Sosyalistler 24 Haziran'da ne diyecek?
Seçimlere dönük ittifak ve aday tartışmaları sürerken, sosyalist partiler 24 Haziran'da alacakları tavrı Artı Gerçek'e anlattı
Rıfat DOĞAN
POLİTİKA - 24 Haziran Pazar günü yapılacak erken seçimde 'Cumhur İttifakı'na karşı CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi arasında ittifak ve aday görüşmeleri devam ederken, HDP Parti Meclisi'nden cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş'ın aday gösterilmesi yönünde bir eğilim çıktı.
Sosyalist solda ise ittifak ve ortak aday tartışmaları sürüyor.
EMEP, Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, TİP ve ÖSP erken seçime giderken ittifak ve aday konularındaki görüşlerini Artı Gerçek'e anlattı.
İşte o görüşler:
EMEP: DEMİRTAŞ'I DESTEKLEMEK BİR SEÇENEK
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan:
Seçimlere ilişkin son kararımızı 3 Mayıs'ta yapacağımız Genel Yönetim Kurulu'nda vereceğiz. HDP'nin desteklenmesi bizim de tartıştığımız konulardan biri. HDP'nin barajı aşmasının bu dönem için önemi ortada. Dolayısıyla biz değerlendirmelerimizde bu hususu baz alarak tartışmalarımızı yapıyoruz. Dolayısıyla seçeneklerimiz içinde Selahattin Demirtaş'ın desteklenmesi de yer alacak. Demirtaş biliyorsunuz daha önce de desteklediğimiz cumhurbaşkanı adayıydı.
Ortak aday konusu başta sosyalist hareket olmak üzere HDP'ye de bir çağrıda bulunduk. İttifak çağrımız sadece bir aday çağrısı değil, Türkiye'nin siyasal rejiminin demokratikleşmesine dair seçim programıyla seçim platformuyla birlikte bir ittifakı oluşturmak ve bir aday etrafında bu programla birlikte ortaklaşmak istiyoruz, ancak bu olmadığı takdirde başka seçenekleri de kurullarımızda tartışıyoruz.
Sürecin özelliklerini dikkate aldığımızda demokrasi güçlerinin halk güçlerinin ortaklaştığı bir aday etrafında birleşmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yoksa dışarıdan desteklemek gibi bir seçenek de mümkündür. Bu daha önce de yaptığımız tercihlerden biriydi. Fakat sürecin özelliklerini dikkate aldığımızda seçim platformu üzerinde ortaklaşmaların çalışmayı güçlendireceğini düşünüyoruz.
ÖSP: HDP ADAYI DESTEKLENEBİLİR, İKİNCİ TURDA BOYKOT SEÇENEĞİ MASADA
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek:
HDP ve diğer partilerden gelen bir 'Ulusal İttifak' önerisi isteği var. Dileriz bu istek kısa sürede sonuç alır. Bu istek ve çaba Kürt partileri arasında toplantı yapmak yönündedir ve birkaç gün içinde belli olacak.
Biz ÖSP olarak zaman geçirilmeden Kürdistan Ulusal Bloku oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Büyük küçük bütün partilerimiz bir blok oluşturmalıdır. Kendi belirleyeceği talep ve programla HDP'nin adayı desteklenebilir. Eğer seçim ikinci tura kalırsa Kürtler kilit konumda olacak. O noktada Kürt halkı kendi taleplerini ikinci tura kalan adaylara dillendirmeli ve bu taleplere hangi aday çıkıyorsa o aday desteklenebilir yoksa Kürtler boykot seçeneği de düşünülmeli.
HAZİRAN: NE CHP, NE DE HDP ADAYINI İŞARET EDECEĞİZ
Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Burak Yücel:
100 bin imzayla aday çıkarma konusu gerçekçi görünmüyor çünkü bu hakkı gasp ettiler. Saray rejimi bir kez daha kendisi dışında kalan kesimlerin siyasi temsilini engelledi. Şu noktada bağımsız aday çalışması mümkün ve gerçekçi değil. Bizim çalışmalarımız 16 Nisan referandumundaki 'Hayır' çalışmalarının bir devamı olacak. Hem düzenin teşhir edilmesi, hem de Saray'a oy verilmemesi, bunun karşısında solda duran demokrat, yurtsever adaylara oy verilmesinin doğru olduğunu ifade edeceğiz. Ama bir adayı adres gösterip 'şuna oy verin' demeyeceğiz. Açıktan hiçbir adrese oy çağrısı yapmayacağız.
Birinci turda Demirtaş'ın ve yine aynı şekilde CHP adayının en yüksek oyla seçimlerden çıkmasını temenni ederiz.
Bizim çalışmamız 'Saray'a oy vermeyin' olacak. 24 Haziran'ın ötesine geçen, 25'i sabahı da sürecek olan özgürlük, eşitlik ve kardeşlik mücadelesine daha örgütlü biçimde devam etmeyi esas alacak. Bunun siyasi bir üst başlığı da olacak. Ona karar vereceğiz.
Solun ortak adayı olsun noktasında yaptığımız ittifak görüşmelerinden oldukça yoğun bir emek sarf ettiğimiz halde bir sonuç çıkmadı. Görüştüğümüz sosyalist örgütler farklı görüşler ifade etti. Bir ortaklaşma gerçekleşemedi.
HALKEVLERİ: BÜTÜN DOSTLARIMIZLA YAN YANA GELMEK İSTİYORUZ
Halkevleri Eş Başkanı Nuri Günay:
Şu andaki mevcut koşullar seçim ittifakı, ortak aday gibi adımları mümkün kılmıyor ama tıpkı referandum zamanında olduğu gibi solun halk seferberliğini büyütebilme imkânı ve kapasitesi var. Bu mücadele 24 Haziran sonrasına da taşınabilir. Biz bu çerçevede bütün dostlarımızla yan yana gelmek istiyoruz.
Sandık tutumumuza ilişkin açıklamayı daha sonra yapacağız. Bu ülke, tek adam rejimi tesis etmeye çalışan iktidardan ve tek adamdan kurtulmalıdır, kurtulabilir. Bununla birlikte sürüklendiğimiz bataklıktan çıkışın yolu ancak sol politikalarla mümkündür. Eşitlik, laiklik, özgürlük, barış çerçevesinde hareket etmeyen her program iflas etmeye mahkûmdur. Bu açıdan seçim sürecinde halk seferberliği yaratabilen ve 25 Haziran'da da bu mücadeleyi sürdüren bir çerçeveye toplam olarak ihtiyacımız var.
TİP KURUCU MECLİSİ: SAĞCIDAN SAĞCI BEĞENMEK ZORUNDA DEĞİLİZ
Türkiye İşçi Partisi Kurucu Meclis Üyesi Can Soyer:
Solun ve sosyalistlerin bu seçimlere dair daha fazla sözü var, bunların da dile gelmesi ve temsil bulması gerekiyor. Yine Saray iktidarının giriştiği düzenlemelerle neredeyse imkânsız hale gelmiş olsa da sol ve ilerici kamuoyunu temsil edecek bir ortak aday çıkartılması için kalan kısa sürede elden gelen ne varsa yapılmalı. Bu konudaki girişimlerin her biri çok önemli. Ancak, düzen muhalefetinin sağcı adaylar belirleme yönündeki eğilimlerine kesin biçimde karşı çıktığımızı ve böylesi bir ihtimali reddettiğimizi söyleyebilirim. Nasıl ki geçmişte Erdoğan'ın karşısına Ekmeleddin İhsanoğlu çıkartılmışsa, bugün de Abdullah Gül için benzer bir senaryo hazırlanıyor. Oysa Ekmeleddin İhsanoğlu geçen seçimde yarıştığı Erdoğan için oy topluyor. O zamanın müttefiki MHP ise şimdi AKP'nin galibiyeti için çalışıyor. Bugünkü basiretsiz çabaların sonucu da farklı olmayacak. Halkımız İslamcıdan İslamcı, sağcıdan sağcı beğenmek; halka karşı el birliğiyle suç işlemiş olanlardan medet ummak zorunda değildir. Türkiye'nin soldan başka bir çıkış yolu, işçi ve emekçilerin çıkarlarına yaslanmış bir mücadele programından başka seçeneği yoktur. (ARTI GERÇEK)