The Economist Türkiye için 'diktatörlük' uyarısı yaptı, Fahrettin Altun 'klişe' dedi
İngiliz dergisi The Economist, son sayısının kapağına Türkiye'deki seçimleri taşıyarak demokrasi uyarısı yaptı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, makaleyi 'klişe' buldu.
Artı Gerçek - İngiliz dergisi The Economist, Türkiye'de düzenlenecek seçimleri yeni sayısının kapağına taşıdı. Kapakta "Türkiye'de diktatörlüğün eli kulağında" başlığı kullanılırken, Türkiye bayrağındaki aya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın silüetinin yerleştirildiği görüldü. Dergi, analizinde de "Türkiye diktatörlüğün eşiğinde olabilir" başlığını kullandı.
A flawed democracy could tip into full-blown autocracy. Turkey is on the brink of disaster under its increasingly erratic president, Recep Tayyip Erdogan https://t.co/gfekLyEQH5 pic.twitter.com/vJpDB1pgUQ
— The Economist (@TheEconomist) January 19, 2023
Türkiye'ye dair analizleriyle geçmişte de iktidarın tepkisini çekmiş olan The Economist'in son kapağı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u kızdırdı. Altun, derginin yorumlarını "Klişe sözler, dezenformasyon ve küstah bir propagandayla kendilerince Türk demokrasisinin sonunu ilan ediyorlar" diye değerlendirdi. Altun, İngilizce paylaşımında "Economist'teki sözde gazeteciler ve editörler, belli ki halkımızın demokrasimiz için verdiği mücadele hakkında düzgün bir gazetecilik yapma zahmetine asla girmemişler" dedi.
Here we go again! The Economist recycles its intellectually lazy, dull, and purposefully ignorant depiction of Türkiye. It seems like they feel obligated to announce the end of Turkish democracy through regurgitating cliches, misinformation and blatant propaganda.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) January 19, 2023
ECONOMIST'IN MAKALESİNDE NE DENİYOR?
The Economist'in söz konusu analizi, Türkiye'nin NATO'daki ikinci büyük silahlı güç olduğunu hatırlatarak başlıyor. Türkiye'nin başta Suriye olmak üzere zorlu bir bölgede kilit önemde bir rol oynadığını, Batı Bakanlar, Doğu Akdeniz ve son dönemde Afrika'daki nüfuzunun arttığını belirten dergi, Ankara'nın son dönemde Ukrayna'daki tahıl anlaşmasına arabuluculuk yaptığını hatırlatıyor.
Dergi sonrasında şu ifadeleri kullandı: "Dolayısıyla dışarıdan izleyenlerin, Türkiye'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Hele ki, giderek dengesiz hale gelen bir cumhurbaşkanının yönetiminde ülkenin felaketin eşiğinde olması nedeniyle... Erdoğan'ın seçimler yaklaşırken sergileyeceği tavır, şu an kontrolden çıkmış derinden kusurlu bir demokrasiyi, topyekûn bir otokrasiye dönüştürebilir."
'İKTİDARI UZADIKÇA OTOKRATİKLEŞTİ'
Makalede Erdoğan'ın ilk kez başbakan olduğu Mart 2023'ten sonra Türkiye'ye ekonomik ve siyasi istikrar kazandırdığı, ordunun siyasete müdahalesine son verdiği, Kürtlerle barış süreci başlattığı, Avrupa Birliği'yle de üyelik müzakerelerinin resmen açılmasını sağladığı belirtilerek, "Fakat Erdoğan iktidarda kaldıkça daha otokratik hale geldi" denildi.
Dergi, Türkiye'de "denge denetim mekanizmalarının altının oyulduğunu, medyanın devlet propagandası aracı haline getirildiğini, çok sayıda muhalif ismin cezaevine gönderildiğini, internete sansür uygulandığını, yargının muhalefeti bastırmak için kullanıldığını" belirtti; Erdoğan'ın "egzantrik görüşlerinin devlet politikası haline gelmekte olduğu" yorumu yaparak, ekonomi politikalarını da eleştirdi.
The Economist, Erdoğan'ın demokrasiyi geçmişte "durağa gelince inilecek bir tramvaya" benzettiğini hatırlatarak, "Bu kez endişe şu ki, yenilgiden korkan Erdoğan seçimlerin adil ve özgür olmamasını garanti etmeye çalışıyor" iddiasında bulundu. Derginin, ABD Başkanı Joe Biden dahil, Batılı liderlere Erdoğan'a demokrasi uyarısında bulunma çağrısı yapması dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)