Türkiye Doğu Akdeniz'de gaz arama çalışmasına ara verdi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile Yunanistan arasında 'olumlu seyreden' görüşmeler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'bir müddet bekletelim' dediğini aktardı.
Türkiye, Yunanistan ile tırmanan gerilimin ardından Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarına bir süre ara verdi. Kararı duyuran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'madem bu müzakereler devam edecek, önümüzü biraz daha görelim, biz yapıcı olalım, bir müddet bekletelim' dedi" ifadelerini kullandı.
Türkiye geçen hafta Meis Adası civarı için Navtex (Denizcilere Duyuru) yayınlamış ve bu bölgeye çok sayıda savaş gemisi konuşlandırmıştı. Bunun ardından Yunanistan da aynı bölge için Navtex yayınlamış, gerginliğin artması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel devreye girmiş ve iki ülke arasındaki tansiyon görüşmelerin sonucunda düşürülmüştü.
'BÜTÜN İKİLİ KONULARI ÖNKOŞULSUZ KONUŞMAYA HAZIRIZ'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, CNN Türk canlı yayınında Türkiye gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki Navtex krizi ile ilgili soruları yanıtlarken, Almanya basınındaki 'savaşın eşiğine gelindi' iddiasının abartılı olduğunu ve gerçeği yansıtmadığı öne süren Kalın, "Sayın Merkel’in yapıcı bir rolü oldu bu süreçte, hala da olmaya devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu süreçte iki defa görüştü. Onların temel yaklaşımı Ege ve Doğu Akdeniz’de gerilimleri indirecek adımlar atalım, karşılıklı olarak güven artırıcı önlemler, tedbirler alalım. Bu süre zarfında da özellikle Almanya ve ABD'den başka Türkiye ile ilgili birtakım olumlu kararların çıkması için bir zemin oluşturalım. Sayın Merkel’in temel yaklaşımı bu. Bizim de buna yaklaşımımız son derece olumlu" dedi.
Kalın, Meis Adası'nın Türkiye'ye 2 kilometre, Yunan anakarasına 580 kilometre mesafede olduğuna işaret ederek, "Siz şimdi Meis'i normal diğer Yunan adaları gibi işleme tabi tutarsanız bizi Antalya körfezine hapsetmiş olursunuz" diye konuştu.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyaloğun sürdüğünü söyleyen Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde biz önkoşulsuz bir şekilde Yunanistan ile bütün bu konuları, Ege, kıta sahanlığı, adalar, hava sahası, arama tarama çalışmaları, Doğu Akdeniz ve diğer bütün ikili konuları konuşmaya hazırız. Önkoşulsuz bir şekilde bunları konuşmaya hazırız. Ama buna paralel olarak yürümesi gereken bir diğer süreç de Kıbrıs’ta Türk kesimi ile Rum kesiminin ihtilaflı bölgeler üzerine müzakerelere başlaması olmalı. Biz de diyoruz ki gelin bunları da onlar kendi aralarında konuşsunlar, kolaylaştırıcı rolümüz olacaksa biz de destek verelim" ifadelerini kullandı.
'CUMHURBAŞKANIMIZ 'YAPICI OLALIM, BİR MÜDDET BEKLETELİM' DEDİ'
Kalın, herkesin kendi kıta sahanlığında arama tarama ve sondaj çalışmalarına devam etmesi, ihtilaflı yerlerde ortak projeler yapılması ve bir şey bulunduğunda da gelirin paylaşılması görüşünde olduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Hatta biz bunu sadece Kıbrıs ile sınırlamayalım, bütün Doğu Akdeniz için bir ilke olarak koyalım. Yani yarın siyasi şartlar olgunlaştığında benzer bir çalışmayı biz İsrail ve Mısır ile yapabiliriz, enerji bağlamında söylüyorum bunu. Bakın Türkiye olmadan, Akdeniz'e en fazla sahili olan ülkeyi, hele Türkiye gibi güçlü bir ülkeyi yok sayarak siz Doğu Akdeniz’de yeni bir enerji haritası çizemezsiniz. Dolayısıyla bu ideolojik önyargıları bir kenara koyalım, bu konuda beraber çalışmaya başlayalım. Yunanistan ile başlattığımız çalışmaların ana çerçevesi de budur."
Doğu Akdeniz'de Oruç Reis sismik araştırma gemisinin araştırma faaliyetlerine ara vermesi konusunda da açıklamalarda bulunan Kalın, şöyle konuştu: "Son Navtex yayınlandığında Yunanistan aşırı bir tepki verdi, sanki biz gidip hemen Meis Adası'nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası'na 180 kilometre mesafede. Yani yanında filan değil, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, 'madem bu müzakereler devam edecek, bir görelim, önümüzü biraz daha görelim, biz yapıcı olalım' dedi ve 'bir müddet bekletelim' dedi."
'LİBYA'DA ATEŞKESE VARIZ'
Libya'daki gelişmelere de değinen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Bizim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteğimiz bundan sonra devam edecek. Ateşkese tarafız, destekliyoruz, buna karşı değiliz ve Serrac tarafına da 'masadan kaçan taraf siz olmayın' telkinini Cumhurbaşkanımız her seferinde yaptı. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler çatısı altında, Berlin Konferansı ilkeleri çerçevesinde bir ateşkese biz varız ama bunun şartlarının makul, meşru ve sürdürülebilir olması lazım" dedi. (DHA/HABER MERKEZİ)