlerdeki yüzde 9.9'un biraz gerisinde kaldı.

DEM PARTİ VE YENİDEN REFAH'TA ARTIŞ

Ankette en dikkat çekici yükseliş DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi (YRP) oylarında gözlemlendi. DEM Parti'nin yüzde 8.3 olan oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 11.5 düzeyinde. Bu 14 Mayıs'ta HDP'nin aldığı yüzde 8.79'luk oy oranının yaklaşık üç puan üzerinde.

Kararsızlar dağıtılarak yüzde 5.8 olarak hesaplanan YRP oyları da 14 Mayıs'taki yüzde 2.86'lık oy oranının iki katından fazla.

Ankete göre Zafer Partisi yüzde 1.9, TİP de yüzde 1.7 düzeyinde oy oranına sahip.

Öne Çıkanlar