Van'a kayyım atanmasına Avrupa Konseyi'nden tepki

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Eş Raportörleri David Eray ve Bryony Rudkin, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın görevden alınıp yerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Açıklamada, belediye başkanlarını görevlerini özgürce yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

Van'a kayyım atanmasına Avrupa Konseyi'nden tepki

Artı Gerçek- Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Eş Raportörleri David Eray ve Rudkin, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan'ın görevden alınarak yerine kayyum atanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

'KASITLI VE HESAPLI BİR GAYRİMEŞRULAŞTIRMA SÜRECİNİN SON HALKASI'

Zeydan'ın yerine kayyım atanmasını "ciddi bir endişe kaynağı" olarak nitelendiren Eray ve Rudkin, "Söz konusu durum görmezden gelinemez. Sayın Zeydan'ın mazbatasına 2 Nisan 2024 tarihinde İl Seçim Kurulu kararıyla itiraz edilmiş ancak daha sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından mazbatası iade edilmişti. Kendisine yönelik bu hamle, kasıtlı ve hesaplı bir gayrimeşrulaştırma zincirinin son halkasıdır. Ne yazık ki bu durum, daha geniş ve antidemokratik bir modelin parçasıdır" ifadelerine yer verdi.

'DÖRT MİLYON SEÇMENİN OYU HİÇE SAYILDI'

Türkiye'nin 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinden bu yana 11 belediye başkanı görevden aldığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yaklaşık dört milyon seçmenin oyu hiçe sayılmıştır. Birçok muhalif belediye başkanı da adli kovuşturmalar, hakaret davaları ve uzun hapis cezalarıyla karşı karşıyadır. Demokratik yollarla seçilmiş muhalefet partisi belediye başkanlarının yerine kayyım atanması uygulaması, hem Kongre'nin hem de Venedik Komisyonu'nun pek çok kez açıkça ortaya koyduğu üzere, demokrasinin özünü baltalamaktadır."

'BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVLERİNİ ÖZGÜRCE YERİNE GETİRMELİ'

Belediye başkanlarının görevden alınması halinde belediye meclisinde seçim yapılması gerektiği hatırlatılarak şöyle denildi:

"Kongre son oturumunda kabul edilen 519(2024) sayılı tavsiye kararında bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurgulamış ve yetkilileri, adayların uygunsuzluğunun seçimlerden önce ve kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı temelinde değerlendirilmesini sağlamaya çağırmıştır. Seçilme yeterliliğine sahip olan adayların, tüm Avrupa Konseyi üye devletleri için bağlayıcı olan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı doğrultusunda, görevlerini özgürce yerine getirmelerine izin verilmelidir. Bir belediye başkanının görevden alınması durumunda, belediye meclisleri yerine geçecek belediye başkanını seçebilmelidir.

Bu son gelişmeleri 25 Şubat 2025 tarihinde Strazburg'da yapılacak Kongre İzleme Komitesi'nin dikkatine sunacağız ve toplantıya katılacak olan Türkiye heyeti üyeleriyle görüş alışverişinde bulunacağız. Bu süreçte, Türk makamlarına bu uygulamaya son vermeleri ve geçmiş tavsiyelerin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere Kongre raportörleriyle siyasi diyaloğu yeniden başlatmaları çağrımızı yineliyoruz." (ANKA)

Van Büyükşehir Belediyesi kayyım abdullah zeydan Avrupa konseyi