Tezcan Karakuş Candan: 'Siyasal hesaplaşma Çankaya’da görülecek'
Çankaya Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Tezcan Karakuş Candan, Artı Tv-Artı Gerçek Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Çankaya Belediyesi’nden ihraç edilme sürecini hatırlattı, "Bu siyasal hesaplaşma Çankaya’da görülecek” dedi.
Oğulcan ÖZGENÇ
ANKARA - Çankaya Belediye Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday adayı olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Eski Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Çankaya Belediyesi’nden ihraç edilme sürecini hatırlatarak, “Sağlıklı bir kent mücadelesi vermek ve cumhuriyet değerlerini savunmak iktidar tarafından suç olarak görüldü. Bunun bir siyasal hesap olduğunu düşünüyorum. Bu siyasal hesaplaşma Çankaya’da görülecek” dedi.
Artı Tv-Artı Gerçek Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Candan, kent mücadelesinin içinden geldiğini belirterek çalışmalarını anlattı.
'BİZİM SİYASAL HESABIMIZ BİTMEDİ'
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’nın ve kent mücadelesine dair çalışmalarınızın ardından sizi Çankaya Belediye Başkanlığı aday adaylığına götüren ne oldu?
"Çankaya’nın aslında Türkiye’ye verilen siyasi bir mesaj yeri var. Burası siyasetin üretildiği ve topluma sunulduğu bir yer. Yerel bir ilçe değil. Cumhuriyet değerlerini ve sağlıklı kentleşmeyi savunduğum için Çankaya Belediyesi’nden Sinan Aygün ve Süleyman Soylu’nun operasyonuyla atıldım. Bu açıdan bakıldığında; sağlıklı bir kent mücadelesi vermek ve cumhuriyet değerlerini savunmak iktidar tarafından suç olarak görüldü. Bunun bir siyasal hesap olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bizim siyasal hesabımız bitmedi. Başka bir yerden aday adayı olmayı bu nedenle hiç düşünmedim. Dolayısıyla bu siyasal hesaplaşma Çankaya’da görülecek."
‘ÇANKAYA KURUCU MEKANLARDAN BİRİSİ’
Peki, aday adayı olmanızın kentsel mücadeleye ilişkin boyutu nedir?
"Çankaya gündüz nüfusu 3,5 milyona gece nüfusu 1 milyona yaklaşan Türkiye’nin yine kurucu mekanlarından birisi. Burası devletin temsil edildiği bir ilçe. Burada devletin temsiliyetinin yerel yönetim açısından teknolojik gelişmelerle, sağlıklı kentleşme ile uyuşmadığını görüyoruz. Burada da bir rant organizasyonu var. O zaman burada da toplumcu ve katılımcı bir model oluşturabiliriz. Bu bizim bildiğimiz bir iş."
‘MÜCADELEDE EL YÜKSELTTİK’
Sahadaki gözlemleriniz neler? Nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
"Çankaya bölgesinde 25 aday var ama ben 24+1 diyorum çünkü biz kent mücadelesinden geliyoruz. Kentin her bir noktası için mücadele ettik. Dolayısıyla sahada bizi tanıyorlar ve mücadelemizi biliyorlar. Şirindere Vadisi mücadelesi, Dikmen Vadisi mücadelesi vermişiz. Gittiğimiz yerler bizi biliyor ve bize anlatıyor zaten. Sokaklarda herkesin afişleri var. Bunun da bir ekonomi-politiği var tabi. Ama biz farklı bir kampanya yürütüyoruz. Biz mücadelede el yükselttik. Bir kent savunucusunun yerel yönetimin parçası olması önemli. Bu kentin bir hakkı var, bir değeri var. Bu değer üç beş kişinin cebine gidiyor. Bizim anlayışımız şu: herkes hakkını alacak ama kent de hakkını koruyacak. Sahada kent hakkını anlatıyoruz ve kent mücadelesinden bahsediyoruz. Son çıkan kentsel dönüşüm kanununu anlatıyoruz. Çünkü bu yerel yönetimlerin haklarını gasp edecek. Kent bir uzlaşma alanı. Bir yerel yönetim her haneden emlak vergisi almayı biliyorsa hanenin fikrini almasını da bilmeli. Her haneye ulaşacak bir yöntem bulmak zor değil. Bu bir tercih. Bizim tercihimiz halktan ve kentten yana."
‘HAYVANLARIN SAĞLIK HAKKI YOK’
Sokak hayvanlarına karşı bir nefret kampanyası yürütülüyor. Hem Büyükşehir hem Çankaya Belediyesi sınıfta kalmış görünüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
"Çankaya Belediyesi’nin düşük kapasiteli bir barınağı var. Bu barınağın kapasitesinin arttırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra hayvanseverler tarafından kurulan barınakların desteklenmesi gerekiyor. Aynı zamanda denetim yapılması gerekiyor. Yasal bir çerçevede Veterinerler Odası’yla ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yaygın bir kısırlaştırma çok önemli. Hayvanların sağlık hakkı da yok. Bir hayvanın kuduz aşısı 2 bin lira. Hayvanseverler bunları karşılayamaz. Bunları desteklemek lazım. Bütün tarafları bir araya getirerek bir uzlaşma sağlamak gerekiyor. Yerel yönetimin bunu çözmesi lazım. Bu önemli bir sorun ve uzmanlarıyla beraber çözülmeli. Çankaya’nın bütün canlılarla beraber yaşayacak bir noktaya gelmesi gerekiyor. Bu kentte canlıların hepsi sağlıkla yaşamalı."
TEZCAN KARAKUŞ CANDAN KİMDİR?
Manisa doğumlu Tezcan Karakuş Candan, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1989’da mezun oldu. ODTÜ'de bina bilgisi, Ankara Üniversitesi’nde Latin Amerika Çalışmalarında yüksek lisansını tamamlayan Candan, 2014 yılından Çankaya Belediye Başkanlığı için aday adayı olana kadar Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı görevini yürüttü.
Kamuoyunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı, TOGG kuleleri, Ankapark başta olmak üzere Ankara’daki kent suçlarına karşı yürüttüğü hukuki mücadelelerle bilinen Candan, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde çalışırken, İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Eylül 2022 tarihinde devlet memurluğundan ihraç edildi.