Tülay Hatimoğulları: Saldırı girişimi senaryo, talimat aldığı aşikar

Tülay Hatimoğulları: Saldırı girişimi senaryo, talimat aldığı aşikar
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana'da partilerine dönük saldırı girişiminin senaryo olduğunu ve saldırganın talimat aldığının aşikar olduğunu belirterek ortak mücadele çağrısı yaptı: "Bu saldırıların hiçbiri tesadüf değil."

Artı Gerçek - Adana'da HDP ve Yeşil Sol Parti il binalarına yönelik saldırı girişimine dair açıklama yapan Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları. "Kobanê kumpas davası, partimizi her fırsatta kriminalize etme çalışmaları, hapishanelerde artan baskılar, infaz yakmalar, İmralı tecridi… Bu saldırıların hiçbiri tesadüf değil. Birbiriyle bağlantılı ve oldukça sistematik olarak yürütülüyor" dedi.

Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) ortak kullandığı binaya, A.C. adlı kadın tarafından 20 Ağustos'ta saldırı girişiminde bulunuldu.

Binadan ayrılan kadın, partililer tarafından Abidinpaşa Caddesi'nde bir otobüs durağında yanında bulunan başka bir kadınla birlikte yakalayarak polise teslim etti. Adana İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürülen kadınlardan A.C.’nin sorgusu, "terörle bağlantısı yok" denilerek Asayiş Şube’ye devredildi. A.C.’nin yanında bulunan kadın ise, ifadesi alındıktan sonra olayla ilişkisi olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. A.C.'nin Asayiş Şube'ndeki işlemleri sürüyor.

Gözaltında tutulan kadınla ilgili açıklama yapan Adana Valiliği, A.C.’nin akıl sağlığının yerinde olmadığını iddia etti.

ADANA’DA SALDIRILAR İLK DEĞİL

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi 18 Mayıs 2015’te Adana ve Mersin’de HDP İl Örgütü binalarına eş zamanlı saldırı düzenlendi. Yaralıların olduğu saldırıyla ilgili tek bir kişi yargılanmadı. Yürütülen soruşturmada 8 yıldır gizlilik kararı sürüyor. HDP binalarına yapılan bombalı saldırıda DHKP-C üyesi olduğu belirtilen Savaş Yıldız’ın, IŞİD üyesi olarak ortaya çıktı.

2022 yılının Nisan ayında HDP Çukurova İlçe Örgütü binasına, 2023 yılının Şubat ayında da HDP Yüreğir İlçe Örgütü binasına patlayıcı ve yanıcı madde atıldı. Çukurova ilçe binasına dönük saldırıyla ilgili “Siyasi parti malına zarar verme" suçundan açılan davada, saldırgana "mala zarar vermekten" suçundan indirim uygulanarak 3 ay 22 gün ceza verildi.

Yüreğir ilçe binasına yönelik saldırıyla ilgili 3 saldırgan hakkında açılan dava, Adana 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanıkların tutuksuz yargılandığı davada, savcı sanıkların IŞİD ile organik bağlarına dikkat çekti. 13 Temmuz’da tarihinde görülen davanın karar duruşmasında, 3 saldırgan hakkında “Silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan beraat kararı verildi.

"Mala zarar verme" suçundan her sanığa ayrı ayrı 11 ay 7'şer gün, "Ruhsatsız silah bulundurma" suçundan her sanığa ayrı ayrı 10'ar ay hapis cezası verilerek ertelendi. "Silahla tehdit“ suçundan her sanığa ayrı ayrı 2 yıl 6 ay 15'er gün hapis cezası veren mahkeme, “Patlayıcı madde bulundurma ve kullanma" suçundan da her sanığa 3 yıl 6 ay 15'er gün hapis cezası verdi. Tutuklanan saldırganlar, infaz kanununda yapılan değişiklikle cezaevinden çıkacak.

'FAİLLER SÖZDE YARGILANIYOR'

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, partilerine dönük saldırıları değerlendirdi. Yaşanan son saldırı girişiminde A.C.'nin binayı yakmak için geldiğini ve giriş kapısı açılmadığı için bunu gerçekleştiremediğini belirtti. Partilerine dönük daha önce yaşanan saldırıları hatırlatan Hatimoğulları, "2015 yılında il binamıza bomba bırakan, arkadaşlarımızı yaralayan failler yakalanmadı. Hatta basına yansıyan haberlere göre Suriye’ye kaçmalarına izin verildi. Yüreğir ilçe binamıza saldıranlar kısa bir tutukluluktan sonra serbest bırakıldı. Deniz Poyraz’ın katili krallar gibi ağırlanarak 'sözde' yargılanıyor” dedi.

Saldırgan A.C.’nin sorgusunun Asayiş Şube’ye devredilmesine değinen Hatimoğulları, Bu da emniyetin, valinin olaya nasıl yöneldiklerini gösteriyor. Bizler de hukuki olarak gerekli bütün girişimlerimizi yapıyoruz. Hem hukuki hem demokratik zeminde bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

AKLİ DENGESİ YERİNDE DEĞİL

Partilerine dönük saldırının senaryo olduğunu ifade eden Hatimoğulları, saldırının tüm kayıtlarının mevcut olup, telefonla görüşme yaptığının ve talimat aldığının aşikar olduğunu vurguladı. 24 saat parti binası önünde bekleyen polislerin saldırı girişimini fark etmemesine dikkat çeken Hatimoğulları, "Polislerin faili gözaltına alış biçimleri bile bizlere çok şey anlatıyor. Sadece sözünü söylemek isteyen sosyalist, devrimci, yurtseverlere, Barış Anneleri, Cumartesi Annelerine yönelik polis şiddeti ortada iken; parti binasına saldıran failin yanında bu işin takipçisi olacağımızı söylediğimiz için bize dönüp 'abartmayın' diyebiliyorlar. Valilik ise tam bir skandal. Fail gözaltına alındıktan 2 saat kadar sonra akli dengesinin yerinde olmadığı açıklamasını yaptı.

Gerekçe olarak da sorulara tutarsız yanıt vermesi, hal ve hareketlerini gösteriyor! Kendini psikiyatrist yerine koyarak hızlıca yaptığı bu açıklama, bizlerde olayın üzerinin kapatılmak istendiği intibasını uyandırıyor. Bizler açıklamamamızı yaparken, 'Sakın ola akli melekeleri yerinde değil' deyip, bu konunun üzerini kapatmaya çalışmayın dedik. Yanılmadık. Aynen öyle yapmaya çalışıyorlar. Bütün akli dengesi yerinde olmayanlar bizi mi buluyor? Biz bunların paratoneri miyiz? Asıl faillerin akli dengeleri gayet yerinde” şeklinde konuştu.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Saldırılara karşı ortak mücadele çağrısında bulunan Hatimoğulları, şunları söyledi:

"Demokratik siyasetin öncüsü olan partimizin sürekli hedef haline getirilmesi, HDP hakkında kapatma davası açılması, Kobanê kumpas davası, partimizi her fırsatta kriminalize etme çalışmaları, hapishanelerde artan baskılar, infaz yakmalar, İmralı tecridi… Bu saldırıların hiçbiri tesadüf değil. Birbiriyle bağlantılı ve oldukça sistematik olarak yürütülüyor.

Bu karanlık tabloya ve son seçimlerde çıkan hileli, gayri meşru sonuçlara rağmen toplumun değişim umudunu, mücadele azmini diri tutan bizleriz. Partimiz ve devrimci, demokrasi güçleridir. Bu nedenle sistematik saldırılara maruz kalıyoruz. Ama boşuna. Yılmadan mücadelenin ve umudun ruhunu yaymaya, örgütlemeye devam edeceğiz. Ve başaracağız." (MA)

Öne Çıkanlar