Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi

Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi
Kanun teklifine göre; kaçak tütün satanlara verilen 3 ile 6 yıl arasındaki hapis cezası 2 ile 5 yıl arasına indirildi. Kesintisiz bir yıl boyunca kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası iptal edilecek.

Artı Gerçek-Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM'de AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Yasaya göre; tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasası izleme sistemine fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale edilmesi suç olarak tanımlanıyor. Ürün İzleme Sistemi'ne müdahale edenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtre fabrikası kurmak isteyenlerden de asgari yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip olmaları koşulu istenecek.

Makaron, sigara üreten tesislerde, üretim izleme sistemine aykırı üretim yapanlara ve zamanında imha etmeyip piyasaya sürenlere idari para cezası verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, sigara ve alkol sektöründeki belli faaliyet izinleri ve yetki belgesi başvuruları için mükelleflerden 50 milyon liraya kadar teminat isteyebilecek.

KAÇAK TÜTÜN SATANLARA VERİLEN CEZA 3 İLE 6 YILDAN 2 İLE 5 YILA İNDİRİLİYOR

Tütün, alkol piyasasında izin ve yetki belgesi başvurusu, tadili ve süre uzatımında vadesi geçmiş SGK prim, idari para cezası ve vergi borcu bulunmaması şartı aranacak. Kaçak tütün satanlara verilen ceza 3 ile 6 yıldan 2 ile 5 yıla indiriliyor. Kaçak sigaraya verilen hapis cezası ise 3 ile 6 yıl olarak korunuyor.

Kesintisiz bir yıl kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası iptal edilecek. IMEI numarası silinen cihaz son kullanıcıya ait bir hatla kullanılırsa başka bir işleme gerek olmadan kayıtlı hale gelebilecek.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar