TBMM Başkanı Şentop'dan 'GAMER' açıklaması: Bilmiyorum, bakanlığın açıklama yapması lazım
İçişleri Bakanlığı'nın paralel seçim takip sistemi GAMER'e ilişkin konuşan TBMM Başkanı Şentop, "Bunu bilmiyorum, bakanlığın açıklama yapması lazım" dedi. Şentop, Türkiye'de şaibeli seçim olmadığını savundu.

Artı Gerçek - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı CNN Türk yayınında İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalara neden olan paralel seçim takip sistemi GAMER'e ilişkin "Bunu bilmiyorum, bakanlığın açıklama yapması lazım" yorumunda bulundu.
YSK'deki verilerin esas alındığını belirten Şentop, "YSK verileri partilerle paylaşılıyor. Seçim yapılır ve sayılır tutanaklar oradaki siyasi partilere verilir. Takip edebilmek mümkün. Yanlış olur mu, yanlış olabilir. Ama sürecin kendisi yanlışlıkları düzeltebilecek alan savunuyor. Türkiye'de şaibeli seçim yok" dedi.
Şentop, İBB seçimlerine atıfta bulunarak "İBB seçimlerinde de iddialar var, kararlar yine hakimlerin bulunduğu seçim kurulları tarafından karar veriliyor" diye konuştu.
Şentop, seçime yönelik anketlere ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Bunu anket çalışmalarında da görebiliyoruz, şöyle bir ortam yaratmaya çalışılıyor. Erdoğan karşısında bir ittifak olarak kazanıyoruz ama bizim kazanmamızı engelleyecek ortam hazırlanıyor algısı oluşturmaya çalışıyorlar. Kılıçdaroğlu seçim gecesi sokağa çıkmayın diye yaptığı açıklama var. Şaibe ortamı oluşturmaya çalışan çevreler var."
NE OLMUŞTU?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 14 Mayıs seçimleri öncesi İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı'nın tüm valiliklere bir yazı gönderdiğini belirterek, şunları söylemişti:
"Bir seçim takip modülü oluşturmuşlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde; tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar ve diyorlar ki; nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek, görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. Evet İçişleri Bakanlığında oluşturulan yapı. Bir seçim takip sistemi oluşturmuşlar. Örneğin bir kaymakamlık, Kiraz Kaymakamlığı Kiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na yazı yazmış. Demiş ki, İçişleri Bakanlığından gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarının birer örneklerini anlık olarak vereceksin. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde herhalde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor. Kiraz İlçe Seçim Kurulu da bunu YSK’ya sormuş. Benden böyle bir talepte bulunuluyor ne yapacağım diye. Tabi ki, YSK’da oy birliğiyle bu talebi reddederek sandık sonuç tutanaklarının yasada kimlere verileceğinin açıkça yazıldığını kaymakamlık ya da başka bir idareye sandık sonuç tutanaklarının verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını kararında vurgulamış."
CHP'li Erkek'in dile getirdiği sistemin adı GAMER. Yani Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi. İçişleri Bakanlığı, YSK'den sandık bilgileri ile il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarını istemişti. Yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarını da talep etmişti. YSK ise başvuru reddetmişti.
YSK'nin reddi üzerine ise İçişleri Bakanlığı bu kez de polis ve jandarma aracılığıyla sandık sonuçlarının alınıp GAMER'e gönderilmesini kararlaştırmıştı. (HABER MERKEZİ)
Soylu'dan 'Paralel seçim takibi' açıklaması: Bunlar dedikoduyu sever, uydurmadır